Medicul Bogdan Hagiu, cercetător în Iași, a studiat impactul sportului asupra infecției cu COVID-19 și spune că a ajuns la concluzia că formele grave ale bolii pot fi prevenite cu exerciții fizice făcute moderat. Sunt recomandate exercițiile fizice de anduranță.
Sportul nu îi ajută doar pe cei care vor să arate bine, ci protejează și împotriva coronavirusului.
Bogdan Hagiu, conferențiar universitar la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Iași, spune că pot fi prevenite formele grave de COVID-19, dacă exercițiile fizice sunt făcute moderat.
Medicul spune că mișcarea îmbunătățește funcționalitatea mitocondriilor, care produc energie în corp. Acestea sunt primele atacate de virus și pot duce la forme grave ale bolii.
Sunt recomandate exercițiile fizice făcute acasă, la sală sau afară, cu greutatea corpului, cele mai eficiente fiind cele de anduranță: alergat sau bicicletă. Exagerarea nu este indicată.
Excesul de efort fizic, supra-antrenamentul, s-a observat: crește ușor riscul de a contacta boala, spune Hagiu.
Întrebat dacă atleții, sportivii, sunt mai expuși de a contacta boala, profesorul a răspuns că primele observații au demonstrat acest lucru: „Efortul respirației... pătrunde virusul mai adânc în plămâni. Este vorba de creșterea cortizolului.
Trebuie să le executăm corect, să avem o dozare normală. Anduranța este rezistență cardio-vasculară sau neuromusculară. Pot lucra în sală, cu greutatea corpului afară. Avem parcuri pentru fitness, pajiști unde putem alerga, spune Mihai Moroșanu, antrenor de fitness.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!