Acum la Digi FM Alice Tudor Benson Boone - Beautiful Things

Un an de la moartea reginei Elizabeth II. Cum s-a descurcat Regele Charles în primul său an de domnie

regele charles
Regele Charles al III-lea / Foto: Profimedia

În urmă cu un an, la 8 septembrie 2022, regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii se stingea din viaţă la vârsta de 96 de ani, la Castelul Balmoral din Scoţia, fiind regretată de o întreagă lume la sfârşitul unei domnii-record de 70 de ani. Imediat, Charles, fiul ei cel mare în vârstă de 74 de ani, i-a succedat pe tron, deşi ceremonia oficială de încoronare a avut loc opt luni mai târziu, la 6 mai 2023.

Regele Charles a parcurs un drum prudent, dar de succes în primul său an pe tronul britanic, spun prietenii şi observatorii regali, însă fisurile din cadrul familiei încă planează asupra domniei sale, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Criticii lui Charles, care a aşteptat mai mult decât orice alt moştenitor din istoria Marii Britanii pentru a deveni rege, au prezis că acesta ar putea căuta o revizuire radicală a monarhiei şi ar putea abandona abordarea neutră şi apolitică fermă a mamei sale faţă de acest rol. Dar, respectându-şi promisiunile anterioare, el a lăsat deoparte campania sa privind mediul şi schimbările climatice şi a rămas în limitele acceptate.

Citește și: Regele Charles al III-lea renunţă la una dintre casele sale din Ţara Galilor. Cum a justificat această decizie

Ingrid Seward, redactor-şef al revistei Majesty Magazine, consideră că domnia sa a început "excepţional de bine". A încercat să îşi pună amprenta asupra funcţiei, deşi presiunea de a se ocupa de treburile curente de stat a împiedicat orice schimbare imediată mai amplă. "Cred doar că a fost foarte, foarte ocupat cu tot ceea ce s-a întâmplat anul acesta, a spus Seward. "Are propriile lucruri de făcut, dar în primul rând vine treaba de a fi rege", arată experta.

Prieteni ai regelui au declarat sub anonimat pentru publicaţia Sunday Times că Charles a găsit volumul de muncă surprinzător, dar că s-a acomodat în rolul său. "Pare foarte mulţumit şi fericit, după ce a jelit pierderea mamei sale, este aşezat. Destinul său a sosit şi el l-a întâmpinat", a declarat un prieten apropiat.

Presa spune că va lansa în curând o iniţiativă pentru a combate risipa de alimente, un lucru în concordanţă cu pledoaria sa pe termen lung pentru sustenabilitate. Ziarele au mai spus şi că el caută să reducă nivelul de personal din cadrul casei sale.

Cu ce probleme s-a confruntat Charles

Primul an al lui Charles a fost dominat de încoronarea sa în luna mai, în cadrul unei ceremonii grandioase la Westminster Abbey din Londra, urmărită de o audienţă globală. Aproape toată presa - care l-a criticat foarte mult timp după despărţirea de prima soţie, prinţesa Diana, şi moartea acesteia în 1997 - l-a susţinut cu entuziasm.

Nu totul a fost, însă, simplu. Cea mai importantă problemă rămâne propria sa familie. Fratele său mai mic, prinţul Andrew - obligat să renunţe la orice rol oficial din cauza prieteniei sale cu finanţatorul american controversat Jeffrey Epstein, un infractor sexual condamnat, care s-a sinucis în închisoare, şi a unei acuzaţii de agresiune sexuală, pe care o neagă - vrea să revină în rândul familiei regale. Andrew a fost invitat la o reuniune de familie la Balmoral luna trecută. Fiul şi moştenitorul lui Charles, prinţul William, a fost fotografiat conducându-l spre biserică, în ceea ce ziarele au spus că este un semn de apropiere.

Citește și: FOTO&VIDEO Regele Charles, la 25 de ani de la prima vizită în România: "Întotdeauna m-am simțit acasă aici. Țară de glorii, țară de dor"

Apoi, mai este şi duşmănia de familie cu fiul său mai mic, prinţul Harry, şi soţia sa americană Meghan. În lunile de după moartea reginei, au apărut serialul lor documentar de pe Netflix, memoriile lui Harry şi interviurile televizate în care Harry şi-a atacat în mod repetat familia şi Palatul Buckingham, acuzându-i de complicitate în relatările negative din presă. Având în vedere că Harry a intentat numeroase procese împotriva presei britanice, subiectul nu va dispărea prea curând.

"El nu s-a ocupat cu adevărat de ei, din păcate, dar sunt încă în preajmă", spune Seward. "În mod evident, el vrea să-l ajute (pe Andrew), dar este foarte, foarte limitat în ceea ce priveşte modul în care îl poate ajuta", adaugă experta.

În cazul lui Harry, poate că există o speranţă. "Lupta lui este cu sistemul şi cu modul în care este condusă monarhia. Nu este o luptă directă cu tatăl său", spune ea. "Aşa că eu cred că Charles va face tot posibilul pentru a păstra acea uşă deschisă", adaugă Seward.

În timp ce mulţimi care îl aclamau au fost prezente la evenimentele sale oficiale, la fel au făcut-o şi republicanii antimonarhişti care au protestat, iar la un moment dat, chiar au fost aruncate ouă asupra noului rege.Arestarea membrilor grupului de campanie Republica înainte de încoronare nu numai că a stârnit îngrijorări cu privire la libertăţile fundamentale, dar a sporit şi profilul acestuia. Grupul intenţionează să protesteze la adresa monarhiei şi la deschiderea oficială a parlamentului, în noiembrie.

Citește și: GALERIE FOTO Regele Charles al III-lea era singur şi hărțuit la şcoală. Un fost coleg de clasă al monarhului a dezvăluit totul

Popularitatea lui Charles a crescut brusc după urcarea sa pe tron, dar sondajele recente sugerează că aceasta a revenit la nivelurile anterioare, sub cele ale mamei sale. Un sondaj YouGov din această săptămână a arătat că 60% dintre respondenţi au o părere favorabilă despre Charles, faţă de 32% care au o părere negativă.

Există însă o prăpastie între generaţii, tinerii fiind mult mai puţin preocupaţi în general de familia regală. Şase din 10 persoane doresc să fie păstrată monarhia, a constatat sondajul YouGov, dar puţin peste un sfert doresc un şef de stat ales, în timp ce doar 35% dintre cei cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani doresc să fie păstrată monarhia.

"În ciuda unui an de imagine în general bună a familiei regale, a unei relatări pozitive în ceea ce-l priveşte Charles, a încoronării şi a vizitelor sale în ţară, sprijinul pentru rege şi pentru instituţie a scăzut brusc", a declarat liderul republican Graham Smith.

Opinia mixtă este reflectată şi de oamenii de pe străzile Londrei care au vorbit cu Reuters.

David Brooks Wilson, un consultant, a declarat că, în opinia sa, primul an al lui Charles a decurs "destul de bine, având în vedere circumstanţele. Adică, săracul de el, a aşteptat atât de mult timp pentru a ajunge în acest post, nu-i aşa? Trebuie să te maturizezi în el. S-a ţinut departe de controverse, ceea ce a fost dificil pentru el, cred eu", a spus Wilson.

Dar într-o ţară care se confruntă cu o criză a costului vieţii, cu greve, cu probleme în serviciile publice şi cu drame politice interminabile, oamenii au multe alte lucruri de care să se îngrijoreze. Claire, o asistentă în vârstă de 27 de ani, a declarat: "Nu este un subiect care să mă intereseze. Pur şi simplu nu mă interesează, nu au nimic de-a face cu mine".

Regele Charles, vizită la Palatul Cotroceni / Foto: Profimedia

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
regele charles
Regele Charles îşi reia activităţile publice. Ce spun medicii despre cum răspunde la...
King Charles with new bank notes
Regelui Charles al III-lea i-au fost prezentate primele bancnote pe care apare chipul său. Ce...
regele charles
Regele Charles, la slujba de Paște. S-a arătat zâmbitor și binedispus în prima lui apariție...
familia regala britanica
"Viitorul monarhiei atârnă doar de un fir". Problemele de sănătate, scandalurile şi...
Te-ar putea interesa și
Christopher Nolan și soția lui, Emma Thomas / Foto: Profimedia
Regizorul Christopher Nolan și soția lui, producătoarea tuturor filmelor sale, Emma Thomas...
regele charles
Mesajul transmis de regele Charles, bolnav de cancer, în Joia Mare: „Este o mare tristeţe că...
regele charles si regina consoarta
Regele Charles va participa la slujba de Paşte la Capela St George de la Castelul Windsor...
The King Visits The Africa Centre
Regele Charles al Marii Britanii este "frustrat" de ritmul de recuperare după cancer: „Este...
Partenerii noștri
Digi24 FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru o sumă record. Cine era John Jacob Astor
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la...
DigiSport Gigi Becali se face antrenor: ”Mâine plec la Liverpool. Merg în locul lui Klopp”
Gigi Becali se face antrenor: ”Mâine plec la Liverpool. Merg în locul lui...
PeRoz Angelina Jolie, toată un zâmbet, la cumpărături cu fiica ei cea mică. Puștoaica e superbă și posedă o naturalețe cuceritoare
Angelina Jolie, toată un zâmbet, la cumpărături cu fiica ei cea mică...
Film Now „M-a părăsit la terapie, în prima ședință. Am suferit teribil”. Courtney Cox, dezvăluiri explozive despre relația cu Johnny McDaid
„M-a părăsit la terapie, în prima ședință. Am suferit teribil”. Courtney...
Digi World O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier...
ProFM Kanye West, din nou în centrul atenției. Reacții după ce rapperul i-a făcut un „compliment” deplasat Biancăi Censori
Kanye West, din nou în centrul atenției. Reacții după ce rapperul i-a...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
ioana ginghina (2)
A fost vegetariană 8 ani, dar a renunțat de o lună. De ce făcut Ioana...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
gabriela firea, nicusor dan, cristian popescu piedone (1)
Cum ar vota bucureștenii dacă săptămâna viitoare și-ar alege primarul general. Cetățenii par...
tornadă china
O tornadă a ucis cel puțin 5 persoane și a făcut prăpăd, în cea mai populată provincie a...
Harvey Weinstein
Harvey Weinstein, spitalizat. Producătorul de film căzut în dizgrație face ani grei de...
John Jacob Astor
Ceasul de aur al celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru o...