Acum la Digi FM Lucian Mindruta LIVE - ON AIR

Perseidele ating punctul maxim în 9 - 13 august 2024. Cum se poate observa ploaia de stele

perseide
Perseidele, vizibile și din România / Foto: Profimedia

Ca în fiecare an, luna august aduce pe cerul nopții un fenomen spectaculos: curentul de meteori Perseide. Denumite astfel după constelația Perseus, de unde par să își aibă originea, Perseidele 2024 reprezintă unul dintre cele mai așteptate roiuri de meteori din calendarul astronomic anual.

Perseidele sunt cunoscute pentru frecvența și luminozitatea lor, oferind un adevărat spectacol nocturn celor care își îndreaptă privirile către cer. Fiecare stea căzătoare observată reprezintă o mică particulă cosmică, cu un diametru mai mic de 1 mm, care intră în atmosfera Pământului și aprinde aerul în jurul ei, creând acea dâră luminoasă vizibilă pentru o fracțiune de secundă. În limbaj astronomic, acest fenomen se numește meteor. Particula de praf cosmic care provoacă această lumină este cunoscută drept meteoroid, iar în rarele cazuri când un fragment ajunge pe Pământ, acesta este numit meteorit.

Perseidele se pot admira în perioada 9 - 13 august

Pentru a vedea meteori nu aveți nevoie de un instrument astronomic. Vă trebuie ceva pe care să stați întins, un sac de dormit sau un șezlong. Vă mai trebuie îmbrăcăminte groasă, deoarece nopțile de august sunt destul de răcoroase. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să priviți cerul măcar o oră, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Predicțiile spun că se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră, în condiții ideale, însă în mod normal se vede cam jumătate din numărul estimat. În timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut.

Cum se pot observa Perseidele

Perseidele sunt o ploaie de meteori, un fenomen ceresc în care mai mulți meteoriți pot fi observați pe cer în timpul nopții radiind dintr-un punct fix. Acest lucru se datorează unor fluxuri de meteoriți care pătrund în atmosfera Pământului cu viteze foarte mari și pe traiectorii paralele.

Urma luminoasă creată pe cer este produsă de o particulă cu un diametru mai mic de 1 milimetru, care aprinde aerul atunci când intră în atmosferă. Această ploaie de meteori este cea mai spectaculoasă, iar în 2024, la fel ca în fiecare an, acest eveniment ceresc deosebit va avea apogeul în luna august. 

Orice roi de meteori are o anumită perioadă în care este activ și un moment de maxim, în care activitatea meteorilor este cea mai mare. Pentru Perseide, perioada de activitate este între 17 iulie și 26 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparțin unui curent (sporadici), și meteori care par că vin din constelația Perseus.

Maximul curentului va veni în ziua de 12 august, între orele 16 și 19 TLR. Pentru că maximul vine în timpul zilei și meteorii nu se pot vedea ziua, va trebui să vă uitați pe cer în noaptea de dinaintea maximului, 11-12 august, și în cea de după, 12-13 august. Se vor putea observa panta ascendentă și panta descendentă a maximului, în intervalul 11-14 august.

Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopții, până dimineața. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”.

Anul acesta, Luna nu va deranja observațiile.

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Așa că din orașele mari nu se pot observa mulți meteori. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bun și un loc de observații aflat la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat vor putea vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observa din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.

Ce este o ploaie de meteori

O ploaie de meteori este un eveniment ceresc în care mai mulți meteori (fenomen luminos) sunt observați pe cerul nopții, aparent radiind dintr-un punct fix (numit radiant). Aceste „ploi” sunt cauzate de fluxuri de corpuri cosmice numite meteoroizi care intră în atmosfera Pământului la viteze extrem de mari pe traiectorii paralele, conform Wikipedia.

Au fost inventariate mai multe zeci de ploi de meteori. Numele acestora sunt în majoritate derivate de la denumirea constelației în care se află radiantul lor. Fiecare ploaie de meteori se produce în fiecare an, în aceeași perioadă, cu o intensitate variabilă de la un an la altul.

Fenomenul, cunoscut sub denumirea de "ploaie de stele" sau "stele căzătoare", are radiantul în constelaţia Perseu, de unde i se trage şi numele. Constelaţia Perseu (în latină Perseus) este o constelaţie din emisfera nordică traversată de Calea Lactee, vizibilă după miezul nopţii, în luna august, potrivit www.timeanddate.com. Este bogată în stele, printre care şi steaua dublă Algol - prima stea variabilă descoperită, ea fiind observată şi de către arabi.

Primul observator care a determinat rata orară a curentului de meteori al Perseidelor a fost Eduard Heis, care, în 1839, a numărat 160 de meteori pe oră. Calculul orbitei Perseidelor a fost realizat între 1864-1866 de Giovanni Schiparelli (1835-1910). El a constatat o strânsă legătură a fenomenului cu orbita cometei Swift-Tuttle, care trece prin apropierea Soarelui o dată la 120 de ani. Numele de Perseide a fost dat tot de Schiparelli în 1866.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Summer 2024
corfu profimedia-0906568918
Românii au preferat Grecia, Spania şi Italia pentru vacanţa de vară...
ciuca 2024-09-15 GC -8050
Florin Negruțiu despre congresul PNL: „O întâlnire fără prea mari...
foto Jolana Sedláčková 460225842_8745372138815862_8424571525690440795_n
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7...
Pe aceeași temă
perseide 2023
Imagini superbe, din toată lumea, cu Perseidele, ploaia de meteoriți care luminează cerul în...
perseide
Perseidele, la nivel maxim de activitate în noaptea de 12 spre 13 august. Spectacolul...
Eclipsa totală de Lună din 8 noiembrie/ Shutterstock
Eclipsa totală de Lună din 8 noiembrie. La ce oră va avea loc și de unde se poate vedea...
Eclipsă de Lună prin penumbră
Prima eclipsă din 2020 se va vedea și din România. Luna va intra în penumbra Pământului
Partenerii noștri
Digi24 O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a...
DigiSport Cum a reacționat antrenorul dat afară la o zi după ce se lăuda că n-a pățit-o niciodată în 26 de ani
Cum a reacționat antrenorul dat afară la o zi după ce se lăuda că n-a...
PeRoz Cum arată camera Irinei Columbeanu din America. Locuiește în casa lui Mr. Pink, iubitul mamei sale
Cum arată camera Irinei Columbeanu din America. Locuiește în casa lui Mr...
Film Now Cum arată și ce face astăzi Frances Fisher, mama lui Rose din „Titanic”. Actrița are o fiică împreună cu Clint Eastwood
Cum arată și ce face astăzi Frances Fisher, mama lui Rose din „Titanic”...
Digi World Care sunt alimentele și băuturile care ar putea reduce riscul de apariție a demenței. Nu sunt dificil de introdus în dietă
Care sunt alimentele și băuturile care ar putea reduce riscul de apariție...
Stirile Kanal D Mihai, băiatul de 10 ani dat dispărut de bunică, a fost găsit. Motivul înduioșător pentru care a plecat de acasă
Mihai, băiatul de 10 ani dat dispărut de bunică, a fost găsit. Motivul...
ProFM Cea mai mare temere a lui Miley Cyrus după ce a fost acuzată că a plagiat o piesă a lui Bruno Mars. Legătura cu Liam Hemsworth
Cea mai mare temere a lui Miley Cyrus după ce a fost acuzată că a plagiat...
Digi Life Primul oraș din lume care a interzis publicitatea pentru croaziere sau călătorii cu avionul, din cauză că folosesc combustibili fosili
Primul oraș din lume care a interzis publicitatea pentru croaziere sau...
Ultimele știri din matinal
horia tecau
Sfatul lui Horia Tecău pentru părinții copiilor care vor să se apuce de tenis
cosmin hodor
Ce a pățit Cosmin Hodor la prima întâlnire cu Ion Țiriac, după ce a întârziat 20 de minute
florin negrutiu 12 iunie 2024
Florin Negruțiu, despre dezbaterea Trump - Kamala Harris: „Un spectacol de confuzie și...
florin negrutiu 10 sept
Florin Negruțiu: „Școala e școală, primăria e primărie, biserica e biserică”
Ultimele știri
O femeie a murit și două pasagere au fost rănite după ce autobuzul în care erau a frânat brusc/ Credit foto: stirilafixdb.ro
O femeie a murit și două pasagere au fost rănite după ce autobuzul în care erau a frânat...
Lebanese-Israeli conflict - Qliyaa
Armata libaneză îşi autodetonează aparate de comunicaţii. 37 de morţi şi peste 3500 de răniţi...
regele charles
Regele Charles îşi exprimă tristeţea faţă de inundaţiile ''catastrofale'' din Europa
Romanian,Police,(politia,Rutiera),Car,Parked,Along,The,Street,In
Bărbat reţinut după ce ar fi agresat sexual, în mod repetat, un adolescent de 16 ani, la un...