Acum la Digi FM Alex Vidia MAROON 5 - Don t wanna know

Ce arată ultimele date despre situația gravă de la Salina Prad. Evacuarea locuitorilor se menţine minimum 20 de zile

Praid
Credit foto: Facebook

Situaţia de la Salina Praid s-a agravat în ultimele ore, în condiţiile în care toate sufoziunile de pe aliniamentul nord – sud s-au unit, aproximativ 700 de metri cubi de rocă s-au prăbuşit şi au apărut fisuri mari pe drumul tehnologic şi în pădure. Potrivit Prefecturii Harghita, prăbuşirile antrenează volume mari de apă la suprafaţă, cu salinitate crescută, care curg spre pârâu, motiv pentru care este importantă devierea pârâului în ţevile corugate. De asemenea, sufoziunea de la puţul Dozsa a crescut în ultimele trei zile de la 14 la 120 de centimetri. Evacuarea temporară a locuitorilor din apropierea salinei se menţine pentru minimum 20 de zile, însă nu este necesară extinderea acestei zone. Autorităţile locale mai informează că se menţin parapeţii de apărare pe aliniamentul pârâului Corund.

Paricipanţii la şedinţa operativă din 13 iunie, implicaţi în gestionarea situaţiei de urgenţă de la Salina Praid, au concluzionat că, în intervalul 12 iunie, ora 18.00 – 13 iunie, ora 5.40, în ceea ce priveşte stabilitatea perimetrului, toate sufoziunile de pe aliniamentul nord - sud s-au unit, aproximativ 700 de metri cubi de rocă s-au prăbuşit şi au apărut fisuri mari pe drumul tehnologic şi în pădure, informează Prefectura Harghita.

Potrivit sursei citate, prăbuşirile antrenează apa la suprafaţă, iar volume mari de apă cu salinitate mare ies la suprafaţă şi curg spre pârâu, aşa încât este importantă devierea pârâului în ţevile corugate.

Sufoziunea de la puţul Dozsa a crescut în ultimele trei zile de la 14 centimetri la 120 de centimetri, menţionează Sursa citată.

„Reprezentanţii Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR0 au solicitat să se facă un amplasament pentru a fi instalate două pompe de mare capacitate pentru a fi preluat debitul actual al pârâului şi tranzitat peste zona afectată, pentru a putea facilita activităţile de pregătire a terenului pentru montarea ţevilor corugate”, precizează Prefectura Harghita.

Aceeaşi sursă informează că SALROM a achiziţionat o dronă care va asigura colectarea datelor din teren şi interpretarea acestora de către geologii salinei.

Specialiştii consideră că în acest moment nu este necesară extinderea zonei de evacuare, dar că populaţia evacuată va putea reveni la locuinţe doar după punerea în funcţiune a noilor sisteme de monitorizare, colectarea de date suplimentare şi stabilirea pragurilor de alertare automate.

De asemenea, este concluzia ședinţei operative de vineri, pomparea apei din mină nu poate începe decât după finalizarea devierii permanente a pârâului Corund.

În acelaşi timp, SALROM şi constructorul implicat s-au aprovizionat cu 547 de tone de piatră spartă şi execută lucrări de excavare şi susţinere a digului de protecţie în zona unde a fost deviat pârâul, pentru protejarea captării.

„În partea de jos a amplasamentului (zona aval), se continuă lucrări de realizare a drumului tehnologic/stratului intermediar destinat poziţionării şi montării ţevilor corugate. Din cauza apariţiei zilnice a crăpăturilor şi sufoziunilor în drumul tehnologic, au fost executate lucrări de refacere şi întreţinere, constând în umplerea zonelor afectate cu piatră spartă, pentru menţinerea drumului într-o stare cât mai sigură”, precizează sursa citată.

În urma monitorizărilor tehnice, specialiştii au constatat că salinitatea măsurată în cursul zilei a fost, în galeria de coastă, în scădere de la 275,5 g/l la 269,6 g/l, iar în Mina Iosif, tot în scădere de la 263,3 g/l la 259,2 g/l. Tototdată, temperatura apei este constantă, iar metanul în galeria de coastă are o valoare constantă, de 0,22%.

De asemenea, specialiştii ANAR asigură monitorizarea conductivităţii pe pârâul Corund şi pe râul Târnava Mică şi au făcut manevre la Acumulările Permanente deţinute de “Apele Române” şi Hidroelectrica, pentru suplimentarea debitelor pe cursurile de apă afectate de creşterea conductivităţii/clorurilor pe pârâul Corund, debitul suplimentar evacuat din aceste acumulări fiind de 48 mc/s.

Potrivit monitorizării hidrologice, au fost înregistrate scăderi ale debitelor pe pârâul Corund, în cursul zilei de joi, de la 0,8 la 0,5 mc/s, nefiind înregistrate precipitaţii.

Conductivitatea măsurată pe pârâul Corund la confluenţa cu Târnava Mică este de 19,82 mc/cm, iar parametrii sunt monitorizaţi permanent, mai informează Prefectura Harghita.

Pentru siguranţa populaţiei, se menţine evacuarea temporară pentru minimum 20 de zile, iar riveranii pot avea acces pe timpul zilei, pe perioade scurte de timp, pentru activităţi curente. Zona este supravegheată prin posturi fixe de jandarmi şi patrule mixte mobile ale Ministerului Afacerilor Interne, menţionează aceeaşi sursă.

Prefectura Harghita mai informează că se menţin parapeţii de apărare pe aliniamentul pârâului Corund.

De la începutul lunii mai, autorităţile încearcă să stabilizeze situaţia din zona salinei Praid. Potrivit şefului DSU, Raed Arafat, prima infiltraţie masivă a apelor pârâului Corund în Salina Praid a avut loc în 20 februarie 2023, pe fondul ploilor şi al topirii zăpezii, când infiltrarea apei în mină a fost oprită în 24 de ore. Apa a fost eliminată din salină în luna care a urmat, iar zona afectată din apa pârâului Corund a fost betonată.

În 18 aprilie 2024, apele s-au infiltrat din nou în salina de la Praid, pe sub un dig, iar la acel moment s-au luat măsuri pentru devierea apei şi astuparea sufuziunii. Ulterior, s-a decis realizarea unei expertize tehnice a salinei, finalizată în vara anului trecut.

În 5 mai 2025, a început a treia infiltraţie masivă, când o ocolitoare construită în anul 2024 nu a făcut faţă, iar apa a intrat în subteran. Două zile mai târziu, s-a decis declararea stării de alertă, informarea populaţiei şi interzicerea accesului cetăţenilor în zona afectată, avertizare prelungită ulterior.

La mijlocul lunii mai, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Harghita a dat autorizaţii şi avize pentru construirea unui canal de deviere a apei, însă în 27 mai, debitul apei din pârâul Corund a depăşit 60 de metri cubi pe secundă, fapt care a dus la dizolvarea unei părţi a albiei pârâului şi la pătrunderea apei în mod masiv în subteran.

În ziua următoare, autorităţile au decis realizarea a două diguri de beton în subteran, care să prevină inundarea, însă acestea au cedat sub presiunea apei, iar până în seara de 28 mai salina a fost complet inundată.

Potrivit ministrului Economiei, în prezent, sunt complet inundate şapte niveluri subterane ale minei noi de la Praid, inclusiv cele două etaje care erau în circuitul turistic. Bogdan Ivan menţiona că din datele preliminare a reieşit că nu se va produce, „în cel mai sumbru scenariu”, un „eveniment cataclismic”, ci o „surpare parţială” a minei vechi.

La Praid, au sosit, la solicitarea autorităţilor române, opt experţi internaţionali care, împreună cu specialiştii români, caută soluţii pentru stabilizarea zonei şi încercarea de salvare a salinei.

Ministrul Ivan a mai declarat că a fost găsită locaţia cea mai probabilă pentru crearea unui lac sărat cu apa scoasă din salina inundată, dar că se aşteaptă expertiza specialiştilor europeni.

Miercuri seară, salinitatea apei din Târnava Mică a crescut semnificativ după ce antreprenorul însărcinat cu devierea pârâului Corund lângă Praid a început lucrările şi a demontat barajele de reducere a debitului de apă, construite la recomandarea experţilor străini, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Barna Botond Biró.

Relatând despre situaţia critică pe pagina sa de socializare, miercuri seara târziu, Barna Botond Biró a spus că intervenţia antreprenorului contractat de Societatea Naţională a Sării (Salrom) a dus la „otrăvirea apei Târnavei Mici, din Praid”. Preşedintele Consiliului Judeţean a subliniat: scopul barajelor construite la sugestia experţilor străini a fost tocmai acela de a reduce cantitatea de apă dulce care ajunge în mină şi de acolo, devenind apă sărată, în Târnava Mică, conform MTI.

La rândul său, ministrul Mediului, Mircea Fechet, preciza, joi seară, că, în urma intervenţiilor făcute de un constructor la Salina Praid, concentraţiile de cloruri în apele din zonă sunt foarte mari, riscând să ajungă la valori care nu vor mai permite staţiilor de epurare să funcţioneze. Fechet avertiza că urmează 24-48 de ore cu concentraţii mari de cloruri, ceea ce pune o presiune enormă pe habitat.

Tot joi, vicepremierul Tánczos Barna afirma că a cerut demiterea directorilor de la Salrom şi Apele Române, după cele întâmplate la Salina Praid. ”Cele două companii se ceartă între ele, ignoră deciziile experţilor, lasă zeci de mii de oameni fără apă şi agravează şi mai mult daunele provocate mediului”, a spus el.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
Michael Madsen passed away at 67 **FILE PHOTOS**
Michael Madsen, actorul din „Reservoir Dogs” şi „Kill Bill”, a murit...
bolojan 2025-06-23-8157
Ilie Bolojan, întrebat dacă regretă că a acceptat postul de premier...
Us,President,Donald,Trump,Is,Sharp,In,The,Background,,While
Putin îi spune la telefon lui Trump că Rusia ”nu va renunţa la...
Pe aceeași temă
Radu Miruţă
Ministrul Economiei: „Lucrările urgente de la Praid nu vor fi finalizate până la termenul...
praid ID306649_INQUAM_Photos_Alex Nicodim_
Stare de alertă în Târnăveni și mai multe comune din Mureș, din cauza salinității crescute a...
Nicușor Dan, la Praid
Nicuşor Dan, la Praid: „Pentru că e o situaţie gravă care putea fi prevenită, solicit...
Donald Trump
Donald Trump semnează un ordin executiv de ridicare a restricțiilor privind presiunea apei la...
Te-ar putea interesa și
Peaceful,Sunrise,Landscape.,Beauty,Of,Carpathian,Mountains.,Amazing,Nature.,Traveling
AEM: Apa este în pericol în Europa
DROUGHT IN SICILY LAKE POMA IS DISAPPEARING
Specula cu apă a luat amploare în Sicilia, pe măsură ce seceta s-a intensificat. „Simpla...
naxos-seceta-captura
Insulele greceşti se confruntă cu o criză a apei în plin sezon turistic
Un primar din Italia a băut apă direct dintr-un lac pentru a le arăta turiștilor că nu este infestată/ Foto: Captură video Facebook
Un primar din Italia a băut apă direct dintr-un lac pentru a le arăta turiștilor că nu este...
Partenerii noștri
DigiSport (P) Don.ro este noul sponsor oficial al CFR Cluj, unul dintre cele mai mari cluburi de fotbal din România
(P) Don.ro este noul sponsor oficial al CFR Cluj, unul dintre cele mai...
PeRoz Monica Gabor, criticată că nu îl ajută pe Irinel Columbeanu. Irina Columbeanu rupe tăcerea: „Eu sunt fiica lui”
Monica Gabor, criticată că nu îl ajută pe Irinel Columbeanu. Irina...
Film Now Frumoasa soție a lui Mark Wahlberg a împlinit 47 de ani. Actorul și Rhea au patru copii împreună: "Familia mea frumoasă"
Frumoasa soție a lui Mark Wahlberg a împlinit 47 de ani. Actorul și Rhea...
Digi World Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul Vitruvian”
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a...
ProFM Orlando Bloom, surprins flirtând în Miami înainte de despărțirea de Katy Perry: „Nu s-a ascuns deloc”
Orlando Bloom, surprins flirtând în Miami înainte de despărțirea de Katy...
Digi Life Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu peste 4.5 milioane de euro. Imagini din curte și din interior
Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu...
trump (59)
Trump spune că SUA au dat prea multe arme Ucrainei, în primele comentarii...
Florian Coldea
Florian Coldea, trimis în judecată de DNA într-un dosar de trafic de...
Ultimele știri din matinal
edsta 78aab15e-f0b1-44ca-8552-4dafea62b6ed
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
radu jude la matinal 2025
Radu Jude, despre cum un film făcut cu un iPhone poate câștiga un Urs de Argint
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
Ultimele știri
argentina (2)
Un val de frig de o severitate neobişnuită în Argentina doboară recorduri de temperatură...
Close,Up,Of,United,Nations,Flag.,The,United,Nations,(un)
O expertă ONU cere statelor să rupă legăturile financiare cu Israelul pe fondul situaţiei...
capitoliu (2)
Un participant la asaltul asupra Capitoliului, condamnat la închisoare pe viaţă. Plănuia să...
NATO Secretary General Mark Rutte
Şeful NATO se dezlănţuie împotriva lui Serghei Lavrov: „E şeful diplomaţiei ruse de la...