Acum la Digi FM Digi FM SHAKIRA - Me Enamore

Zelenski: „Anul viitor va fi o perioadă de decizii la nivel mondial, iar Ucraina trebuie să fie capabilă să le influenţeze şi să-şi atingă obiectivele”

Volodymyr Zelensky
Volodimir Zelenski face prima sa vizită în România / foto Profimedia

Preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit în mesajul său de sâmbătă sera despre provocările anului 2024, un an în care în multe ţări - inclusiv în SUA şi Rusia - au loc alegeri şi, prin urmare, vor fi schimbări de conducere, iar Ucraina are nevoie să-şi păstreze sprijinul internaţional pentru a putea duce mai departe războiul împotriva Rusiei. Zelenski a arătat că Ucraina mizează totodată pe dezvoltarea propriei producţii de arme şi, în ziua în care Rusia a înregistrat cel mai grav atac asupra teritoriului său, la Belgorod, liderul de la Kiev a reiterat promisiunea că nicio lovitură a Moscovei împotriva ţării sale nu va rămâne fără consecinţe „practice”.

Zelenski le-a spus ucrainenilor că Valeri Zalujni, comandantul armatei, i-a prezentat un raport de bilanţ al anului care s-a scurs şi un plan pentru anul 2024. Un alt raport a fost prezentat de şefii serviciilor de informaţii, care au dezvăluit „ce pregătesc ocupanţii”, au consemnat aşteptările militare şi politice în general şi au schiţat posibilele evenimente din lume, potrivit News.ro. 

Ucraina îşi face deja planuri pentru reconfigurările politice care vor fi, cu obiectivul clar de a-şi menţine sprijinul internaţional şi de a lupta în continuare împotriva Rusiei.

În ciuda a tot ceea ce se va întâmpla în alte ţări, în ciuda oricăror schimbări politice şi de stări de spirit, avem nevoie de o capacitate suficientă pentru a ne face propria noastră treabă, pentru a ne atinge obiectivele. Este clar că anul viitor va fi o perioadă în care se vor lua multe decizii - decizii globale. Iar Ucraina trebuie să fie capabilă să le influenţeze - să îşi atingă obiectivele. Vom lupta pentru influenţa noastră, pentru dreptate pentru Ucraina şi sunt recunoscător tuturor liderilor care ne-au ajutat, care au fost alături de noi de la 24 februarie (2022) şi care vor fi alături de noi şi în 2024”, a arătat Zelenski.

„Ne pregătim să producem mai multe arme anul viitor”, a anunţat preşedintele.

„Avem deja un program clar pentru activitatea noastră internaţională din ianuarie. Lucrăm cu partenerii noştri la soluţiile de care au nevoie fiecare soldat ucrainean, întreaga noastră naţiune şi statul nostru. Iar aceste soluţii vor fi puternice”, a asigurat liderul de la Kiev.

În condiţiile în care Ucraina a suferit, vineri, cel mai amplu atac aerian rusesc de la începutul războiului, Zelenski a vorbit despre consecinţe şi despre cât de importantă este apărarea antiaeriană, pe care nu o poate avea decât cu sprijinul partenerilor internaţionali. „Aş dori să le mulţumesc tuturor partenerilor noştri pentru noua activitate operaţională de consolidare a apărării noastre aeriene. Nu suntem singurii care lucrează 24 de ore din 24, 7 zile din 7 în lumea liberă, iar acest lucru este important”, a arătat Zeleneski.

Vorbind despre contracararea Rusiei, în ciuda eşecului contraofensivei ucrianene şi a reluării ofensivei ruse, el a spus că „este important ca lupta împotriva terorismului să nu se oprească nici măcar o zi, iar Rusia să nu poată câştiga nimic în acest război”.

„Statul terorist va purta o responsabilitate echitabilă pentru fiecare (dronă) Shahed, pentru fiecare rachetă rusească, atât politic, cât şi foarte practic”, a punctat Zelenski.

După ce, vineri, 39 de ucraineni au fost ucişi şi peste 120 de oraşe şi sate ucrainene au fost afectate de atacul masiv al ruşilor, în care s-au folosit aproape 160 de rachete de toate tipurile şi drone, Zelenski a anunţat sâmbătă seara că un nou atac a avut loc în Harkov, soldat cu cel puţin 17 victime. „Pentru fiecare astfel de lovitură asupra regiunii Harkov, asupra regiunii noastre Herson, asupra oraşelor şi satelor din regiunile Doneţk şi Zaporojie, pentru toate atacurile din Odesa, Sumî, Kiev şi toate celelalte oraşe şi regiuni ale noastre” statul rus va fi tras la răspundere, a subliniat Zelenski.

În mod similar, vineri seara, preşedintele promisese că atacul rusesc nu va rămâne fără răspuns.

Sâmbătă, autorităţile ruse au acuzat Ucraina pentru un atac cu drone şi rachete asupra oraşului Belgorod, în plin centru şi în plină zi, soldat cu 14 morţi şi 108 răniţi. Este cel mai sângeros incident care se petrece în profunzimea teritoriului rus de la începutul războiului. Kievul nu l-a revendicat oficial, dar pe surse presa ucraineană a scris că ar fi fost vizate ţinte militare din oraşul rusesc. Vladimir Putin a fost informat despre acest atac, iar Ministerul rus al Apărării a anunţat că va exista o ripostă, iar acest atac nu va rămâne „nepedepsit”.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
Parlamentul European
Un strănepot îndepărtat al lui Napoleon I și-a anunțat candidatura pentru Parlamentul European
Regia Protocolului de Stat cheltuie 9 milioane de euro pentru a transforma un fost sediu de partid în reședința lui Klaus Iohannis. Reacția lui Marcel Ciolacu
Klaus Iohannis, mesaj după ce Peter Pellegrini a câştigat prezidenţialele din Slovacia: Aştept...
trump (14)
Donald Trump a reuşit să adune 50 de milioane de dolari, mai mult decât Biden, la un singur...
Peter Pellegrini/ Profimedia
Peter Pellegrini a câştigat alegerile prezidenţiale din Slovacia, o victorie pentru premierul...
Te-ar putea interesa și
alegeri prezidentiale rusia, vladimir putin
Opt zile de închisoare și 400 de euro amendă, după ce o rusoaică a scris "Nu războiului" pe...
Cristian Popescu Piedone se strâmbă
PSD nu îl susţine pe Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei
Președintele turc Recep Tayiip Erdogan
Erdogan se retrage? Preşedintele turc afirmă că alegerile de la 31 martie vor fi ultimele la...
lukasenko profimedia
Lukaşenko îşi anunţă candidatura la preşedinţie în 2025, după ce votează în alegerile...
Partenerii noștri
Digi24 O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut că îi livrează mâncare și a împușcat-o
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale...
DigiSport Semnează cu FCSB! Gigi Becali a dat ordinul la pauza meciului cu Farul: ”I-am dat telefon lui Meme. E cel mai bun”
Semnează cu FCSB! Gigi Becali a dat ordinul la pauza meciului cu Farul...
PeRoz O femeie a cerut ajutor pe internet pentru a-l găsi pe soțul care a plecat brusc și a dispărut fără urmă. Ce a urmat a uimit-o și pe ea
O femeie a cerut ajutor pe internet pentru a-l găsi pe soțul care a plecat...
Film Now Shannen Doherty, diagnosticată cu cancer în stadiu terminal, fotogriată pe tocuri în Malibu, alături de o prietenă. Actrița pare într-o formă de invidiat
Shannen Doherty, diagnosticată cu cancer în stadiu terminal, fotogriată pe...
Digi World O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier...
ProFM Jon Bon Jovi, adevărul despre provocările din căsnicia lui de 35 de ani: „Nu am fost vreun sfânt”
Jon Bon Jovi, adevărul despre provocările din căsnicia lui de 35 de ani...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
salcie
De ce se duce salcie la biserică în Duminca Floriilor
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
donald trump si Kristi Noem
Kristi Noem, posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump, povestește în cartea de memorii cum...
canotaj romania
Bronz la Campionatele Europene de Canotaj 2024 pentru echipajul de 8+1 masculin. Trei medalii...
David Popovici
David Popovici și-a luat pauză de la facultate pentru a se dedica 100% pregătirii pentru JO de...
Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc
O medalie de aur și una de argint pentru România la Campionatul European de Canotaj