Acum la Digi FM Alex Vidia PITBULL FEAT JOHN RYAN - Fireball (Radio)

EXCLUSIV: Tratament decontat sau achitat integral? Cum ajung unii să plătească de două ori pentru dreptul la sănătate

Doctor prost care nu știe nimic, medic, nedumerit, se întreabă, mirat, sistem sanitar, stetoscop, neștiință, rețete neeliberate
Foto: Shutterstock

Un pacient din județul Ilfov s-a văzut nevoit să-și plătească integral tratamentul pentru boala cronică de care suferă, deși este asigurat, iar medicamentele de care are nevoie pot fi compensate. Totul a început prin agravarea colitei ulcerative, o boală inflamatorie intestinală de care suferă bărbatul și pentru care se afla deja într-un tratament de lungă durată. 

În urmă cu mai bine de două luni, medicul de familie i-a eliberat lui Ionuț T. o rețetă în baza căreia să aibă asigurate medicamentele pentru 90 de zile, doar că la mijlocul perioadei afecțiunea s-a agravat și a fost nevoie de o ajustare. A fost trimis la un gastroenterolog, care i-a triplat dozajul substanței active și i-a înmânat un raport medical cu care să poată obține de la medicul de familie o nouă rețetă. De aici au început problemele. 

Fiind vorba de aceeași substanță activă, pacientul a epuizat de trei ori mai repede pastilele pe care le lua deja, așa că s-a întors la medicul de familie pentru o nouă rețetă. Lucrurile nu au mai fost simple... 

Nu vă putem elibera o altă rețetă până nu expiră cea pe trei luni pe care o aveți în prezent. Nu îi permite programul de la CNAS domnului doctor, i-au transmis cei de la cabinetul medicului de familie. 

Același răspuns l-a primit și de la cabinetul medicului specialist, cel care i-a modificat schema de tratament. 

Nu vă poate ajuta domnul doctor, căci nu are cum să obțină din sistem o nouă rețetă. Puteți, în schimb, să vă plătiți dumneavoastră medicamentele, la farmacie, pe cost integral, a găsit soluția o doamnă amabilă de la celălalt capăt al convorbirii telefonice. 

Astfel, pacientul cu contribuția la asigurările de sănătate achitată la zi s-a văzut nevoit să plătească încă o dată pentru tratament doar pentru că boala a îndrăznit să i se agraveze într-un moment total inoportun. 

Cazul lui nu este singular. O mulțime de pacienți se plâng pe grupurile de socializare că au întâmpinat aceeași situație. 

Da, și pe mine m-a avertizat medicul de familie, că îmi ridic rețeta pe 3 luni pe riscul meu, pentru că orice modificare a schemei de tratament o voi plăti din buzunarul propriu. Este o mizerie, povestește Alexandra A. 

Am pățit și eu treaba asta, nu cu atât de multe pastile, dar tot am fost neliniștită și a trebuit să trag de ele, am luat doză mai mică astfel încât să îmi ajungă până la următoarea rețetă. Nici rețetă necompensată nu mi-a dat... Am avut noroc că a fost vorba de maximum 10 zile, scrie Bianca V. 

Eu am pățit aceeași chestie și m-am învățat minte. Merg la medic în fiecare lună, ca să se plictisească de mine, spune Vasilica T, făcând haz de necaz. 

Toate aparențele indicau că mult-hulitul „sistem” de la CNAS trebuie să fie de vină, el era acuzat că nu le permite medicilor să elibereze o altă rețetă. Doar că realitatea e alta.

Legislația prevede că în cazul apariției unui episod de boală acută - deci când apare o agravare a afecțiunii - medicul de familie poate elibera un bilet de trimitere la un specialist, iar specialistul poate modifica schema terapeutică complet sau o poate completa și astfel pacientul beneficiază de o a doua prescripție medicală în cadrul aceleiași perioade pentru care a fost eliberată prima. Medicul specialist poate elibera chiar el această prescripție sau poate transmite prin intermediul pacientului către medicul de familie o scrisoare medicală cu noua schemă de tratament, în baza căreia medicul de familie eliberează noua prescripție medicală, explică purtătorul de cuvânt al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, Mihaela Tănase. 

Așadar, problema nu e nici de software, nici de lege, și nu e la CNAS. E la medicii care susțin că „nu se poate”. 

Dacă eu trimit un pacient la gastroenterolog, acela trebuie să îl consulte, să-i elibereze o scrisoare medicală, o rețetă compensată și concediu medical, dacă este nevoie. În scrisoarea medicală se explică medicului de familie dacă s-a modificat tratamentul și cât timp trebuie să îl ia mai departe. Fiecare medic care vede un pacient trebuie să-și finalizeze actul medical cu o rețetă compensată. Dacă medicul gastroenterolog ar fi eliberat rețeta compensată conform contractului, atunci pacientul nu ar mai fi fost privat de dozele necesare, a declarat, pentru Digi FM, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, dr. Sandra Alexiu. 

Medicul specialist care i-a ajustat tratamentul lui Ionuț T. nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale în raport cu casa de asigurări de sănătate. Nu a completat formularul-tip de scrisoare medicală cu toate datele necesare, nu a emis rețetă compensată, ci doar un „Raport medical” cu câteva informații privind numele medicației și date referitoare la clinică și, de aici, „imposibilitatea” de a i se elibera pacientului o nouă rețetă pentru a-și continua tratamentul. 

În situația lui Ionuț T. sunt o mulțime de alți pacienți care, subit, au nevoie de noi tratamente deși au deja o rețetă valabilă. Mulți nu cunosc că „Nu se poate!” trădează o lipsă de cunoștință a legislației din partea medicului sau poate doar o lipsă de atenție în completarea unor hârtii care au puterea de a schimba o viață, în bine sau în rău. Cei care se confruntă cu astfel de situații sunt sfătuiți de reprezentanții CNAS să facă sesizări la casa de asigurări de sănătate de care aparțin. Astfel, nimeni nu va mai fi pus în situația de a plăti de două ori pentru... dreptul la sănătate. 

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
spalat pe dinti
De ce e extrem de important să te speli pe dinți înainte de culcare. Ce se întâmplă în timpul...
Ministerul Sănătății
Angajaţii din Sănătate pichetează joi sediile ministerelor Sănătăţii şi Muncii, fiind...
The,Old,Patient,Man,Hand,Is,Holding,Guard,Rails,Of
Doi angajaţi de la Spitalul Bârlad, filmaţi când bruscau un pacient, sancţionaţi cu desfacerea...
Doctor,And,Patient,Are,Discussing,Consultation,About,Symptom,Problem.,Doctor
Studiu: Fumatul are efecte pe termen lung asupra sistemului imunitar
Te-ar putea interesa și
Drip,On,The,Background,A,Hospital,Corridor,Concept
Numărul cazurilor de gripă a scăzut cu până la 15 la sută în ultima săptămână: „Până la...
pastile
Farmaciile, obligate să raporteze zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice şi...
protest medici
Medici de familie şi din ambulatorii, protest în faţa CNAS: "Unde au dispărut banii din...
cnas
CNAS, controale la medicii de familie. Președintele instituției: "Cei mai mulți dau dovadă de...
Partenerii noștri
Digi24 O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama...
DigiSport Dinamo ar urma să-și schimbe sigla din sezonul viitor! Cum arată noua emblemă
Dinamo ar urma să-și schimbe sigla din sezonul viitor! Cum arată noua...
PeRoz Avea tot viitorul în față, dar a paralizat de la o supă. În 24 de ore, viața unei tinere de 23 de ani s-a transformat într-un calvar
Avea tot viitorul în față, dar a paralizat de la o supă. În 24 de ore...
Film Now Morgan Freeman, fotografiat în public, la intrarea într-un restaurant din Beverly Hills. Și-a asortat ținuta cu mănușa specială pe care o poartă mereu pe mâna stângă
Morgan Freeman, fotografiat în public, la intrarea într-un restaurant din...
Digi World Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu...
ProFM Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că l-a despărțit pe artist de Babs: „În ce filme sunteți?”
Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
Euro,And,Lei,Currency,-,Close,Up
Doi funcţionari bancari, cercetaţi după ce ar fi furat aproape 140.000 de...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
Viorel Hrebenciuc
Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro...
O stradă s-a surpat în orașul Slănic/ Sursa foto: DSU
O grădiniţă din apropierea străzii surpate din Slănic, afectată de tasarea terenului
bani-salariu
Un băiețel de șase ani din Gorj ar fi fost vândut pentru câteva sute de lei şi dus în...
Stadionului echipei Mainz/ Foto: Twitter
Alertă pe stadionului echipei Mainz. A fost găsită o bombă de 500 de kilograme din al Doilea...