15.01.1989 – Comemorarea lui Ian Palach la Praga
Vestul Europei s-a apropiat de Ceaușescu după ce acesta a criticat invazia Cehoslovaciei pentru înăbușirea ”Primăvării de Praga”, o mișcare de reformare a sistemului pornită chiar din interiorul Partidului Comunist Cehoslovac. Cinci țări socialiste și prietene au trimis trupe la Praga în anul 1968: URSS, Ungaria, Germania Democrată, Polonia și Bulgaria.
Un an mai târziu, un student ceh, Ian Palach, își dă foc în Piața Wenceslas din capitala Cehoslovaciei, în semn de protest împotriva acestei invazii. An după an, Palach a fost comemorat de praghezi, mai pe față, mai pe furiș, cel mai mare eveniment de acest fel urmând să aibă loc pe 15 ianuarie 1989, la 20 de ani după ce studentul și-a curmat viața.
Mii de oameni s-au adunat în Piața Wenceslas în acea zi, chiar dacă statul cehoslovac a interzis adunările în centrul orașului. Mai mult, chiar dacă poliția politică a operat peste 1.400 de arestări, protestele au durat o săptămână întreagă.
Printre cei arestați se afla și Vaslav Havel, un dramaturg cunoscut pentru disidența față de sistemul comunist. Havel este unul dintre semnatarii Chartei 77, un manifest care critica regimul cehoslovac, printre altele, pentru nerespectarea drepturilor omului. Charta 77 a ajuns în presa vest-europeană, fapt care i-a înfuriat pe cei de la cârma țării.
Până la sfârșitul anului 1989, conducerea statului cehoslovac va suferi schimbări, iar Vaslav Havel avea să joace un rol foarte important în aceste schimbări.