10.01. 1989 - Ungaria vrea să trimită acasă Armata Roșie
Românii intrau în anul 1989 fără speranțe de mai bine. Stăteau la cozi pentru alimente, primeau căldură, curent electric și combustibil cu porția și credeau că Ceaușeștii vor fi veșnici.
Vecinii maghiari, însă, se grăbeau să dea cu socialismul de pământ. Pe 10 ianuarie, Parlamentul Ungariei votează pentru deptul cetățenilor de a forma și de a se înscrie în partide și sindicate, altele decât cele controlate de statul comunist.
În aceeași zi, chiar șeful Partidului Socialist Muncitoresc Maghiar, Karoly Grosz, spune presei străine că vrea să trimită acasă trupele sovietice staționate pe teritoriul Ungariei.
Grosz era optimist, conform planului său, retragerea ar fi trebuit să înceapă în câteva săptămâni. N-a fost așa. Rușii, veniți în viteză în Ungaria, cu mai bine de 3 decenii în urmă, se vor mișca mai greu înapoi, abia pe 25 aprilie 1989 urmând să plece primele trenuri cu soldați spre URSS.
Armata Roșie a ajuns la Budapesta pe 23 octombrie 1956 pentru a înăbuși Revoluția Anticomunistă aprinsă în urma unui protest pașnic al studenților. De ce a intervenit într-o țară străină pe timp de pace? Pentru că președintele URSS de atunci, Nikita Hrușciov considera că ”forțele ostile socialismului într-un stat prieten nu sunt o problemă doar pentru acel stat, ci o preocupare a tuturor țărilor socialiste”.
Atât de preocupată era Uniunea Sovietică de Ungaria ”prietenă” încât a călcat-o cu peste 6.000 de tancuri. Istoricii spun că au fost mai multe decât tancurile cu care Hitler a invadat Uniunea Sovietică în cel de-al doilea război mondial.