Acum la Digi FM JAMES BLUNT - 1973

Foto Când se alege noul Papă. Cine sunt cei șase cardinali care se află în topul favoriților

papa francisc in romania (4)
Imagini de la vizita Papei Francisc în România, mai 2019 / Foto: Profimedia

Următorul Papă ar putea veni din Africa, Italia, Sri Lanka sau chiar America, dar Biserica se pregătește de o revenire spre centru, spun experții după moartea lui Papa Francisc.

După moartea Papei Francisc, survenită luni, 21 aprilie, la vârsta de 88 de ani, Biserica Catolică se află în fața unei alegeri cruciale privind conducerea celor 1,4 miliarde de credincioși din întreaga lume. Deși nu este clar din ce colț al lumii va veni succesorul, Africa, Italia, Sri Lanka sau chiar Statele Unite fiind printre variantele vehiculate, analiștii religioși sunt de părere că viitorul Papă va avea o orientare mai moderată, chiar conservatoare, în contrast cu stilul progresist al lui Francisc.

În timpul pontificatului său de 12 ani, Papa Francisc a adoptat poziții curajoase și uneori controversate: a încurajat deschiderea față de comunitatea LGBTQ și a limitat folosirea Liturghiei tradiționale în limba latină, decizii care au stârnit nemulțumiri în rândul aripii conservatoare a Bisericii.

Potrivit preotului Patrick Mary Briscoe, redactor al revistei Our Sunday Visitor, următorul Papă va aduce „o reînnoită claritate doctrinară” în sânul Bisericii Catolice și se va concentra mai ales asupra guvernării interne a instituției, într-o perioadă marcată de provocări atât spirituale, cât și administrative.

Citește și: Papa Francisc, în momentele-cheie din cei 12 ani ai pontificatului său: vizite istorice, întâlniri fără precedent, declarații curajoase, imagini nemuritoare

Citește și: Papa Francisc în România. Imagini de la vizita din 2019, prima făcută de el într-o țară ortodoxă

Cum se deafășoară votul pentru alegerea noului Papă

După tradiție, alegerea noului Suveran Pontif va avea loc în maximum 20 de zile de la moartea Papei Francisc. Conclavul va reuni 120 de cardinali electori, dintr-un total de 138 de cardinali eligibili, cu vârsta sub 80 de ani, care se vor aduna în Vatican pentru a-l desemna pe succesorul Sfântului Părinte.

Procesul de vot este riguros și încărcat de simbolism: se desfășoară în cadrul Capelei Sixtine, iar în fiecare zi vor fi susținute până la patru tururi de scrutin, scrie nypost.com, care face o trecere în revistă și a principalilor șase favoriți să devină noul Suveran Pontif. Dacă niciun candidat nu obține o majoritate calificată de două treimi după 30 de tururi, doar primii doi candidați clasați vor rămâne în cursă, iar cardinalii electori vor fi obligați să aleagă între aceștia.

Această tranziție marchează un moment istoric pentru Biserică, în care liderii săi caută nu doar un pastor al credincioșilor, ci și un strateg capabil să echilibreze tradiția cu realitățile contemporane.

Cine sunt cei 6 favoriți aflați în cursa pentru a deveni noul Papă

Cardinalul Luis Antonio Tagle, 67 de ani

Cardinalul Luis Antonio Tagle

Originar din Filipine, cardinalul Luis Antonio Tagle a fost mult timp considerat un favorit în cercurile apropiate Papei Francisc, fiind adesea văzut drept un continuator al viziunii progresiste promovate de acesta. Cu o carismă naturală și un stil pastoral cald, Tagle a câștigat simpatia credincioșilor din întreaga lume, dar și o influență tot mai mare în cadrul Bisericii, mai ales în Asia.

Cu toate acestea, parcursul său spre Scaunul Pontifical pare să fi fost afectat de recentele probleme apărute în timpul mandatului său la conducerea organizației de caritate Caritas Internationalis, când au fost semnalate presupuse „deficiențe administrative” care au atras critici din partea Vaticanului. Aceste evenimente i-ar fi diminuat șansele în ochii unor cardinali electori mai conservatori.

Mai mult, opiniile sale publice legate de teme sensibile, cum ar fi accesul la împărtășanie pentru cuplurile căsătorite doar civil sau perspectiva sa asupra homosexualității, au generat polemici.

Cardinalul Pietro Parolin, 70 de ani 

Cardinalul Pietro Parolin

Secretar de Stat al Vaticanului și unul dintre cei mai influenți oameni din aparatul administrativ al Sfântului Scaun, cardinalul italian Pietro Parolin este considerat un candidat cu „șanse ridicate” la succesiunea Sfântului Scaun, grație vastei sale experiențe diplomatice. Parolin este văzut ca o figură de echilibru, cu rădăcini în tradiția catolică, dar și cu o deschidere pragmatică față de provocările lumii moderne.

Deși are poziții conservatoare în unele aspecte doctrinare, Parolin a fost una dintre vocile care au susținut acordul controversat dintre Vatican și regimul comunist din China privind numirea episcopilor, o mișcare care i-a adus atât laude pentru realism diplomatic, cât și critici pentru concesiile făcute. 

Cardinalul Jean-Marc Aveline, 66 de ani

Cardinalul Jean-Marc Aveline

Originar din Franța, cardinalul Jean-Marc Aveline este adesea menționat drept „favoritul” declarat al Papei Francisc. Carismatic, erudit și apropiat de oameni, Aveline este considerat un teolog profund, cu o abordare pastorală empatică, ceea ce îl face extrem de apreciat în cercurile progresiste ale Bisericii Catolice.

Giuseppe Masciullo îl descrie drept un „pretendent periculos” în cursa pentru papalitate, tocmai pentru că este foarte bine văzut atât în mediile ecleziastice de stânga, cât și în cele politice. Printre ideile care îl diferențiază se numără susținerea puternică a descentralizării Bisericii, o viziune care i-ar conferi mai multă autonomie episcopilor locali și ar putea redefini raporturile de putere din cadrul instituției.

Deși nu are anvergura diplomatică a lui Parolin sau experiența globală a altor cardinali, Aveline compensează prin influența ideologică și relația apropiată cu Francisc.

Cardinalul Willem Jacobus Eijk, 71 de ani 

Cardinalul Willem Jacobus Eijk

Olandezul Willem Jacobus Eijk este unul dintre cei mai fermi susținători ai doctrinei tradiționale catolice. Cu o dublă formare – medic și teolog – Eijk este cunoscut pentru pozițiile sale clare și neclintite, chiar și în fața criticilor.

El se opune binecuvântării cuplurilor de același sex, terapiilor de afirmare a genului și hirotonirii femeilor – puncte de vedere care îl fac un favorit în rândul cardinalilor conservatori. În plus, are reputația unui administrator eficient, un atu important într-o Biserică care caută stabilitate după ani de reforme.

Cardinalul Malcolm Ranjith, 77 de ani

Cardinalul Malcolm Ranjith

Arhiepiscop de Colombo, Sri Lanka, cardinalul Malcolm Ranjith ar putea deveni primul papă asiatic – o alegere simbolică pentru o regiune unde Biserica Catolică se află în plină expansiune.

Ranjith este perceput drept un aliat al ambelor linii pontificale recente: împărtășește rigoarea doctrinară a Papei Benedict XVI, dar și preocupările sociale și ecologice promovate de Papa Francisc.

Cardinalul Robert Sarah, 79 de ani

Cardinalul Robert Sarah

Originar din Guineea, cardinalul Robert Sarah este una dintre cele mai puternice figuri ale conservatorismului catolic contemporan. Fost prefect al Congregației pentru Cultul Divin, Sarah a criticat public restricțiile impuse asupra Liturghiei Tradiționale Latine și deschiderea Bisericii față de binecuvântarea cuplurilor homosexuale.

Pozițiile sale ferme, uneori în opoziție cu direcția impusă de Papa Francisc, i-au adus respectul aripii tradiționaliste a Bisericii. Dacă ar fi ales, Sarah ar deveni primul papă african de după secolul al V-lea, o alegere istorică ce ar marca o întoarcere clară spre conservatorism doctrinar.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Primăvara 2025
Dylan Paul, alături de mama sa, Nadia Comăneci și tatăl său Bart Conner/ Foto: Facebook
Unde s-a angajat fiul Nadiei Comăneci. Dylan și-a ales un drum...
printesa urbana 2025-2
Prințesa Urbană, la Digi FM: despre viața în Olanda, educația cu...
florin negrutiu 7701
Florin Negruțiu, după dezbaterea istorică de la Cotroceni: „Puterea...
Pe aceeași temă
Cine a fost marea iubire a Papei Francisc
Cea mai mare iubire a Papei Francisc. Amalia, femeia care ar fi putut schimba istoria: „Mi-a...
Românul care a făcut parte din echipa care a amenajat mormântul Papei Francisc
Cine este românul care a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc
papa francisc
Calea negocierii succesiunii lui Francisc, deschisă după înhumarea iezuitului argentinian
Basilica of Santa Maria Maggiore - Tribute of the Faithful to the Tomb of Pope Francis, Rome, Italy - 27 Apr 2025
Cum arată mormântul Papei Francisc. Marmura a fost adusă din localitatea natală a bunicilor săi
Te-ar putea interesa și
ilie bolojan
Ilie Bolojan: L-am omagiat pe Sanctitatea Sa Papa Francisc, o voce care ne-a reamintit mereu...
Pope Francis' funeral mass, Santa Maria Maggiore Basilica, Rome, Italy - 26 Apr 2025
Înmormântarea Papei Francisc: Sicriul Papei a ajuns la Bazilica Sfânta Maria Maggiore din Roma
De ce va fi Papa Francisc I înmormântat în roșu/ Profimedia
Funeraliile Papei Francisc au loc sâmbătă, la Vatican, reunind lideri din întreaga lume
vatican (8)
Expertă în problemele Vaticanului: Identitatea următorului papă este „total imprevizibilă”...
Partenerii noștri
Digi24 Mecanismul din spatele penei uriașe de curent din Peninsula Iberică: de ce nu s-a extins dincolo de Franța și ce ne așteaptă în viitor
Mecanismul din spatele penei uriașe de curent din Peninsula Iberică: de ce...
DigiSport Ilie Dumitrescu, reacție "de milioane" după Barcelona - Inter: "I-a rupt coloana! Tu ai văzut? Incredibil"
Ilie Dumitrescu, reacție "de milioane" după Barcelona - Inter: "I-a rupt...
PeRoz Romina Gingașu trăiește ca-n basme, dar viața a fost dură cu ea. La 11 ani a rămas fără tată: “Trauma mi-a pus în suflet lucruri rele”
Romina Gingașu trăiește ca-n basme, dar viața a fost dură cu ea. La 11 ani...
Film Now Gary Oldman i-a cerut scuze lui Demi Moore pentru comportamentul distructiv, în timp ce filmau „The Scarlet Letter”: Probabil mă urăști
Gary Oldman i-a cerut scuze lui Demi Moore pentru comportamentul...
Digi World De ce uităm unde am pus cheile sau ochelarii? Știința neatenției e ușor de explicat
De ce uităm unde am pus cheile sau ochelarii? Știința neatenției e ușor de...
Stirile Kanal D Un fenomen meteo rar ar putea fi vinovat de blackout-ul uriaș din Peninsula Iberică
Un fenomen meteo rar ar putea fi vinovat de blackout-ul uriaș din...
ProFM I-a fost infidel, dar iubirea lor nu s-a stins. Jon Bon Jovi, mesaj emoționant la aniversarea a 36 de ani de căsnicie cu Dorthea
I-a fost infidel, dar iubirea lor nu s-a stins. Jon Bon Jovi, mesaj...
Digi Life De ce mâncarea are gust diferit când suntem răciți. Ce simte, de fapt, limba
De ce mâncarea are gust diferit când suntem răciți. Ce simte, de fapt...
Ultimele știri din matinal
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
mihai sturzu tabara aviatie
Mihai Sturzu despre Victor Ponta: „Mereu a fost fair-play cu mine”
nicole puya
Nicole Cherry și Puya, în matinalul Digi FM: „E vina mea” nu e doar o piesă, e un semnal de...
Ultimele știri
Catalin Crișan și Camelia, femeia cu care a avut o relație mai bine de doi ani
A trecut prin două divorțuri, iar acum e din nou singur. Cătălin Crișan s-a despărțit de...
2025,,Romania,Flag,With,Date,Block,,Concept,,Important,Events,For
Mihai Constantin: La alegerile prezidenţiale, votarea în străinătate se desfăşoară pe durata a...
Mihai Leu/ Foto: Facebook
Cele mai noi informații despre starea de sănătate a lui Mihai Leu. Fostul campion este...
Germany,Flag,On,Stock,Investment,Trading,With,Coin,And,Graph.
„Un tablou amestecat”. Cea mai mare economie a Europei evită recesiunea. Creştere uşoară în...