Acum la Digi FM CIARA FT MISSY ELLIOT - 1, 2 Step

Tudorel Toader vorbește despre „Epopeea «neavizării» Codurilor penale

Tudorel Toader arată cu degetul

Ordonanțele de urgență pentru modificarea Codurilor penale au fost elaborate „în alte centre de reflecție” și primite la Ministerul Justiției, a scris, pe pagina sa de Facebook, fostul ministru. 

Tudorel Toader susține că este incorect să se vorbească despre „neavizarea” celor două proiecte, în condițiile în care ministerul ar fi trebuit să fie inițiatorul lor.

„Neavizarea” a fost de fapt o „neînsușire”, în lipsa urgenței care să justifice modificările, mai scrie Toader, care a promis, recent, să dezvăluie epopeea codurilor, care a și dus la pierderea sprijinului politic al coaliției de guvernare și, implicit, la demisia sa.

Iată „prealabila precizare” a fostului ministru al Justiției:

Deși este folosită în spațiul public, exprimarea este greșită – nu avem Coduri penale, avem un Cod penal și un Cod de procedură penală.

Istoric:
În aprilie 2017, am transmis o scrisoare către sistemul judiciar, către Facultățile de Drept, către toți participanții la activitatea de înfăptuire a justiției, pentru a formula eventuale propuneri de modificare a celor patru Coduri /penal, civil, procedură penală și procedură civilă/care să fie puse în dezbatere publică, formulând o eventuală propunere de lege ferenda.
La solicitarea CSM, termenul de formulare a eventualelor propuneri a fost prelungit.
În octombrie 2017 a fost înființată Comisia specială comună a Camerei deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției.
În iulie 2017, Guvernul a aprobat proiectul de lege, inițiat de către MJ, pentru modificare Codului penal, în acord cu deciziile CCR, precum și pentru transpunerea Directivei privind confiscarea extinsă, inițiativă legislativă care a fost transmisă Parlamentului pentru legiferare.
În noiembrie 2017, Guvernul a aprobat proiectul de lege, inițiat de către MJ, pentru modificare Codului de procedură penală, în acord cu deciziile CCR, precum și pentru transpunerea Directivei privind consolidarea prezumției de nevinovăție, inițiativă legislativă care a fost transmisă Parlamentului pentru legiferare.

În fapt:
Cele două inițiative legislative au ajuns la Comisia specială.
Față de forma inițiată de MJ, comisia specială a adăugat multe alte soluții legislative, reformulând cele două proiecte de lege, care au fost adoptate într-un scurt interval de timp.
Ajunse la promulgare, cele două proiecte de lege au fost criticate sub aspecte de neconstituționalitate și trimise la CCR pentru a efectua controlul a priori( înainte de promulgare).

CCR - instanța de contencios constituțional, a constatat:
– faptul că multe soluții legislative nu au fost criticate, soluții nesupuse analizei, în condițiile în care instanța nu se poate substitui autorului sesizării;
- faptul că unele soluții sunt constituționale;
- faptul că unele soluții sunt neconstituționale.
Din motive greu de explicat, Parlamentul nu a continuat să finalizeze cele două proiecte de lege, prin luarea în considerare a deciziilor CCR, decizii pronunțate în controlul a priori !
Într-o ședință a CEX ului, a fost avansată ideea preluării prin OUG a unora dintre soluțiile cuprinse în cele două proiecte de lege, procedându-se astfel la modificarea celor două Coduri, pentru ” punerea în aplicare a programului de guvernare”.
Opiniile au fost împărțite, în sensul preluării:
- numai a soluțiilor declarate constituționale;
- și a soluțiilor care pot fi modificate în acord cu deciziile CCR;
- și a soluțiilor care nu au fost criticate, de unde se poate trage concluzia faptului că sunt constituționale !

Întrebare ?
Este corect să vorbim despre „neavizarea” celor două proiecte de OUG, în condițiile în care MJ ar fi trebuit să fie inițiator ?
Răspuns,
Da, pentru că forma celor două proiecte de OUG a fost primită la MJ, elaborată fiind în alte centre de reflecție !

Motivele „neavizării”/în mod corect neinsușirii/ celor două proiecte de OUG pentru modificare Codului penal și a Codului de procedură penală:
- lipsa urgenței adoptării unei OUG, în sensul prevederilor din Constituție și a jurisprudenței CCR. Necesitatea îndeplinirii programului de guvernare nu poate fi invocată drept urgență pentru adoptarea unei OUG;
- nu constituite urgență nici voința adoptării unor soluții legislative mai favorabile, precum: reducerea termenelor de prescripție a răspunderii penale; reducerea fracțiilor de executare a pedepselor, pentru a se putea solicita liberarea condiționată; dezincriminarea unor infracțiuni etc.;
- falsitatea motivelor invocate – încercarea de a se crea o percepție eronată. Legiuitorul sau Guvernul, după caz, trebuie ca în termen de 45 de zile să modifice legea, în acord cu deciziile de neconstituționalitate, doar atunci când respectiva decizie se pronunță cu privire la o lege în vigoare, în controlul a posteriori. Atunci când decizia se pronunță cu privire la un proiect de lege, în controlul a priori, nu există obligația pozitivă ca în termen de 45 de zile sa fie modificată lege, în sensul transpunerii soluțiilor legislative declarate ca fiind constituționale. În această ipoteză, legiuitorul poate să renunțe la finalizare respectivului proiect de lege, însă, în ipoteza continuării legiferării, trebuie să țină cont de respectivele decizii și de considerentele acestora;
- lipsa voinței de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală, în acord cu obligațiile izvorâte de numeroasele decizii de neconstituționalitate pronunțate în ultimii ani, în sensul celor două proiecte de lege din iulie, respectiv noiembrie 2017, proiecte inițiate de către MJ;
- potrivit jurisprudenței CCR, Guvernul nu poate adopta o OUG, substituindu-se legiuitorului, prin preluarea unui proiect aflat în dezbateri parlamentare/ facem referire, cu titlu exemplificativ, la decizia de neconstituționalitate a OUG prin care era preluat, în formă modificată, proiectul Legii educației naționale!

PS:
nu cred în afirmațiile potrivit cărora, solicitându-se modificare Cp și a Cpp prin OUG, în locul procedurii parlamentare normale, s-a încercat evitarea testării majorității parlamentare, evitarea controlului de constituționalitate, sau a unui eventual transfer de responsabilitate!

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
cristina cioran (2)
Cristina Cioran a povestit printre lacrimi calvarul pe care l-a trăit...
florin citu functionare coalitie digi24
Florin Cîţu spune că alegerea lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
O tânără și-a pregătit singură tortul de nuntă
Val de reacții pe TikTok, după ce o tânără a dezvăluit că și-a...
Pe aceeași temă
Romanian,Money,Banknotes,In,Black,Wallet
Guvernul majorează salariile personalului din MApN
protest fermieri
Guvernul a ajuns la un acord cu fermierii și transportatorii pentru încetarea "de îndată" a...
greva-transportatori
Guvernul transmite calendarul discuţiilor cu transportatorii şi fermierii. Multe vor avea loc...
Medical,Staff,Working,At,The,Hospital:,Doctor,And,Nurse,Checking
8.000 de posturi în Sănătate și Asistență Socială, deblocate de Guvern. "Toate spitalele...
Te-ar putea interesa și
Biserică ortodoxă din București
Armata și Biserica sunt de 10 ani instituțiile în care românii au cea mai mare încredere...
marcel ciolacu
Reacția premierului Marcel Ciolacu, după demisia lui Marius Budăi: "E un gest de onoare pentru...
Marcel Ciolacu, new Romanian Premier, first government meeting, Bucharest, Romania - 15 Jun 2023
A fost înfiinţată Agenţia Naţională pentru Sport, în subordinea Guvernului, ca urmare a...
Lucian Bode
De ce nu mai face Bode parte din Guvern. Purtătorul de cuvânt al PNL: ”Responsabilităţile sale...
Partenerii noștri
Digi24 Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se poată călugări și de-acum vor trăi doar din mila altora
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se poată...
DigiSport Știm semifinalele UEFA Europa League: AC Milan și Liverpool au fost eliminate!
Știm semifinalele UEFA Europa League: AC Milan și Liverpool au fost...
PeRoz Olivia Munn, dezvăluiri despre lupta cu cancerul în stadiul patru: „Această boală nu ține cont de cine ești, dacă ai copil sau nu!”
Olivia Munn, dezvăluiri despre lupta cu cancerul în stadiul patru...
Film Now Ryan Reynolds, cuvinte emoționante pentru Michael J. Fox, care suferă de Parkinson: „El cade mult pentru că nu îi este frică să zboare”
Ryan Reynolds, cuvinte emoționante pentru Michael J. Fox, care suferă de...
Digi World Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu mâncare" și l-a stropit cu apă rece până a făcut pneumonie
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a...
ProFM Anda Adam a filmat de la etajul 28 furtuna din Dubai și străzile inundate pe care oamenii și-au abandonat mașinile de lux
Anda Adam a filmat de la etajul 28 furtuna din Dubai și străzile inundate...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
Jontay Porter/ Profimedia
Jontay Porter a fost exclus pe viaţă din NBA. Ce reguli a încălcat...
Ultimele știri din matinal
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
Doctorul Adrian Marinescu
Cum să te aperi de ploșnițe (păduchii de pat): Sfaturi de la doctorul Adrian Marinescu
Ultimele știri
Berlinale Martin Scorsese Red Carpet
Martin Scorsese are în plan un film biografic despre Frank Sinatra. Cine este actorul pe...
Vlad Pascu
O fată rănită în accidentul produs de Vlad Pascu, declarații la opt luni de la tragedie: „Nu...
Preotul Nicolae Tănase/ foto: ASCOR Constanța
Declarații controversate făcute de un preot celebru: „Fetele frumoase abuzate nu sunt chiar...
James McCartney şi Sean Ono Lennon/ Profimedia
Doi dintre fiii lui John Lennon şi Paul McCartney au lansat împreună un cântec: „Asigurăm o...