30 de zile din '89 - Episodul 13
19.08.1989 – Picnicul austro-ungar de la Sopron le deschide est-germanilor calea spre Vest
Pentru români, în perioada comunistă, luna august nu era tocmai o lună de vacanță, ci una de pregătiri pentru aniversarea insurecției armate de la 23 august 1944. Elevi, studenți, muncitori, sportivi, intelectuali făceau pregătiri intense în soarele nemilos de vară pentru spectacole grotesc de mari și defilări în care se preamăreau realizările Epocii de Aur, Epoca Ceaușescu.
Anul 1989 era unul special, se aniversau 45 de ani de la evenimentele din august 1944, iar spectacolele trebuiau să fie mai mari, mai grețoase, cu mai mulți oameni implicați, cu mai multe pregătiri. În timp ce românii înjurau printre dinți la repetițiile pentru 23 august, la granița austro-ungară se pregătea… un picnic.
Autoritățile de la Budapesta și Viena au hotărât ca sâmbătă, 19 august 1989, să se deschidă granița dintre cele două țări pentru trei ore. Oricine putea trece dintr-o parte în alta sau putea să stea la masă, la aer curat, în orașul Sopron, din nord-vestul Ungariei.
De gestul simbolic au profitat cetățenii Germaniei Democrate pentru ca ungurii nu aveau nevoie de o asemenea măsură, ei putând călători în toată lumea încă din anul precedent. Est-germanii nu puteau călători decât în țările comuniste, iar deschiderea graniței dintre Ungaria și Austria era o oportunitate să ajungă cât mai repede și mai ușor în Vest.
600 de est-germani, care-și petreceau vacanța în Ungaria, au trecut în Austria în acea zi de 19 august. În mai puțin de o lună numărul va ajunge la 30.000. Erich Honecher, liderul Germaniei comuniste, extrem de iritat de această situație, va încerca, fără succes, să interzică până și călătoriile în țările din Est. În foarte scurt timp, însă, va asista neputincios la trecerea trenurilor ticsite cu cetățeni est-germani, care tranzitau Germania Democrată, dinspre Budapesta spre Vest.