30 de zile din '89 - Episodul 17
07.10.1989 – Gorbaciov, singurul lider aclamat la aniversarea Republicii Democrate Germane
Poporul german este singurul popor din Europa care a fost nevoit să trăiască mai bine de 40 de ani în două țări separate, cu aproape același nume, țări foarte puțin prietene una cu cealaltă. Germania Federală a apărut în mai 1949, după unificarea zonelor administrate de americani, britanici și francezi. Zona administrată de sovietici devine Republica Democrată Germană, ziua de 7 octombrie, ziua în care Wilhelm Pieck a fost ales primul și ulterior singurul președinte al țării, urmând să fie sărbătorită cu fast timp de patru decenii.
A patruzecea aniversare a Germaniei Democrate s-a vrut a fi una cu fast, una care să-i asigure pe cetățeni că țara este pe mâini bune și este înconjurată de prieteni. Pe 7 octombrie 1989, la parada militară de pe Karl Marx Alee, au fost invitați și lideri din țările socialiste, bulgarul Todor Jivkov, polonezul Wojciech Jaruzelski, cehul Milos Jakes, românul Nicolae Ceaușescu, dar și sovieticul Mihail Gorbaciov. Secretarul general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice a ținut să-l avertizeze public, chiar dacă indirect, pe omologul est-german Erich Honecker: ”Cei care nu acționează la timp sunt în primejdie. Dacă te vei mișca odată cu lumea reală, nu vei întâmpina greutăți”.
Parada a fost urmată de o petrecere ținută în somptuosul Palat al Republicii din Berlin, demolat ulterior din cauza imensei cantități de asbest folosite pentru construirea lui. Prin geamurile groase ale Palatului nu treceau glasurile cetățenilor est-germani, dar conducerea Republicii știa că nu erau aprecieri, ci strigăte de ajutor. Miile de est-germani adunate în fața imensei clădiri îi cereau ajutor liderului sovietic, alintat Gorbi.
Ajutorul, însă, va veni chiar din interiorul partidului conducător al Germaniei Democrate, partid care va trece prin schimbări majore în mai puțin de două săptămâni.