Acum la Digi FM Digi FM BLU CANTRELL FEAT SEAN PAUL - Breathe

9 Mai - Ziua Europei și Ziua Independenței de Stat a României. Ce mesaj au transmis Klaus Iohannis și Florin Cîțu

Ziua Europei
Foto: Shutterstock

România celebrează pe 9 mai Ziua Europei, dedicată unității europene. În fiecare an, în această zi se sărbătorește pacea și unitatea în Europa. Ziua are dublă semnificație pentru români, fiind și Ziua Independenței de Stat a României. 

În 1985, liderii Comunității Europene, întruniți în cadrul summitului de la Milano, au decis ca la data de 9 mai să fie sărbătorită Ziua Europei. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată Declarația Schuman. 

În cadrul unui discurs susținut la Paris, în 1950, ministrul francez al Afacerilor externe, Robert Schuman, a propus stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei, scrie europa.eu. La data de 9 mai 1950 s-a făcut primul pas în direcția creării Uniunii Europene de astăzi. 

Schuman a citit în fața presei internaționale o declarație prin care chema Franța, Germania și alte patru state europene să-și pună în comun producțiile de cărbune și oțel, așezând astfel piatra de temelie a unei federații europene. 

Ministrul francez a propus atunci crearea unei instituții europene supranaționale, însărcinată cu gestionarea industriei cărbunelui și oțelului, sector care constituia, la vremea respectivă, baza întregii puteri militare. Țările la adresa cărora a fost lansat apelul aproape se distruseseră reciproc într-un conflict care a lăsat în urma sa pagube materiale imense și un sentiment de dezolare. 

Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporționale cu pericolele care o amenință. Contribuția pe care o poate aduce civilizației o Europă organizată și activă este indispensabilă pentru menținerea unor relații pașnice - așa începe una dintre cele mai importante declarații ale secolului trecut. Schuman avea să prezinte ideea lui Jean Monnet de a face războiul imposibil. 

„Guvernul francez propune ca producția franco-germană de cărbune și oțel să fie plasată sub o Înaltă Autoritate comună, în cadrul unei organizații deschise și altor state europene. Punerea în comun a producțiilor de cărbune și oțel va asigura imediat stabilirea unor baze comune de dezvoltare economică, un prim pas către realizarea unei federații europene și va schimba destinele acelor regiuni care s-au dedicat în trecut fabricării muniției de război, dar care au fost, în același timp, cele mai constante victime ale conflictelor”. 

Era pentru prima oară când se întâmpla așa ceva. Jean Monnet, autorul planului Uniunii Europene, a gândit în ața fel încât să facă războiul imposibil din punct de vedere material, punând sub autoritatea unui for supranațional producția de cărbune și oțel a Europei. 

„Solidaritatea de producție astfel stabilită va demonstra că orice război între Franța și Germania devine nu numai inimaginabil, ci și imposibil din punct de vedere material”. 

Practic, Schuman invita Germania și alte state europene să se alăture unei noi ordini continentale. După declarația sa, Konrad Adenauer, cancelarul Germaniei de Vest, anunța că este de acord cu propunerea lui Schuman. Italia, Belgia, Luxembourg și Olanda se alăturau. Avea să se întâmple. Europa se unea, în sfârșit. 

Reprezentanții tuturor statelor se întâlnesc și decid ca pe 18 aprilie 1951 să semneze Tratatul de Paris ce duce la apariția Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, un fel de bunică a Uniunii Europene de astăzi. Statele Unite ale Americii sprijină cu toate forțele proiectul european. Planul Marshall și NATO sunt doar două dintre ajutoarele vitale pe care le-a oferit poporul american poporului european. 

Prima semnificație a zilei de 9 mai pentru România este legată de anul 1877, fiind ziua în care Mihail Kogălniceanu rostea, în plenul Adunării Deputaților, Declarația de Independență a României,  act care consfințea înscrierea definitivă a țării pe harta Europei. Afirmarea neatârnării României avea să fie împlinită, în lunile următoare, de Armată, pe câmpurile de bătălie de la Plevna, Rahova, Grivița, Smârdan și alte redute cucerite cu sânge și sacrificii. Această zi a fost proclamată Ziua Independenței de Stat a României. 

Președintele Klaus Iohannis a spus că Ziua Europei în această perioadă marcată de pandemie este un prilej de analiză, dar și de reafirmare a principiilor și a obiectivelor de bază ale Uniunii. 

Unitatea și solidaritatea sunt elementele fundamentale ale Declarației enunțate de către Robert Schuman în urmă cu mai bine de 70 de ani. Aceste două valori comune sunt la fel de relevante și astăzi pentru construcția europeană, pentru adaptarea, dezvoltarea și progresul Uniunii Europene. Provocările prin care trecem împreună nu diminuează, ci, dimpotrivă, reconfirmă relevanța proiectului european și a unui răspuns unit și solidar al statelor membre și al instituțiilor europene. Principiile Declarației Schuman inspiră continuu acțiunea europeană. Viziunea de atunci, cu un pronunțat caracter universal, a fost aceea în măsură să asigure depășirea multor momente dificile, prin soluții comune, coordonate, în beneficiul cetățenilor europeni. Testul pe care Uniunea Europeană îl trece în contextul pandemiei este unul fără precedent. Cu toate acestea, reacția europeană la această criză ne-a oferit exact măsura valorii adăugate incontestabile pe care o aduce pentru noi toți Uniunea. Unitatea, coeziunea și solidaritatea constituie, fără îndoială, forța și esența răspunsului nostru, a declarat șeful statului. 

Premierul Florin Cîțu a spus, de Ziua Europei, că această zi are o semnificație deosebită pentru Uniunea Europeană, statele membre și cetățeni, în contextul în care efectele pandemiei încă se resimt. 

Apartenența noastră la Uniunea Europeană înseamnă, pe înțelesul tuturor, acces la suficiente doze de vaccin pentru România. Din 2007 suntem parte din această mare familie europeană. Iar pandemia a arătat cât de importantă este solidaritatea în aceste vremuri dificile, a spus șeful Guvernului. 

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
cristina cioran (2)
Cristina Cioran a povestit printre lacrimi calvarul pe care l-a trăit...
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
florin citu functionare coalitie digi24
Florin Cîţu spune că alegerea lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
Pe aceeași temă
Rumänien, Pressekonferenz Frank-Walter Steinmeier und Klaus Iohannis Pressekonferenz vom Präsidenten Rumäniens Klaus Ioh
Iohannis: România condamnă atacul Iranului împotriva Israelului. Facem apel la evitarea unei...
klaus iohannis (2)
Klaus Iohannis, discuţie cu Volodimir Zelenski, la Vilnius: „Am reiterat sprijinul ferm pentru...
Regia Protocolului de Stat cheltuie 9 milioane de euro pentru a transforma un fost sediu de partid în reședința lui Klaus Iohannis. Reacția lui Marcel Ciolacu
Klaus Iohannis, mesaj după ce Peter Pellegrini a câştigat prezidenţialele din Slovacia: Aştept...
Mark Rutte
Suedia şi Italia îl susţin pe premierul olandez Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO
Te-ar putea interesa și
Rareș Bogdan
Rareş Bogdan, despre şansele preşedintelui la NATO: „SUA au vorbit despre marele prieten Klaus...
Nato,Flag.,National,3d,Rendering,North,Atlantic,Treaty,Organization,Flag
Ungaria rămâne fermă în privința veto-ului său împotriva candidaturii lui Mark Rutte la NATO...
Ion?Marcel Ciolacu, Prime Minister of Romania, taken during a press conference after the joint talks with Olaf Scholz, Federal Chancellor, (not pictured here) in the Federal Chancellery in Berlin, July 4th, 2023.
Ciolacu, despre candidatura lui Klaus Iohannis la şefia NATO: „Nu există un lider, decident...
klaus iohannis (2)
Klaus Iohannis, mesaj de Paștele Catolic: "Puterea noastră cea mai mare rezidă în capacitatea...
Partenerii noștri
Digi24 Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii i-au spus că mai are câteva luni de trăit
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după...
DigiSport Pep Guardiola a descris într-un singur cuvânt jocul lui Manchester City cu Real Madrid
Pep Guardiola a descris într-un singur cuvânt jocul lui Manchester City cu...
PeRoz A călătorit 1.852 de kilometri ca să se întâlnească cu un bărbat pe care l-a cunoscut pe internet, dar el nu a apărut: „M-a păcălit”
A călătorit 1.852 de kilometri ca să se întâlnească cu un bărbat pe care...
Film Now Chris Hemsworth și-a dorit mult să joace într-un film regizat de Kevin Costner: „Nu am primit rolul”. Pe cine a distribuit în schimb starul din „Yellowstone”
Chris Hemsworth și-a dorit mult să joace într-un film regizat de Kevin...
Digi World Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu mâncare" și l-a stropit cu apă rece până a făcut pneumonie
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a...
Stirile Kanal D Unde este Ana-Maria? Tânăra, însărcinată în șase luni, a dispărut în drum spre casă. Ultimul mesaj al fetei: "Eu m-am urcat"
Unde este Ana-Maria? Tânăra, însărcinată în șase luni, a dispărut în drum...
ProFM Dana Nălbaru, retrasă din viața publică, duce un trai liniștit la țară. Ea văruiește copacii, soțul ei, Dragoș Bucur, ară brazdele
Dana Nălbaru, retrasă din viața publică, duce un trai liniștit la țară. Ea...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
Ultimele știri din matinal
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
Doctorul Adrian Marinescu
Cum să te aperi de ploșnițe (păduchii de pat): Sfaturi de la doctorul Adrian Marinescu
Ultimele știri
dubai (9)
O furtună puternică a provocat haos în Dubai. Pista aeroportului, transformată într-un lac
Amendă scrisă de polițist rutier pentru șofer cu viteză excesivă sau beat la volan de mașină auto
O femeie a fost amendată după ce a traversat strada ignorând semnalele unui poliţist rutier...
Prince Harry looks happy as he attends another polo event with pal Nacho Figueras and a film crew in Florida
Prinţul Harry, bun de plată. O instanţă britanică respinge apelul în urma deciziei legate de...
CPAC 2024
Fostul premier britanic Liz Truss crede că lumea „era mai în siguranţă” cu Trump şi e...