Deficitul bugetar al Chinei pe primele şase luni a crescut cu 45% în ritm anual, până la un nivel record de 5.250 miliarde de yuani (733 miliarde de dolari), în condiţiile în care Guvernul de la Beijing şi-a intensificat măsurile de sprijinire a cererii interne, pe măsură ce tarifele lui Donald Trump au redus exporturile chineze spre SUA, transmite Bloomberg.
Calculele efectuate de Bloomberg, pe baza datelor publicate vineri de Ministerul chinez al Finanţelor, arată că în perioada ianuarie-iunie 2025 cheltuielile totale au crescut cu 9% în ritm anual, până la 18.800 miliarde de yuani. În schimb, veniturile totale la buget au scăzut cu 0,6% în ritm anual, până la aproape 13.500 de miliarde de yuani în primele şase luni, transmite Agerpres.
Datele oficiale mai arată că veniturile din taxe au scăzut cu 1,2% în perioada ianuarie-iunie. De asemenea, veniturile Guvernului din vânzarea de terenuri au continuat să scadă, cu 6,5% în primele şase luni, o dovadă a persistenţei problemelor pe piaţa imobiliară.
Autorităţile chineze au decis să urgenteze stimulentele fiscale pentru a stimula investiţiile în infrastructură şi consumul gospodăriilor, în ideea de a sprijini creşterea economică în contextul unei pieţe imobiliare anemice şi a intensificării presiunilor deflaţioniste. Cheltuielile guvernamentale şi exporturile spre alte pieţe decât SUA au susţinut creşterea economică a Chinei în primele şase luni, când Produsul Intern Brut a înregistrat un avans de 5,3%, peste ţinta oficială de creştere anuală, de aproximativ 5%.
Liderii chinezi urmează să se reunească la finele acestei luni pentru a discuta politica economică pentru restul anului, tocmai când negociatorii chinezi şi americani se pregătesc să se reunească săptămâna următoare pentru o nou rundă de discuţii. Rezultatul acestor discuţii va fi crucial pentru a decide dacă este nevoie de noi stimulente.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!