Acum la Digi FM MACKLEMORE & RYAN LEWIS FEAT WANZ - Thrift Shop (Clean)

„Ceața cerebrală” din Covid lung scade IQ-ul cu 6 puncte, conform unui nou studiu

Close-up view of searching information on Long COVID on the internet

Un studiu recent a identificat dovezi concrete care demonstrează impactul semnificativ al "ceții cerebrale" asociate cu Covid lung. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au suferit de Covid lung prezentau deficiențe cognitive echivalente cu o scădere a IQ-ului cu șase puncte, chiar și la un an sau mai mult după infectare.

Persoanele care se confruntă cu Covid-ul lung au deficienţe de memorie şi cognitive măsurabile echivalente cu o diferenţă de aproximativ şase puncte de IQ, sugerează un studiu, scrie The Guardian.

Studiul, care a evaluat peste 140.000 de persoane în vara anului 2022, a arătat că Covid-19 poate avea un impact asupra abilităţilor cognitive şi de memorie care durează un an sau mai mult după infecţie. Persoanele cu simptome nerezolvate care au persistat mai mult de 12 săptămâni au avut deficienţe mai semnificative în performanţa sarcinilor care implică memoria, raţionamentul şi funcţia executivă. Oamenii de ştiinţă au spus că acest lucru a arătat că „ceaţa creierului” a avut un impact cuantificabil.

Deficiențe cognitive semnificative identificate la pacienții cu Covid lung

Profesorul Adam Hampshire, cercetător în neuroştiinţe cognitive la Imperial College London şi primul autor al studiului, a declarat: "Nu a fost deloc clar ce este de fapt ceaţa cerebrală. Ca simptom, a fost raportată destul de mult, dar ceea ce arată studiul nostru este că ceaţa cerebrală poate fi corelată cu deficienţe măsurabile în mod obiectiv. Aceasta este o constatare destul de importantă".

Anul trecut, Oficiul Naţional de Statistică a estimat că aproximativ 2 milioane de persoane din Regatul Unit se confruntă cu un Covid lung autodeclarat. O analiză anterioară a Imperial College a constatat că zeci de mii de persoane din Anglia ar putea avea simptome care au durat un an sau mai mult după infectare.

Cel mai recent studiu a recrutat mai mult de 140.000 de participanţi din eşantionul iniţial React, care a fost lansat în aprilie 2020 ca unul dintre cele mai mari şi mai cuprinzătoare studii de supraveghere Covid din lume. În perioada august-septembrie 2022, participanţilor li s-au administrat teste cognitive online concepute pentru a testa memoria, atenţia, raţionamentul şi alte aspecte ale funcţiei cerebrale.

Aproximativ 3,5% din eşantion au avut simptome care au persistat după 12 săptămâni, iar dintre aceştia aproximativ două treimi încă mai aveau simptome la momentul evaluării.

Impactul real al „ceții cerebrale”

Analiza a constatat mici deficienţe care erau încă detectabile la un an sau mai mult după infectare, pentru cei care fuseseră infectaţi şi nu mai aveau simptome. Diferenţa de scoruri la teste între cei care fuseseră infectaţi şi cei care nu fuseseră infectaţi era echivalentă cu aproximativ trei puncte de IQ, dacă ar fi fost supuşi unui test de IQ.

Pentru un individ, este puţin probabil ca această mărime a schimbării să fie vizibilă, au declarat oamenii de ştiinţă, deşi unii ar fi putut experimenta efecte mai pronunţate.

S-a constatat că acei pacienţi cu simptome nerezolvate, care persistau de mai mult de 12 săptămâni, aveau un deficit mai mare, echivalent cu şase puncte de IQ.

Dr. Maxime Taquet, psihiatru şi cercetător la Universitatea din Oxford, care nu a fost implicat în studiu, a declarat: "Chiar dacă deficienţele cognitive după Covid-19 sunt în medie de mică amploare, o minoritate substanţială de persoane prezintă deficienţe mai semnificative, care sunt susceptibile de a le afecta capacitatea de a lucra şi de a funcţiona. Având în vedere amploarea pandemiei şi numărul de persoane afectate, acest lucru este deosebit de îngrijorător".

Mai încurajator este faptul că cei care au avut simptome de durată mai lungă care s-au rezolvat au prezentat deficienţe comparabile cu cele ale celor care au avut o boală uşoară, de scurtă durată.

Profesorul Paul Elliott, autor principal şi director al programului React, de la Imperial College London, a declarat: "Este liniştitor faptul că persoanele cu simptome persistente după Covid-19 care s-au rezolvat se pot aştepta să experimenteze o oarecare îmbunătăţire a funcţiilor lor cognitive la niveluri similare cu cele care au experimentat boala de scurtă durată".

Au fost diferenţe mai mari pentru persoanele care au avut simptome nerezolvate care au durat 12 săptămâni sau mai mult (în concordanţă cu Covid lung) şi pentru cei care au fost spitalizaţi pentru boala lor, care au avut cele mai evidente deficienţe şi care s-au extins la o gamă mai largă de funcţii cognitive.

Diferenţele au fost, de asemenea, mai mari pentru cei care au fost infectaţi cu una dintre primele variante ale virusului, dar nu a fost posibil să se spună dacă acest lucru s-a datorat introducerii vaccinurilor şi a unui tratament mai bun pe măsură ce pandemia a evoluat.

Descoperirile sunt publicate în New England Journal of Medicine.

 

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
Jennifer Lopez
54 de ani în buletin, îndrăzneală cât cuprinde. Jennifer Lopez a...
catalin cîrstoiu
Cătălin Cîrstoiu răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate: „Ce...
Pe aceeași temă
Medic, doctor eliberează unui pacient concediu medical, rețetă, tratament, prescripție, anamneză, discută de boală, bolnavi, afecțiuni, medicină, cabinet
Concediul medical al bolnavilor de Covid-19 nu se va mai plăti 100%, ci doar 75%. Se sistează...
profimedia-0630688202
Cercetătorii din Italia spun că există o legătură între genele oamenilor de Neanderthal și...
joe, jill biden (2)
Joe Biden, aspru criticat după ce nu a purtat mască de protecție, deși soția sa are Covid-19...
Test de coronavirus COVID-19 SARS-CoV-2
Medicul Adrian Marinescu, despre creșterea numărului de cazuri de Covid-19: "Nu ne gândim că...
Te-ar putea interesa și
joe biden si jill biden
Jill Biden, testată pozitiv la coronavirus. Prima doamnă a SUA a mai avut Covid-19 acum un an
New York City
SUA ridică din 11 mai obligativitatea de vaccinare anti-Covid-19 care îi viza pe turiștii...
Novak Djokovic
Novak Djokovic poate juca la US Open, după ce SUA a anunțat că renunță la obligativitatea...
globurile-de-aur
Câteva vedete au fost depistate cu COVID după participarea la Globurile de Aur
Partenerii noștri
Digi24 Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei...
DigiSport Performanță istorică! Cole Palmer a devenit primul fotbalist de la Chelsea care reușește acest lucru
Performanță istorică! Cole Palmer a devenit primul fotbalist de la Chelsea...
PeRoz Reacția aprigă a lui Meghan Markle când o femeie s-a apropiat prea mult de prințul Harry. Momentul a devenit viral
Reacția aprigă a lui Meghan Markle când o femeie s-a apropiat prea mult de...
Film Now Gene Hackman și soția lui, prima apariție publică din ultimii 21 de ani. Actorul de 94 de ani, extrem de fericit la brațul partenerei sale
Gene Hackman și soția lui, prima apariție publică din ultimii 21 de ani...
Digi World Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu mâncare" și l-a stropit cu apă rece până a făcut pneumonie
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a...
Stirile Kanal D Noua escrocherie prin telefon care face ravagii. ,,Mă auziți?'', este noua metodă de a păcăli oamenii. Care sunt sfaturile specialiștilor
Noua escrocherie prin telefon care face ravagii. ,,Mă auziți?'', este noua...
ProFM Fostul iubit al Biancăi Censori, dezvăluiri fără precedent. Ea și-ar fi plănuit faima cu mulți ani înainte de căsătoria cu Kanye
Fostul iubit al Biancăi Censori, dezvăluiri fără precedent. Ea și-ar fi...
Digi Life Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
Ultimele știri din matinal
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
Doctorul Adrian Marinescu
Cum să te aperi de ploșnițe (păduchii de pat): Sfaturi de la doctorul Adrian Marinescu
Magicianul Verdini
Magie și Păcăleli la Digi FM cu Magicianul Verdini
Ultimele știri
Donald Trump
Donald Trump, primul fost președinte american care este judecat penal. "E o persecuție...
Boban Marjanovic
De ce a ratat intenționat un baschetbalist din NBA două aruncări libere. Nimeni nu s-a supărat...
Grâu, agricultură
Agricultorii din Prahova cer desființarea sistemului antigrindină. Situaţia culturilor de grâu...
Elon Musk și Tesla
Tesla va concedia peste 10% din angajații săi la nivel global, din cauza scăderii vânzărilor