Acum la Digi FM Marius Dobre TONI BRAXTON - He wasn-t man enough

30 de zile din '89 - Episodul 9

ungaria

02.05.1989 – Ungaria taie sârma ghimpată de la granița cu Austria

Sărbătorile legale nu erau multe în România comunistă, partea bună era că nu veneau niciodată singure. Anul începea cu două zile libere, apoi sărbătoarea de 1 Mai continua a doua zi, de ziua tineretului, iar celebrul 23 august era urmat de o altă zi liberă, că doar insurecția armată din 1944 nu s-a terminat într-o zi.

Anul 1989 le-a adus românilor un 1 Mai cât un weekend prelungit din zilele noastre. 30 aprilie a fost duminică, 1 Mai s-a sărbătorit luni, iar marți a fost rândul tinerilor să se distreze la munte și la mare.

Un pic mai la vest, la vecinii maghiari, a doua zi a lunii mai a fost una lucrătoare. Una care a rămas în istorie, de altfel. Trupele maghiare, înarmate cu foarfece, distrugeau gardul de sârmă ghimpată și sistemul electric de avertizare dispuse pe 354 de kilometri, cât măsura granița dintre Ungaria și Austria.

Ungaria comunistă a pus acest gard în 1949, pentru a-și împiedica cetățenii să fugă în Vest. Mai mult, până în 1965, dincolo de gard, amplasat cu 2 kilometri înainte de granița cu Austria, era un câmp minat. După distrugerea acestui câmp, maghiarii au montat un alt gard, de această dată electrificat, prin care treceau 16 volți. Comuniștii vecini nu intenționau să-și omoare oamenii, voiau doar să-i sperie.

Două au fost motivele pentru care acest gard a fost distrus. După trei decenii trebuia înlocuit cu unul mai bun, din material inoxidabil. Acest material trebuia cumpărat din Vest, dar valuta era folosită de comuniști pentru altceva. Și, mult mai important, cu un an înainte, maghiarii au primit permisiunea de a călători fără restricții dincolo de granițele țării. Cine să mai fugă?

Știrea distrugerii gardului i-a înfuriat pe șefii celorlalte state comuniste, cetățenii lor puteau ajunge destul de ușor în Ungaria și de acolo, fără îngrădiri, în Vest. Cinci luni mai târziu, o româncă celebră în lumea întreagă va profita de această facilitate.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Alte videouri
florin negrutiu 780x440-1
„Nu știu cum definiți un avion de lux. Eu am venit cu o aeronavă mică”
Youtube covers 1280x720 px Negruțiu
E sarmaua a românilor sau nu prea?
florin negrutiu 780x440-1
"Statul nu trebuie să ne ajute, dar nici să ne încurce": Florin Negruțiu despre...
780x440 - 2
Recomandări culinare, cu Radu Paraschivescu
Ultimele știri
bâlea lac
Zăpadă de peste 1 metru la Bâlea Lac. Risc crescut de avalanșe
Euro,And,Lei,Currency,-,Close,Up
Doi funcţionari bancari, cercetaţi după ce ar fi furat aproape 140.000 de euro din contul unei...
Viorel Hrebenciuc
Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro...
O stradă s-a surpat în orașul Slănic/ Sursa foto: DSU
O grădiniţă din apropierea străzii surpate din Slănic, afectată de tasarea terenului