Acum la Digi FM FAYDEE FT. LAZY J - Laugh Till You Cry

Zece ani de la accidentul la schi al lui Michael Schumacher: starea de sănătate a septuplului campion rămâne un mister

Michael Schumacher profimedia-0829996888
Michael Schumacher / foto Profimedia

La 29 decembrie 2013, Michael Schumacher, legenda Formulei 1, a suferit un grav accident de schi în Alpii francezi. Pilotul german a căzut violent în cap și a fost transportat la spitalul din Grenoble, unde a intrat în comă.

După mai multe luni de îngrijiri intensive, Schumacher a ieșit din comă și a fost transferat la domiciliul său din Elveția. De atunci, starea de sănătate a acestuia a rămas un mister.

Familia Schumacher a ales să păstreze secretul cu privire la starea de sănătate a pilotului, iar informațiile despre acesta au fost rare și contradictorii.

(dpa) - Seven time Formula 1 champion Michael Schumacher (team Ferrari) skis down the slopes shortly after arriving in the ski resort of Madonna di Campiglio, Italy, 11 January 2005. The Ferrari team got together for its traditional ski vacation in the Italian Alps. (ITALY OUT),Image: 675277492, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

În 2020, un neurochirurg elvețian a declarat că Schumacher se află într-o stare vegetativă, cu șanse minime de recuperare. "Respiră, inima îi bate, probabil că poate să stea în picioare şi să facă paşi mici cu ajutor, dar nu mai mult de atât", a spus medicul, subliniind că sunt şanse aproape zero ca pilotul să îşi recupereze abilităţile.

În 2021, Corinna Schumacher, soția pilotului, a declarat într-un documentar că acesta este "aici, dar este diferit". 

"Michael este aici. Este diferit, dar este aici. Şi asta ne dă putere, cred. Suntem împreună, trăim împreună acasă. El este în tratament. Facem totul pentru a-i îmbunătăţi starea, pentru a ne asigura că se simte confortabil şi pentru a-l face să se simtă parte din familia noastră, din legătura noastră", a mărturisit ea la vremea respectivă, fără a da detalii despre eventualele dizabilităţi ale campionului.

"Încă ne înţelegem, dar într-un mod diferit", a declarat fiul său, Mick Schumacher, care pilota pentru Haas în Formula 1 la acea vreme.

Recent, Jean Todt, fostul președinte al Federației Internaționale de Automobilism, a declarat că Schumacher "nu mai este același" și că este "îngrijit de soția și copiii săi".

Ten years after Michael Schumacher's skiing accident

"Michael (Schumacher) este acolo, aşa că nu-mi lipseşte", a declarat Jean Todt, care i-a fost şef germanului la Ferrari timp de un deceniu (1996-2006), înainte de a-i deveni prieten. "Nu mai este Michael de altădată. Este o persoană diferită şi este magnific îngrijit de soţia şi copiii săi, care îl protejează. Viaţa lui este diferită şi am privilegiul de a putea împărtăşi momente cu el. Asta e tot ce trebuie să spun. Din nefericire, soarta l-a lovit în urmă cu zece ani şi nu mai este acel Michael pe care l-am cunoscut în F1".

La un deceniu de la accident, misterul din jurul stării de sănătate a lui Michael Schumacher rămâne neelucidat.

Accidentul

Michael Schumacher se afla în vacanță în stațiunea Méribel, alături de familia sa, când a suferit accidentul. Pilotul german se afla pe pârtia Piste Chamois, care era marcată ca fiind potrivită pentru schiori experimentați.

Conform martorilor oculari, Schumacher a pierdut controlul schiurilor și a căzut violent în cap. El a fost găsit inconștient și a fost transportat la spitalul din Grenoble, unde a fost diagnosticat cu un traumatism cranian grav.

Michael Schumacher sportovec pilot F1 lyže lyžování celá

Îngrijirile medicale

Schumacher a fost supus la două operații pentru îndepărtarea cheagurilor de sânge din creier. În primele luni după accident, starea sa de sănătate a fost critică.

Pilotul german a ieșit din comă la 16 iunie 2014, dar starea sa de sănătate a rămas instabilă. El a fost transferat la domiciliul său din Elveția, unde a continuat să fie îngrijit de o echipă de medici și asistenți.

Starea de sănătate actuală

Familia Schumacher a refuzat să ofere informații despre starea de sănătate actuală a pilotului. Cu toate acestea, există câteva indicii care sugerează că acesta nu s-a recuperat complet.

În 2021, Corinna Schumacher a declarat că soțul ei "este diferit" și că "este nevoie de mult timp și răbdare" pentru a-și reveni.

Michael Schumacher Corinna Schumacherová - sportovec pilot F1 manželka pes lyžování dovolená lyže

Jean Todt, fostul președinte al FIA, a declarat recent că Schumacher "nu mai este același" și că este "îngrijit de soția și copiii săi".

Impactul accidentului

Accidentul lui Michael Schumacher a avut un impact profund asupra lumii sportului și a societății în general. Pilotul german era considerat unul dintre cei mai mari sportivi ai lumii și accidentul său a fost un șoc pentru fanii din întreaga lume.

Accidentul a ridicat, de asemenea, întrebări importante despre siguranța sporturilor de iarnă. În urma accidentului, au fost adoptate noi măsuri de siguranță în stațiunile de schi din întreaga lume.

Moștenirea lui Michael Schumacher

Michael Schumacher s-a născut la 3 ianuarie 1969, în localitatea Hurth, situată în vestul Germaniei, în landul Nordrhein-Westfalen. El a debutat în Formula 1 la vârsta de 22 de ani, la volanul unui monopost Jordan, în august 1991, în Marele Premiu al Belgiei, desfăşurat pe circuitul Spa-Francorchamps şi a obţinut prima victorie un an mai târziu, pe acelaşi circuit

Schumacher are în palmares şapte titluri de campion mondial, în 1994, 1995 (ambele cu Beneton), 2000, 2001, 2002, 2003 şi 2004 (toate cinci cu Ferrari).

El s-a retras prima dată din Formula 1 la finalul anului 2006, apoi a revenit în Marele Circ în 2010. Însă în trei sezoane petrecute la Mercedes germanul nu a mai arătat forma care l-a consacrat. Michael Schumacher nu a reuşit în această a doua etapă a carierei decât un loc 3, la Valencia, în 2012, şi patru clasări pe locul 4.

Ca pilot, Schumacher a avut un singur accident serios. La 11 iulie 1999, campionul german a suferit o dublă fractură de tibie şi peroneu la piciorul drept, după ce monopostul Ferrari condus de el a părăsit pista şi a izbit puternic un zid de protecţie format din cauciucuri. El a lipsit atunci 98 de zile din F1, şase curse, revenind la ultimele două Grand Prix-uri ale sezonului.

Michael este căsătorit cu Corinna din 1995 şi au doi copii, Gina Maria (24 ani) şi Mick (22 de ani). Familia Schumacher s-a stabilit în anul 2007, la Gland, Elveţia, o staţiune pe malul lacului Leman, în apropiere de Geneva. Averea lui Schumacher a fost estimată în 2010 la peste 600 de milioane de euro.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
Michael Schumacher
Michael Schumacher a împlinit 55 de ani. Viața lui s-a schimbat radical de un deceniu, de la...
Michael Schumacher
Fostul agent al lui Michael Schumacher, în conflict cu familia fostului pilot. Nu i se permite...
Michael Schumacher
Zece ani de la accidentul lui Michael Schumacher. Greșelile care ar fi fost comise în ziua...
Michael Schumacher și David Coulthard
"M-a acuzat că am încercat să îl omor". Dezvăluirile fostului pilot David Coulthard în...
Te-ar putea interesa și
Mick Schumacher
Mick, fiul lui Michael Schumacher, va concura pentru Alpine în CM de anduranţă în 2024
Formula 1 Qatar Airways Qatar Grand Prix 2023
Ralf Schumacher, despre accidentul fratelui său Michael: „Uneori viaţa este nedreaptă”. Cum se...
Michael Schumacher
Editorul-şef al tabloidului german care a publicat un fals interviu cu Schumacher, realizat cu...
Mick Schumacher
Fiul lui Michael Schumacher a încheiat colaborarea cu Ferrari. Mick Schumacher va deveni coleg...
Partenerii noștri
Digi24 Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit o revoltă uriașă
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un...
DigiSport ”Zmeu în campionat, invizibil la națională”. Cel mai dur atac la Florinel Coman: ”Nu e în măsură să aleagă”
”Zmeu în campionat, invizibil la națională”. Cel mai dur atac la Florinel...
PeRoz Reese Witherspoon, în șort de sport, necoafată și nemachiată, într-o zi oarecare. Bucuroasă ca un copil după o întâlnire specială
Reese Witherspoon, în șort de sport, necoafată și nemachiată, într-o zi...
Film Now Cât de mare a crescut fiul actriței Sandra Bullock. Are doar 14 ani, dar deja a întrecut-o pe mama lui la înălțime
Cât de mare a crescut fiul actriței Sandra Bullock. Are doar 14 ani, dar...
Digi World Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă pe care trebuie să o încerci
Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă pe care...
ProFM Mariah Carey, în cea mai scurtă rochie, pe tocuri, în Vegas. Artista a împlinit recent 55 de ani și e în formă maximă
Mariah Carey, în cea mai scurtă rochie, pe tocuri, în Vegas. Artista a...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
mama-fiica
Părinții singuri nu vor mai fi obligați la ture de noapte. Pot lucra doar...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
Cătălin Bordea/ Foto: Instagram
De ce nu mai vrea Cătălin Bordea să meargă în Vama Veche de 1 Mai: „Interacțiunea cu femei...
Papa Francisc
Papa Francisc condamnă industria de armament: "E groaznic să câștigi bani din moarte"
jandarmerie-facebook
Un adolescent de 16 ani, arestat preventiv pentru 30 de zile după ce a lovit un jandarm cu...
O stradă s-a surpat în orașul Slănic/ Sursa foto: DSU
Cauzele surpării străzii din Slănic, făcute publice. Cei 42 de oameni evacuați de o săptămână...