Acum la Digi FM Marius Dobre ATB FT A7S AND TOPIC - Your Love (9PM)-Beatmix

Lista artiștilor care au îndoliat România în 2021

caramitru

Mari artiști au murit anul acesta, între care actorii Ion Caramitru, Ion Dichiseanu, Luminiţa Gheorghiu care au marcat epoci, muzicieni precum Adi Bărar, fondator al formaţiei Cargo, cantautorii Victor Socaciu şi Doru Stănculescu, lăutari vestiţi precum Gabi Luncă și Nelu Ploieşteanu.

Iată o listă a personalităţilor care au îndoliat România în 2021, întocmită de ziare.com:

Ianuarie

Actorul Bogdan Stanoevici, fost ministru şi fost manager al Circului Metropolitan, a murit în ianuarie 2021, la vârsta de 62 de ani, după ce a fost diagnosticat cu Covid-19. A jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. În primul an de facultate a debutat în film, sub îndrumarea şi atenţia profesorului său, Amza Pelea.

În perioada 1977-1979, a fost prezent în multe producţii cinematografice, de teatru şi de televiziune. A interpretat roluri în 13 lungmetraje, peste 15 filme de televiziune şi în zece spectacole de teatru. În anul 1989 s-a stabilit în Franţa unde a continuat activitatea în actorie. A revenit în România în anul 2011, cu ocazia premierei filmului „Misiunea directorului de resurse umane”, o producţie israelo-franco-română, în care a interpretat un rol dramatic.

Februarie

Actriţa Valeria Gagealov a murit la vârsta de 89 de ani. Într-o carieră numărând 36 de ani pe scena Naţionalului din Bucureşti, Valeria Gagealov a jucat dramă, comedie, comedie muzicală, roluri clasice şi moderne. S-au adăugat roluri la teatrul de televiziune, dar mai ales, cele realizate în Studioul de Teatru la Microfon al Radioului - unde a fost una din cele mai apreciate voci, interpretând şi aici un repertoriu bogat.

Martie

Chitaristul şi compozitorul Adi Bărar, fondator al trupei rock Cargo, a murit la vârsta de 61 de ani, după ce a fost confirmat cu Covid-19 şi internat în stare gravă pe Secţia ATI a Spitalului Judeţean Timişoara. El avea şi alte afecţiuni mai vechi. Bărar a fondat, în 1985, trupa rock Cargo, la Timişoara, în formula: Carol Bleich (baterie), Octavian Iepan (chitară), Tibi Gajdo (chitară bass), Dinel Tollea (clape), Nae Ionel Tarnotzi - ex Progresiv TM/Pro Musica - (voce) şi, evident, Adrian Bărar (chitară). În 1998, Adi Bărar a fost nominalizat de Heavy Metal Magazine şi Pop, Rock & Show drept cel mai bun chitarist al anului, pentru contribuţia adusă la albumul „Ziua Vrăjitoarelor” al trupei.

Cântăreaţa de muzică lăutărească Cornelia Catanga, în vârstă de 63 de ani, a murit la Spitalul Universitar din Capitală, unde era internată după ce a fost diagnosticată cu Covid-19. Inspirată de muzica unora ca Romica Puceanu, Dona Dumitru Siminică, Ioana Radu şi Maria Tănase, ea a început să cânte la acordeon în copilărie. A cântat cu cei mai mari lăutari ai anilor 1970. Primul album l-a lansat abia în 1989. Ea a interpretat atât melodii ţigăneşti, cât şi ruseşti, şi a colaborat, între alţii, cu Sfinx Experience, Nicu Constantin şi Loredana.

Aprilie

Nelu Ploieşteanu, unul dintre cei mai apreciaţi cântăreţi de muzică lăutărească, a murit la vârsta de 70 de ani din cauza complicaţiilor pe fondul Covid-19. A început să cânte la vârsta de 18 ani în satul natal din Prahova, moment în care şi-a luat şi numele de scenă Nelu Ploieşteanu. După 1990, a lansat peste 15 albume.

Cântăreaţa de muzică lăutărească Gabi Luncă, care fusese infectată cu noul coronavirus şi se afla internată în spital, a murit, la vârsta de 81 de ani. A început să cânte în anul 1951, alături de tatăl său. În 1953 a devenit solista orchestrei de muzică populară a Clubului Muncitoresc din Băicoi. În perioada 1955-1957, a înregistrat prima dată la Radiodifuziunea Română. La Electrecord, Gabi Luncă a imprimat albumele: „Gipsy Songs” (1974), „Măi neicuţă din Piteşti” (1983), „Anii mei şi tinereţea” (1991), „Două mame pentru-o fată” (2005), „Dă mamă cu biciu-n mine. Comori ale muzicii lăutăreşti” (2009).

Mai

Scriitoarea şi traducătoarea Ileana Vulpescu a murit la vârsta de 88 de ani. Este autoarea a numeroase romane, volume de proză scurtă, piese de teatru, dar şi repovestiri ale unor texte destinate publicului tânăr. Cel mai cunoscut titlu semnat de Vulpescu este „Arta conversaţiei”, roman publicat în 1980, care s-a bucurat de ediţii multiple. Împreună cu actorul George Bănică, ea a realizat o dramatizare după acest roman, care a fost jucată la teatre precum Giuleşti din Bucureşti şi „Marin Sorescu”, din Craiova. Romanele sale ”Rămas-bun casei părinteşti”, ”Arta conversaţiei” şi „Sărută pământul acesta” au fost traduse în slovacă, maghiară şi franceză, respectiv italiană.

Actorul Ion Dichiseanu a murit la vârsta de 87 de ani. Este cunoscut pentru numeroase roluri interpretate pe scena Teatrului Nottara, apariţii în teatru TV şi radiofonic, dar şi pentru cele peste 50 de filme în care a jucat. A debutat pe marile ecrane în 1961, în lungmetrajul „Darclée”, regizat de Mihai Iacob, film inclus în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes din acel an.

Iulie

Actriţa Luminiţa Gheorghiu, cunoscută pentru rolurile din filme ca „Moromeţii” şi „Moartea domnului Lăzărescu”, a murit la vârsta de 71 de ani. Primul rol important în film a fost Catrina din „Moromeţii" (1987), regizat de Stere Gulea. A fost premiată la nivel internaţional douăzeci de ani mai târziu, pentru interpretarea din „Moartea domnului Lăzărescu" (r. Cristi Puiu, 2005).

August

Muzicianul folk Doru Stănculescu a murit la vârsta de 71 de ani. A fost membru fondator al Cenaclului Flacăra. Este fratele cântăreţei Mihaela Mihai. A debutat cu melodia „Ion Crâşmaru” pe versuri de Octavian Goga. A compus muzica pentru filmul „Porţile albastre ale oraşului” (1974, regia Mircea Mureşan). A lansat cinci albume, între care unul produs şi înregistrat de Valeriu Sterian şi două, de Dan Andrei Aldea. În 1996, a primit premiul pentru întreaga activitate la festivalul „Om Bun” şi în 2002, o diplomă de onoare din partea Ministerului Culturii.

Voicu Rădescu, cel care a înfiinţat Teatrul Luni de la Green Hours, creatorul Green Hours Jazz Fest, a murit la vârsta de 65 de ani. Voicu Rădescu, un vizionar în cultură, a fost desemnat anul acesta, în martie, cetăţean de onoare al Bucureştiului. După 1989, Voicu Rădescu s-a inplicat în viaţa culturală a Bucureştiului, nu de puţine ori alăturându-se cauzelor artiştilor independenţi.

Septembrie

Ion Caramitru, unul dintre cei mai mari actori ai generaţiei sale, a murit la vârsta de 79 de ani. A fost preşedinte UNITER - Uniunea Teatrală din România - din 1990, a fost ministru al Culturii între anii 1996 - 2000, director general al Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din Bucureşti între 1990 şi 1993, preşedinte al Academiei Europene a Balcanilor din 2017 iar din 2005 era manager al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale din Bucureşti.

Octombrie

Artistul Ion Bârlădeanu, cunoscut pentru colajele pop art, a murit la vârsta de 75 de ani. A fost gropar, muncitor în fabrică, paznic la Casa Poporului. După Revoluţia din 1989 a trăit din reciclarea sticlelor. A fost descoperit în 2008 de Ovidiu Feneş, care l-a recomandat proprietarului de galerie de artă Dan Popescu.

La vârsta de 62 de ani, Bârlădeanu a expus pentru prima oară, la Bucureşti, 20 de lucrări pe teme politice, care îi sunt subiectul preferat. A expus apoi la Basel şi Londra în 2009 şi la Paris în 2010. În 2009, regizorul Alexander Nanau a făcut un film documentar, marca HBO România despre artist, numit „Lumea văzută de Ion B./ The World According to Ion B.”, film care a obţinut Premiul Emmy International, categoria „Arts Programming”. În 2015, a fost lansat proiectul „Bucureşti. O lume de Ion Bârlădeanu şi Carmen Lidia Vidu”.

Actriţa Liliana Tomescu, stabilită în Suedia, a murit la vârsta de 92 de ani. Actriţă a Teatrului Nottara din Bucureşti timp de peste 30 de ani, Liliana Tomescu a avut, în România, o carieră impresionantă în teatru şi în film, jucând alături de mari actori ai scenei româneşti precum George Constantin, Victor Rebengiuc, Ştefan Iordache, Constantin Codrescu. Spectacolul „Pygmalion” a fost jucat de 500 de ori, iar „Adio, Charlie!“ de 870 de ori. În 1964, Lilianei Tomescu i-a fost acordat titlul de „Artistă Emerită“, devenind cea mai tânară actriţă (35 de ani) care l-a primit vreodată. Artista a revenit în ţara de origine în 2006, când a fost distinsă cu Premiul pentru întreaga activitate artistică de UNITER.

Actorul Papil Panduru, soţul regretatei regizoare Cătălina Buzoianu, s-a stins din viaţă la vârsta de 87 de ani. Pe scena Teatrului Mic a jucat timp de peste două decenii, iar dintre ultimele spectacole, Teatrul Mic aminteşte: „Cum gândeşte Amy” de David Hare, regia Cătălinei Buzoianu (premiera în 2005), „Furtuna” de William Shakespeare, regia Cătălina Buzoianu (2009) şi spectacolul „Primăvara doamnei Stone la Roma”, dramatizare de Martin Sherman după romanul omonim al lui Tennessee Williams, în regia Lianei Ceterchi (premiera 2012).

Noiembrie

Cunoscutul cântăreț de muzică populară Petrică Mîțu Stoian a murit la vârsta de 61 de ani, la spitalul din Reșița, unde a ajuns de urgență de la Clinica Nera, unde se afla internat pentru recuperare post Covid. El s-a născut pe 18 septembrie 1960 în Izverna - Plaul Coșanilor, Mehedinți. A fost descoperit de Mărioara Murărescu și astfel și-a făcut debutul la celebra emisiune Tezaur folcloric. Din 1995 a fost angajat al Ansamblului Doina Gorjului, iar în același an a lansat primul său album - Aștept să răsară lună. Albumele lui, 10 la număr, conțin cântece de petrecere, doine, ritualuri de înmormântare.

Cântăreţul Benone Sinulescu a murit la 84 de ani. De-a lungul carierei, a colaborat cu diverşi interpreţi de muzică populară, printre care Irina Loghin, iar după 1989, a abordat şi stilul etno-dance şi cântat cu grupul Ro-Mania. A debutat discografic în 1967, cu albumul omonim şi cel mai recent, în 2011, a lansat un disc de colinde. În decembrie 1967, i-a fost acordat Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a „pentru merite deosebite şi îndelungată activitate artistică”, prin decret al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România.

Decembrie

Cantautorul Victor Socaciu a murit la vârsta de 68 de ani, după ce a fost internat o lună la Spitalul Carol Davila din Bucureşti. În 1974, a debutat în Cenaclul Flacăra, iar anul următor, la radio, cu piesa „Nălucile amintirilor”, apoi, în 1976, la televiziune, cu „Oltule”. Debutul discografic a venit în 1981 - „Roata”. Acestuia i-au urmat 12 albume şi compilaţii. Din 1991, a înfiinţat concursul folk „Om Bun”. A fost deputat în Parlamentul României, în legislatura 2008 - 2012, ales pe listele Alianţei Politice Partidul Social Democrat + Partidul Conservator.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Recomandări DigiFM
matinalii 2
#VRĂJIȚIDEMUZICĂ cu Digi FM la UNTOLD
felie chorizo
Un cercetător francez a postat o fotografie cu o felie de chorizo. El...
coperta untold 2022 - fb
UNTOLD 2022. Începe cel mai mare festival din România. Jurnaliștii...
Pe aceeași temă
Untold
Major Lazer și Anne-Marie vin în premieră în România, la UNTOLD, între 4 și 7 august
electric castle
Ce artiști vor urca pe scenă la ediția din acest an a festivalului Electric Castle
Untold Cluj
Toamna începe distracția! Untold va fi organizat în perioada 9-12 septembrie
Forever Hit
Nume mari ale muzicii anilor '80 și '90 vin la „Forever Hit”, singurul mare festival confirmat...
Te-ar putea interesa și
neversea
Neversea va fi reprogramat. Festivalul va fi organizat la o nouă dată, anul acesta
Joe Biden DNC
Val de felicitări pentru Joe Biden și Kamala Harris din partea artiștilor din SUA
radu paraschivescu
Radu Paraschivescu, despre postarea lui Lucian Mîndruță care a supărat artiștii
Festival muzical Diskoteka
COVID-19 mai amână un festival muzical. „Diskoteka” va fi organizat în 2021
Partenerii noștri
Digi24 Donald Trump, prima reacție în scandalul pe „subiectul armelor nucleare”, în urma perchezițiilor FBI
Donald Trump, prima reacție în scandalul pe „subiectul armelor nucleare”...
DigiSport Karim Benzema, Thibaut Courtois și Kevin De Bruyne, nominalizați pentru titlul de ”Jucătorul anului”. Când se alege câștigătorul
Karim Benzema, Thibaut Courtois și Kevin De Bruyne, nominalizați pentru...
PeRoz O femeie care obișnuia să cerșească ore în șir în fața unei bănci a câștigat premiul cel mare la loterie: ”Spera să-și schimbe viața!”
O femeie care obișnuia să cerșească ore în șir în fața unei bănci a...
Film Now Tony, fratele lui Chris Rock, despre relația de amiciție cu Will Smith, stricată după incidentul de la Oscar: "A fost vorba de o prietenie autentică"
Tony, fratele lui Chris Rock, despre relația de amiciție cu Will Smith...
Digi World Legătura neștiută dintre cafea și rinichi. Ce se întâmplă dacă bei cel puțin o ceașcă cu această licoare pe zi
Legătura neștiută dintre cafea și rinichi. Ce se întâmplă dacă bei cel...
Digi Animal World Cum reacționează un câine când stăpânul lui decide să-l pună la dietă. Imaginile inedite au fost văzute de 36 milioane de persoane
Cum reacționează un câine când stăpânul lui decide să-l pună la dietă...
ProFM S-a despărțit de Shakira acum câteva luni, iar acum are din nou o relație. Cine este tânăra care l-a cucerit pe Gerard Pique
S-a despărțit de Shakira acum câteva luni, iar acum are din nou o relație...
Digi Life Cum arată o vilă de 30 de milioane de dolari. Ben Affleck a scos la vânzare casa în care a locuit în ultimii patru ani
Cum arată o vilă de 30 de milioane de dolari. Ben Affleck a scos la...
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digifm.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utmt, __utmb, __utmc, __utmz
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY, APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
auth_token, twll, secure_session, guest_id, __utma, remember_checked, remember_checked_on
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi aici politica de confidențialitate