30 de zile din '89 - Episodul 14
23.08.1989 – Balticii comemorează 50 de ani de la semnarea pactului Ribentropp – Molotov
23 august 1989. La București se anunța o zi cu peste 30 de grade Celsius, o temperatură neprietenoasă cu românii obligați să defileze cu portrete și pancarte care glorificau Partidul Ceaușescu România. Ultima defilare de 23 august în capitala României a avut loc prin fața unei clădiri neterminate, o clădire în care ar fi trebuit să fie Muzeul Republicii și căreia astăzi bucureștenii îi spun Casa Radio.
23 august nu era, însă, doar o aniversare. Era și o comemorare. În 1989 se împlineau 50 de ani de la semnarea pactului Ribentropp-Molotov, pactul de neagresiune între Germania nazistă și URSS. În urma semnării acestui pact, Polonia era împărțită între Hitler și Stalin, același Stalin alipind la Uniunea Sovietică și Basarabia românească, o parte din Finlanda și cele trei țări baltice, Letonia, Lituania și Estonia.
Pactul a fost comemorat în țările baltice, dar și în vestul Europei, Statele Unite, Canada și Australia încă de la jumătatea anilor '80, dar ce s-a întâmplat pe 23 august 1989 a avut proporții de neimaginat. Cu aprobare de la partidele comuniste ale republicilor, două milioane de letoni, lituanieni și estonieni au format un lanț uman întins pe aproape 700 de kilometri, pe teritoriul celor trei țări.
Moscovei nu i-a plăcut Lanțul Baltic, l-a numit ”o isterie naționalistă”. Și-a îndulcit, însă, tonul după ce evenimentul a ajuns în presa din întreaga lume și a fost salutat de lideri importanți precum George Bush, președintele Statelor Unite, și Helmuth Kohl, cancelarul Germaniei Federale.
Până la finalul anului 1989, secretarul general al Partidului Comunist din URSS, Mihail Gorbaciov va semna un raport prin care se condamnă Pactul Ribentropp-Molotov. Începea procesul în urma căruia țările baltice își vor recăpăta independența.