Acum la Digi FM VANESSA CARLTON - A thousand miles

Vieți care salvează vieți – Martorul 77 și Martorul 1136, la Digi Life

CP_21.12.2020_Martorul_vizual_1 (2)

Digi Life va difuza în luna decembrie două episoade din seria Martorul – Vieți care salvează vieți. În cadrul acestora, salvamarii și salvatorii montani ne vor povesti cum se desfășoară o zi normală de lucru, ce provocări au întâlnit de-a lungul carierei și ce îi motivează să fie parte a acestei profesii prin intermediul căreia pun grija pentru ceilalți pe primul loc.

 Fiecare episod va fi precedat de câte un talk-show de 30 de minute, moderat de Teodora Tompea, în care aceasta va încerca să afle chiar mai multe amănunte despre eroii acestor profesii. Invitații vor fi prof. Sabin Cornoiu, președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România și dl. Gabriel Culea, președintele Asociației Salvamarilor din România.

Titi Rădoaie, managing partner la Atic Pictures, casa de producție care a realizat aceste documentare, a declarat: „Cele două meserii, care realmente salvează vieți, nu primesc suficientă apreciere. Sunt meserii făcute de oameni pasionați, care întâmpină foarte multă rezistență din partea turiștilor, deși tot ce fac este să ne protejeze în fața pericolelor. Aici sunt implicați foarte mulți voluntari, oameni care nu primesc bani și fac totul din pasiune. Ei au la bază alte meserii din care își câștigă existența, dar sunt tot timpul prezenți când cineva este în pericol. Sunt oameni care iubesc natura și apreciază marea și muntele.

Salvamarii și salvamontiștii salevează vieți, merită mai mult respect și mai multă apreciere din partea românilor. În momentul în care ajungi să vorbești cu ei – și auzi cum se comportă românii cu ei – îți dai seama că trebuie să prezinți și punctul lor de vedere. Viețile care salvează vieți merită recunoștință și apreciere. Am considerat că este de datoria noastră, în special în niște vremuri extrem de grele, să îi aducem în prim plan pe acești eroi anonimi.”

Martorul 77

Episodul Martorul 77 va fi difuzat pe Digi Life la data de 24 decembrie 2020, de la ora 21:35, iar talk-show-ul va începe la ora 21:00. Telespectatorii vor descoperi cum salvamontiștii din România, în majoritatea cazurilor voluntari, își riscă propriile vieți pentru a le salva pe cele ale turiștilor care nu respectă regulile montane. Iubitori de munte și cu un curaj nemăsurat, acești oameni sunt persoanele pe care ne putem baza de fiecare dată când ceva merge rău. Ce le datorăm, cum îi protejăm și cum le putem mulțumi, vom afla în cadrul ediției dedicate salvamontiștilor.

Prof. Sabin Cornoiu, președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, a declarat: „Profesia de salvator montan, ca mai toate profesiile din domeniul salvării de vieți, trebuie cunoscută și apreciată întrucât depășește cu mult tiparele unei profesii obișnuite, se face cu efort fizic și psihic intens, necesită un program de lucru îndelungat, imprevizibil și în condiții grele, sub influența permanentă a factorilor de risc, elemente ce pot fi acceptate și depășite doar de oameni dedicați profesiei și care și-au propus un țel în viață, să salveze vieți.

Sunt conștient că nu suntem percepuți la adevăratul nivel al activității desfășurate, și acest fapt se datorează părții nevăzute sau mai puțin văzute a activității noastre, cea în care salvăm și în care ne este greu să stabilim care este limita până la care să promovăm rezultatele muncii noastre, accidentele montane, astfel încât să nu creăm impresia că muntele este locul în care se produc doar tragedii și astfel să afectăm atracția spre turismul montan.

Pentru un om adevărat de munte, după ce consideră că a descoperit muntele suficient ca alpinist, schior sau speolog, nu mai rămâne decât țelul suprem, acela de a deveni salvamontist și de a-și pune toate aptitudinile și cunoștințele acumulate pentru salvarea vieților celor care, într-un anumit moment, au avut mai puțin noroc pe munte.”

Martorul 1136

Episodul Martorul 1136 va fi difuzat pe Digi Life la data de 30 decembrie 2020, de la ora 22:00, iar talk-show-ul va începe la ora 21:30.  Telespectatorii vor cunoaște viața salvamarilor din România, cu ce se confruntă aceștia zilnic, cum s-a schimbat profesia în ultimul an din cauza pandemiei și, cel mai important, cum respectă românii această meserie care salvează vieți. Pe litoral, turiștii aleg între viață și moarte în fiecare zi, iar salvamarii trebuie să se asigure că orice alegere ar face, viața este învingătoare.

Gabriel Bălan, secratar general al Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, a declarat: „Ce înseamnă să fii salvamar nu este simplu de explicat și este greu de înțeles! Salvamarul este salvatorul atipic. Nu stă în așteptarea urgenței într-un sediu cu aer condiționat, nu dispune de tehnologie, echipamente sofisticate și accesorii...

El stă 11 ore pe zi în soare, vânt, praf, mănâncă un sandviș încălzit de temperatura zile, bea o apă de multe ori clocită și intervine în nenumărate cazuri spre sfârșitul orelor de program, când oboseala pe mulți alții i-ar face inapți de acțiune și efort. [...] Salvamarul este ca o «plantă erbacee anuală»: se naște prin mai, trăiește intens întreg sezonul estival și se ofilește la 1 octombrie. Nimeni nu știe și nu se interesează ce face «omul salvamar» în extrasezon, ce sursă de venituri are, unde doarme, ce mănâncă și cum se pregătește pentru a fi apt să salveze vieți din valurile mării în sezonul estival următor. [...] Oare ce va fi vara viitoare?”

 

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
darueste viata
Carmen Uscatu & Oana Gheorghiu: Statul încă nu și-a făcut treaba...
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
elena gheorghe 0629beee-e923-4e3c-b9d3-327d89d487aa
Elena Gheorghe, cele mai intime secrete dezvăluite la Matinalul Digi...
Româncă curtată de Brad Pitt
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de...
Pe aceeași temă
MARTORUL 1600x960px_comunicat
În premieră la DIGI Life: Educația este viitorul - Martorul 78 și Martorul 1
Martorul 1136
În premieră la Digi Life: Vieți care salvează vieți - Martorul 77 și Martorul 1136
Martorul-248-RO-landscape
MARTORUL 248, un documentar despre dreptul la educație
Violenta-landscape-RO-cu-data
În premieră la Digi Life - „Martorul 217 - Violența” - un documentar social tulburător
Te-ar putea interesa și
movie-projector-55122_1280
Digi Life lansează seria de documentare "Martorul"
copacul cu carti 2
Copacul cu Cărți redeschide zona de lectură liberă în Parcul Izvor
Partenerii noștri
Digi24 Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce...
DigiSport Dinamo a pregătit ”planul B”, după ce a fost sancționată dur: ”Sperăm ca Tribuna 1 să fie plină!”
Dinamo a pregătit ”planul B”, după ce a fost sancționată dur: ”Sperăm ca...
PeRoz Reacția unei femei după ce a dezvăluit că s-a căsătorit la doar 18 ani, iar oamenii i-au spus că „e prea tânără”: „Sunt invidioși!”
Reacția unei femei după ce a dezvăluit că s-a căsătorit la doar 18 ani...
Film Now Să fie mamă e bucuria vieții ei. Charlize Theron, imagini rare cu fiicele ei, pe care le-a adoptat cu ani în urmă, la Disney World
Să fie mamă e bucuria vieții ei. Charlize Theron, imagini rare cu fiicele...
Digi World Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
ProFM Copiii lui Michael Jackson, în formulă completă pe covorul roșu, după ani întregi. Prince a fost zâmbitor, Paris și Blanket, sobri
Copiii lui Michael Jackson, în formulă completă pe covorul roșu, după ani...
Digi Life Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
regele charles
Mesajul transmis de regele Charles, bolnav de cancer, în Joia Mare: „Este...
Ultimele știri din matinal
craioveanu marius sava c1b68d54-7272-45e1-b73f-427e6c013cd9
Doctor Marius Sava, specialist în somnologie, ne dezvăluie secretele unui somn odihnitor. Care...
godina 1327e8db-847a-4dfe-823d-5b929efbaade
Marian Godină, despre stand-up, bancuri cu sau fără polițiști și despre cum se simte un...
prim ajutor WhatsApp Image 2024-03-21 at 10.35.262
Mituri în prim-ajutor: Adevăr vs. Ficțiune cu un instructor calificat
andreea balan, de partea buna a diminetii
Andreea Bălan: Din păcate pentru mine, perioada Andre nu e o perioadă frumoasă din viața mea...
Ultimele știri
Balene/ Shutterstock
Regele populaţiei maori vrea ca balenele să aibă aceleaşi drepturi ca şi oamenii
tramvaiul-41
Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă, 30 martie. Călătorii vor fi preluați de linia navetă 641
beyonce
Beyonce, vedeta afro-americană a muzicii pop, lansează primul său album country
e-factura2024
Guvernul a prelungit termenul în care nu se dau amenzi pentru cei care nu pot introduce...