Raportul Curții de Conturi privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență demască plăți ilegale sau neconforme făcute în Direcțiile de Sănătate Publică din România.
La DSP Arad s-au angajat cheltuieli de transport pentru persoane asimptomatice sosite în România din zonele roșii fără sursă de finanțare necesară încheierii angajamentului legal . Contractele s-au încheiat ulterior perioadei în care trebuia efectuată prestația, cu întârzieri de până la 28 zile, contractele fiind încheiate când la nivelul DSP Arad erau deja înregistrate obligații de plată;
DSP Alba, Olt, SAJ Neamț au acordat stimulente de risc unor angajați care nu au fost implicați direct în activități de prevenire și/sau de combatere a infectării cu coronavirus în valoare de 25.000 de lei.
DSP Argeș, Botoșani, Hunedoara, Ialomița, Mehedinți, Neamț, Olt și DSPMB au plătit ore suplimentare și altor categorii de personal (ex. personal TESA), plăți efectuate în afara cadrului legislativ incident, în sumă de 306.000 de lei. Au existat situații în care orele suplimentare evidențiate/plătite unor membri ai comitetului director au depășit orele lucrate conform normei legale de 8 ore/zi, respectiv ajungându-se la 239 ore suplimentare pe luna aprilie 2020 (DSPMB);
DSP Argeș, Bacău, Mehedinți, Mureș, Teleorman, SAJ Constanța, Spitalul Clinic Județean de Urgență Tg. Mureș, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, SAJ Călărași au acordat majorări salariale prevăzute de Legea nr. 19/2020, acordate în lunile martie și aprilie angajaților din cadrul entității controlate necuvenite sau calculate eronat în sumă de 263.000 de lei.
Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Geza” Covasna a acordat spor de delegare, în valoare de 57.000 lei, unui număr de 27 de salariați în luna aprilie și 42 de salariați în luna mai, reprezentând personal medical și auxiliar, delegat în perioada stării de urgență.
Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași a acordat drepturi salariale personalului medical detașat în alte unități de către unitatea sanitară care a efectuat detașarea, în sumă de 29.000 de lei.
DSP Arad a acordat servicii de carantinare la nivelul capacității maxime de cazare (64 persoane) și nu la numărul de persoane pe zi efectiv cazate, respectiv nu la nivelul serviciilor efectuate, în sumă de 53.000 de lei.
DSP Bacău, Brașov, Galați au făcut plăți și pentru servicii de carantinare neefectuate, în sumă de 283.000 de lei.
DSP Botoșani, Dâmbovița și Prahova au decontat din transferuri de la Ministerul Sănătății cheltuieli în sumă de 121.000 de lei, cu carantinarea persoanelor care nu au respectat condițiile izolării sau au părăsit locul de carantinare, fără verificarea prealabilă a statutului acestora în momentul primirii deconturilor de cheltuieli de la unitatea administrativ teritorială.
DSP Teleorman a avut cheltuieli cu utilități (energie electrică și apă potabilă) aferente locațiilor de carantină, precum și decontarea cheltuielilor de carantină peste suma solicitată, în sumă de 20.000 de lei.
Alte deficiențe constatate sunt:
- în ceea ce privește modul de derulare a achizițiilor publice, s-a constatat faptul că, nu au fost stabilite, prin referatele de necesitate, prețurile unitare/totale ale produselor identificate ca fiind necesare în activitatea entității, în urma unei cercetări a pieței sau pe bază istorică, cu consecința eludării de la obligațiile legale de a asigura respectarea principiului asumării răspunderii în procesul de achiziție publică (DSP Argeș);
- nerespectarea prevederilor legale privind modul de înregistrare a consumurilor reactivilor ceea ce a condus la neînregistrarea stocului real de reactivi (DSP Neamț, SAJ Neamț);
- achiziționarea unui echipament pentru COVID-19 - tunel dezinfectant cu lampă UV, pentru care nu au fost prezentate documente (avize tehnice și autorizări) din care să rezulte că a fost supus avizării pentru punerea pe piață de instituțiile abilitate potrivit prevederilor legale în vigoare la data efectuării achiziției (DSP Prahova);
- angajarea cheltuielilor de personal, a plății salariilor personalului angajat pe durată determinată (maximum 6 luni) și a orelor suplimentare din bugetul propriu, fără aprobarea statului de funcții modificat și fără alocarea creditelor bugetare de către ordonatorul principal de credite - Ministerul Sănătății (DSP Călărași);
- lipsa unor proceduri operaționale și de sistem în cazul situației de urgență și a stării de alertă, pentru procesele și activitățile derulate de entități și aducerea la cunoștință a personalului acesteia (DSP Călărași, Institutul Național de Sănătate Publică).
Având în vedere numărul de 84 de pacienți spitalizați până la 14 mai, care au cumulat 609 zile de spitalizare la Spitalul Militar de Campanie de nivel ROL2-COVID-19, unitate coordonată de Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” s-au analizat consumurile de echipamente medicale (măști, combinezoane, ochelari de protecție) și achiziționarea, distribuirea, consumul și stocarea unor produse de unică folosință (hârtie, detergenți, produse de curățenie, saci, seturi dentare, seturi de ras ș.a.), necesare desfășurării activității Spitalului Militar de Campanie de nivel ROL2-COVID-19 sub aspectul economicității, arată Curtea de Conturi.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!