Acum la Digi FM ED SHEERAN - Azizam (BEATMIX)

Festivaluri vs. Concerte pe Stadion: Cum se rescrie industria muzicală în 2025

Untold 2025

Industria muzicală se confruntă cu o schimbare semnificativă: marile festivaluri pierd din ce în ce mai mulți artiști de top, care preferă să organizeze turnee pe stadioane. Acest fenomen, accelerat după pandemie, redefinește dinamica concertelor live și are implicații majore pentru organizatorii de festivaluri.

Un exemplu este Zach Bryan. În 2023, acesta a fost cap de afiș la multiple festivaluri, cu toate acestea, în 2024, Bryan a optat pentru un parteneriat cu AEG Presents, alegând să susțină zece spectacole pe stadioane, inclusiv în orașe importante precum New York și San Francisco. Decizia sa reflectă apariția unui trend printre artiștii de top.

Aceeași strategie a fost adoptată și de Post Malone și Kendrick Lamar, care în 2023 au avut fiecare câte zece reprezentații la festivaluri, dar în 2024 s-au orientat spre concerte pe stadioane.

În 2025 organizatorii festivalului UNTOLD au reușit să-l convingă pe Post Malone, unul dintre cei mai influenți artiști ai secolului XXI, să accepte să facă parte din lineup-ul ediției aniversare a festivalului care ocupă locul 3 la nivel internațional. Artistul american a fost impresionat de anvergura evenimentului, de imaginile devenite virale cu stadionul plin și de energia publicului.
SoFi Stadium din Los Angeles va găzdui un număr record de 19 concerte în prima jumătate a anului, cu artiști precum Beyoncé, The Weeknd, Shakira și Blackpink. La acest peisaj se adaugă turneele Coldplay, Metallica și un tur comun al lui Chris Stapleton cu George Strait, subliniind provocările pe care festivalurile le întreprind în a păstra artiști relevanți.

De ce preferă artiștii stadioanele?

Potrivit lui Gary Kurfirst, partener la WME și expert în organizarea de festivaluri, „ascensiunea concertelor pe stadioane creează o provocare majoră pentru festivaluri. Diferențele financiare sunt semnificative și greu de contracarat."

Din punct de vedere financiar, un cap de afiș al unui festival poate câștiga între 5 și 6 milioane de dolari per show. În schimb, un artist care organizează un concert pe stadion poate dubla această sumă. Desigur, costurile organizatorice sunt mai mari pentru un turneu pe stadioane, în timp ce festivalurile acoperă multe dintre cheltuieli. Cu toate acestea, câștigurile nete ale unui artist pot fi mult mai mari pe termen lung în cazul unui turneu extins.

Această schimbare nu afectează doar artiștii și organizatorii, ci și fanii. Biletele pentru concertele pe stadioane costă, în medie, între 200 - 300 de dolari/show, pe când festivalurile oferă abonamente cu prețuri cuprinse între 300 până la 700 dolari/ 4 zile.

Deși peisajul festivalurilor se schimbă, acestea rămân locul în care fanii descoperă nume noi și un număr impresionant de artsiști. „Headlinerii festivalurilor se schimbă mereu. Ceea ce definește succesul unui festival este relevanța sa, experiența oferită fanilor și comunitatea pe care o creează", afirmă Kurfirst.

Festivalurile continuă să ofere avantaje unice pe care concertele pe stadioane nu le pot replica complet; creează o atmosferă aparte, spre deosebire de concertele pe stadion, unde accentul este pe un singur artist, festivalurile oferă o gamă variată de genuri muzicale, activități interactive, zone tematice și decoruri spectaculoase care contribuie la o experiență memorabilă.

Unul dintre marile avantaje ale festivalurilor este lineup-ul variat. Publicul poate veni pentru un headliner, dar pleacă descoperind noi artiști și genuri muzicale. Această expunere este valoroasă atât pentru artiști cât și pentru fani.

Festivalurile creează un sentiment de apartenență și conexiune între participanți. Fanii împărtășesc pasiunea pentru muzică și trăiesc împreună momente intense, ceea ce duce adesea la formarea unor prietenii pe termen lung.

Festivalurile se desfășoară pe parcursul a trei-patru zile (sau chiar mai mult), ceea ce le transformă într-o mini-vacanță. Spre deosebire de un concert pe stadion, care durează doar câteva ore, festivalurile oferă participanților o oportunitate de evadare, cu activități adiționale, camping și explorarea unor locuri noi. 

Deși concertele pe stadion pot aduna zeci de mii de oameni, experiența poate fi mai distantă pentru spectatori. La festivaluri, multe scene mai mici permit un contact mai apropiat între fani și artiști, oferind o experiență mai intimă și interactivă. 

Multe festivaluri includ activități conexe precum workshop-uri, instalații artistice, zone de gaming, expoziții de artă, mâncare gourmet, băuturi artizanale și multe altele. Aceste elemente creează o experiență complexă, pe care un concert obișnuit nu o poate oferi.

Festivalurile oferă platforme excelente pentru branduri să interacționeze cu publicul prin experiențe personalizate. De la lounge-uri VIP până la activări de brand interactive, aceste evenimente devin locuri de inovație și marketing creativ. 

În concluzie, chiar dacă turneele pe stadioane sunt în creștere, festivalurile rămân un element esențial al culturii muzicale și oferă o experiență unică de fiecare dată pentru fani și pentru artiști. 

Organizatorii care știu să-și redefinească identitatea și să creeze experiențe unice vor continua să atragă atât publicul, cât și performerii de top.

Festivalurile nu „refuză” să aducă artiști mari – artiștii mari aleg altceva.

Industria muzicală se schimbă, iar unii preferă turnee pe stadioane în locul festivalurilor. Asta nu înseamnă că festivalurile nu oferă experiențe spectaculoase sau artiști de top.

Poate că întrebarea nu ar trebui să fie "De ce nu vine X?", ci "Cine sunt artiștii incredibili care aleg să fie aici?".

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
Rezultate la Evaluarea Națională
Rezultatele la Evaluarea Națională 2025 au fost publicate. Cât timp...
Wild,Brown,Bear,(,Ursus,Arctos,)
Un motociclist a fost ucis de un urs, pe Transfăgărășan. Evenimentul...
Diogo Jota
Fotbalistul portughez Diogo Jota a murit într-un accident de mașină...
Pe aceeași temă
Post Malone , foto profimedia
Post Malone și vocile care vindecă: Cum transformă artiștii vulnerabilitatea în superputere la...
ALTAR @ UNTOLD X - 4x52
ALTAR, trupa legendară din Cluj, urcă pentru prima dată pe scena UNTOLD – aniversare de 35 de...
BLOOD NETWORK_no brand
Campania Blood Network revine: Donează sânge și mergi gratuit la UNTOLD 2025
BMike
UNTOLD, primul festival din Europa cu o lojă senzorială pentru tinerii cu tulburări de...
Te-ar putea interesa și
Untold 2025
Tot ce trebuie să știi despre UNTOLD 2025 – Program, artiști, LIVE Digi FM
METRO BOOMIN @ UNT X web
Metro Boomin vine pentru prima dată în România, la UNTOLD X, cu singurul show din Europa în...
Post Malone , foto profimedia
Post Malone, un fenomen global și unul dintre cei mai mari artiști ai secolului 21, în...
ANYMA 2025 Untold
Anyma, artistul care revoluționează show-urile live, în premieră la UNTOLD X, ediția...
Partenerii noștri
DigiSport Nu mai stă la discuții: răsturnare spectaculoasă de situație în cazul lui Dennis Man!
Nu mai stă la discuții: răsturnare spectaculoasă de situație în cazul lui...
PeRoz Monica Gabor, criticată că nu îl ajută pe Irinel Columbeanu. Irina Columbeanu rupe tăcerea: „Eu sunt fiica lui”
Monica Gabor, criticată că nu îl ajută pe Irinel Columbeanu. Irina...
Film Now Charlize Theron împarte publicul în două tabere, după declarațiile „picante” despre viața sa intimă: „Secretele există cu un motiv!”
Charlize Theron împarte publicul în două tabere, după declarațiile...
Digi World Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul Vitruvian”
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a...
ProFM Sean „Diddy” Combs rămâne în arest: de ce i-a fost refuzată eliberarea pe cauțiune și cât ar mai putea sta în închisoare
Sean „Diddy” Combs rămâne în arest: de ce i-a fost refuzată eliberarea pe...
Digi Life Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu peste 4.5 milioane de euro. Imagini din curte și din interior
Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu...
Florian Coldea
Florian Coldea, trimis în judecată de DNA într-un dosar de trafic de...
argentina (2)
Un val de frig de o severitate neobişnuită în Argentina doboară recorduri...
Ultimele știri din matinal
edsta 78aab15e-f0b1-44ca-8552-4dafea62b6ed
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
radu jude la matinal 2025
Radu Jude, despre cum un film făcut cu un iPhone poate câștiga un Urs de Argint
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
Ultimele știri
Close,Up,Of,United,Nations,Flag.,The,United,Nations,(un)
O expertă ONU cere statelor să rupă legăturile financiare cu Israelul pe fondul situaţiei...
capitoliu (2)
Un participant la asaltul asupra Capitoliului, condamnat la închisoare pe viaţă. Plănuia să...
NATO Secretary General Mark Rutte
Şeful NATO se dezlănţuie împotriva lui Serghei Lavrov: „E şeful diplomaţiei ruse de la...
Fulham FC v Liverpool FC - Premier League
Moartea tragică a lui Diogo Jota trece dincolo de sport. Premierii britanic şi portughez i-au...