Acum la Digi FM INNA FEAT. MARIAN HILL - Diggy Down

30 de zile din '89 - Episodul 4

Romania

11.03.1989 – Scrisoarea celor șase

11 martie 1989. Ascultătorii postului de radio Europa Liberă aveau să afle, cu uluire, că șase foști demnitari comuniști din România criticau regimul Ceaușescu. Momentul avea să intre în istorie drept ”Scrisoarea celor șase”.

Expeditorii erau Gheorge Apostol, fost președinte al sindicatelor, Alexandru Bârlădeanu, fost membru al Biroului Politic, Corneliu Mănescu, fost ministru de externe, Constantin Pârvulescu, membru fondator al Partidului Comunist, Grigore Răceanu, vechi ilegalist comunist, și Silviu Brucan, fost ambasador al României în Statele Unite.

În ”Scrisoarea celor șase” erau criticate sistematizarea satelor, violarea corespondenței, abuzurile Securității și deteriorarea relațiilor României cu Statele Unite și țările din vestul Europei. La finalul scrisorii, Ceaușescu era avertizat: ”Ați început să schimbați geografia satelor, dar nu puteți muta România în Africa”.

Scrisoarea trebuia să ajungă, de fapt, la Ceaușescu, dar Silviu Brucan a schimbat un pic planul. A trimis-o în vest prin intermediul Ambasadei Statelor Unite la București, și a trecut pe ea numele expeditorilor. Da, scrisoarea era nesemnată, Brucan fiind cel care a dezvăluit numele celor care au contribuit la scrierea ei.

Ceaușescu nu i-a iertat pe cei șase. Foștii nomenclaturiști au fost arestați, interogați, mutați în cartiere mărginașe ale Capitalei, supravegheați 24 de ore pe zi de Securitate.

Surprinzător, sau mai degrabă nu, o parte din semnatarii scrisorii revin în funcții înalte în statul român câteva luni mai târziu. Alexandru Bârlădeanu avea să fie președintele al Senatului României, Corneliu Mănescu primea postul de președinte al Comisiei de Politică Externă în Senatul României, iar Silviu Brucan… Silviu Brucan devenea Oracolul din Dămăroaia. Ion Iliescu i-a chemat la putere încă din primele ore de după fuga Ceaușeștilor.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Fall 2024
Baieții de la Vunk
Toboşarul trupei VUNK, Nicu Sârghea, a murit la vârsta de 48 de ani...
Puști grădiniță
Un puști de la grădi, vedetă pe TikTok, după „gafa” pe care a făcut-o...
Un tânăr și-a tăiat buletinul și a postat clipul pe TikTok
Semnalul de alarmă tras de autorități după ce mai mulți români s-au...
Alte videouri
gabriel diaconu
„Trezirea în conștiință” sau manipulare? Un psihiatru explică
DSC02133-88
Denis de la The Motans, invitat special la aniversarea de 9 ani Digi FM
Costel
Costel: „Prințul meu are palat”
florin negrutiu 780x440-1
Florin Negruțiu, despre omagiul controversat pentru Elisabeta Lipă
Ultimele știri
Syria,Flag,Isolated,On,The,Blue,Sky,With,Clipping,Path.
Cresc temerile că armele chimice din Siria ar putea fi scoase ilegal din ţară. OIAC a convocat...
orban, trump (1)
Viktor Orban crede că situația în lume se va linişti odată cu venirea lui Donad Trump la Casa...
Nicolae Stanciu
Nicolae Stanciu, căpitanul naționalei de fotbal a României, mulțumit de grupa din...
laurențiu cazan
Laurențiu Cazan, obișnuit cu viața în Olanda, compară "Țara lalelelor" cu România: "Acolo...