30 de zile din '89 - Episodul 15
24.08.1989 – Solidaritatea primește postul de prim-ministru al Poloniei
Aniversarea a 45 de ani de la insurecția armată în urma căreia România se alătură puterilor aliate împotriva Germaniei naziste continua cu fast la București pe 24 august 1989. Într-o asemenea zi specială Televiziunea Română avea un program mai mare de trei ore, un program dedicat în intregime actului înfăptuit de Regele Mihai și partidele istorice, dar confiscat de comuniști.
Într-o altă capitală din Europa de Est, Varșovia, în aceeași zi de 24 august, comuniștii tocmai pierdeau controlul asupra guvernului. Solidaritatea lui Lech Walesa a câștigat 99 din cele 100 de locuri ale Senatului la alegerile care au avut loc cu două luni în urmă și primea acum postul de prim-ministru.
Generalul Wojciech Jarujelski, șeful statului polonez, l-a desemnat pe Tadeusz Mazowiecki în funcția de premier, însărcinându-l cu formarea guvernului. Mazowiecki provenea dintr-o familie nobiliară poloneză, a fost un activist al Clubului Intelectualității Catolice, a condus Săptămânalul Solidaritatea, una dintre primele publicații independente din Polonia și devenea primul șef de guvern necomunist în Europa de Est în ultimele 4 decenii.
Noul guvern, în care comuniștii păstrează doar cinci ministere, între care cel al apărării și cel de interne, se instalează după ce primește 402 voturi pentru și doar 13 abțineri. Niciun parlamentar polonez nu votează împotriva noului guvern, nici măcar unul dintre cei 173 de deputați comuniști!
Guvernul Mazowiecki a schimbat numele țării, Republica Populară Poloneză devenea Republica Polonă, și a trecut economia printr-o ”terapie de șoc” pe drumul de la planul cincinal la piața liberă. Reformele au dat roade în timp, Polonia bucurându-se de cea mai mare creștere economică în rândul țărilor din Europa de Est.