30 de zile din '89 - Episodul 18
23.10.1989 – Ungaria renunță la titulatura Republica Populară
Dintre toate țările din Europa de Est, doar una a încercat să copieze modelul sovietic între cele două războaie mondiale. Ungaria a fost, chiar dacă pentru doar patru luni, a doua țară din lume condusă de comuniști, după URSS. În anul 1919, conducătorii Republicii Sovietice Ungare au pornit la atac împotriva țărilor vecine, nou fondata Republică Cehoslovacă și Regatul României, întregit prin Marea Unire care avusese loc cu 5 luni înainte. Armata română a apărat teritoriul țării, ba chiar a înaintat până la Budapesta, contribuind la dărâmarea regimului comunist.
Cu un asemenea trecut, era greu de crezut că Ungaria va fi chiar prima țară din fostul bloc comunist care a încercat să dea jos regimul impus de Moscova după cel de-al doilea război mondial. S-a întâmplat pe 23 octombrie 1956, când o pașnică demostrație studențească s-a transformat în prima revoluție anticomunistă din Europa de Est. O revoluție care s-a terminat tragic, sub șenilele a peste 6.000 de tancuri sovietice intrate în Ungaria pentru a-i păstra pe comuniști la putere.
33 de ani mai târziu, tot pe 23 octombrie, Republica Populară Ungară se transformă în cea de-a treia Republică Ungară, una în care nu mai există un partid comunist la conducere, una pregătită de primele alegeri libere în ultima jumătate de secol. Anunțul schimbării regimului a fost făcut chiar pe 23 octombrie 1989 tocmai în memoria celor peste 2.500 de maghiari uciși în Revoluția Anticomunistă din 1956.
Primul conducător al noii republici a fost Matyas Szuros, președinte interimar pentru doar șase luni, până la alegerile din luna mai a anului 1990. Pentru Ungaria, ruperea de comunism a fost una fără violență și resentimente. Una care încă era de neconceput în țările vecine, Cehoslovacia și România.