Acum la Digi FM THE SCRIPT FEAT WILL-I-AM - Hall Of Fame

Soțul șefei DIICOT, Dan Hosu, a fost condamnat pentru fapte de corupție. Iohannis vorbea de „urmări” în acest caz

Dan Hosu
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Soțul șefei DIICOT Giorgiana Hosu a fost condamnat azi de Tribunalul București la 3 ani de închisoare sub supraveghere în Dosarul „Carpatica Asig”. Dan Hosu este acuzat de acces ilegal la un sistem informatic și instigare la folosirea informațiilor nedestinate publicității. 

Magistrații Tribunalului București au achitat-o pe Angela Toncescu, pentru cumpărare de influență în formă continuată, pe Ion Sorin Tatu, pentru trafic de influență și pe Dan Hosu, pentru dare de mită. 

În continuare, magistrații l-au condamnat pe Dan Hosu la 2 ani și 6 luni de închisoare pentru acces ilegal la un sistem informatic și la 1  an și 6 luni de închisoare pentru instigare la infracțiunea de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unei persoane neautorizate la asemenea informații, cu scopul obținerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. 

În baza legii, instanța a dispus contopirea pedepselor lui Hosu, care ar urma să facă 3 ani de închisoare, care va fi ispășită sub supraveghere pe durata unui termen de 3 ani și 6 luni. 

Dan Hosu, care este soțul șefei DIICOT, Giorgiana Hosu, va trebui să se prezinte la sediul Serviciului de Probațiune Ilfov, la datele fixate, să primească vizitele consilierului de probațiune, să anunțe în prealabil schimbarea locuinței, să comunice orice schimbare a locului de muncă. 

Judecătorii l-au condamnat și pe Cătălin Marin Cataramă, tot la 3 ani de închisoare, care va fi ispășită sub supraveghere. 

Decizia magistraților Tribunalului București poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la pronunțare. 

În conferința de presă susținută ieri, președintele României puncta că „dacă apare o condamnare, cu siguranță nu va rămâne fără urmări”.

Dan Hosu era, la momentul comiterii faptelor, administrator al unei firme și a fost acuzat de trafic de influență, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității și dare de mită. 

Angela Toncescu, fost președinte al Consiliului de Administrație al S.C Carpatica Asig S.A. Sibiu și fost președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, era acuzată de cumpărare de influență iar Ion-Sorin Tatu, administrator al unei firme, pentru trafic de influență.

În aceeași cauză a fost cercetat și Marian Cătălin Cataramă, șeful Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul Poliției Române, acuzat de acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și luare de mită. 

Potrivit DNA, începând cu luna martie a anului 2015, Angela Toncescu, membru în Consiliul de Administrație al S.C Carpatica Asig S.A ar fi făcut demersuri pentru a fi numită în funcția de președinte al consiliului și pentru ca ASF să nu adopte decizii nefavorabile firmei. 

„Printre persoanele care au acționat în vederea favorizării/susținerii intereselor inculpatei Toncescu Angela se numără inculpații Tatu Ion-Sorin, Hosu Dan și o altă persoană, administratori de drept sau în fapt ai unor societăți comerciale cu activitate în domeniul asigurărilor. Astfel, în perioada 30 martie 2015-14 martie 2016, în schimbul influenței asupra unor persoane din conducerea ASF, persoanele sus menționate au pretins și primit foloase necuvenite constând în indemnizații lunare de la S.C. Carpatica Asig SA. Primirea banilor era mascată prin încheierea, cu societățile administrate de inculpați sau interpuși ai acestora, a unor contracte păguboase pentru societatea de asigurări, valoarea acestora ajungând în unele cazuri până la 480.000 euro fără TVA”, transmitea DNA printr-un comunicat de presă, în 2016. 

Procurorii au susținut că Ion-Sorin Tatu și Dan Hosu ar fi încercat influențarea voturilor din 04 august 2015 în cadrul Consiliului ASF, astfel încât să fie demarată procedura de avizare a Angelei Toncescu în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al S.C. Carpatica Asig SA, să nu fie sancționată pentru nereguli în activitatea anterioară și „să fie menținută, în mod artificial, măsura de redresare pe bază de plan, a S.C. Carpatica Asig S.A., în contextul în care societatea încă din luna iulie 2015 avea o situație financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcționare și constatarea stării de insolvență (urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro)”, potrivit procurorilor.

„În data de 03 august 2016, inculpatul Hosu Dan, prevalându-se de ascendentul moral pe care-l avea asupra inculpatului Cataramă Cătălin Marian, ca fost șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți, din cadrul IGPR-DCCO, l-a instigat pe acesta din urmă să acceseze, fără drept, sistemul informatic administrat de către M.A.I. – Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date și să-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate”, se arată în comunicatul de presă. 

Potrivit sursei citate, Dan Hosu ar fi „urmărit să încheie mai multe înțelegeri patrimoniale cu urmașii persoanelor decedate cu scopul obținerii unui procent semnificativ pentru sine din sumele ce urmau a fi acordate de către societățile de asigurări responsabile civilmente. În data de 26 august 2016, pentru „ajutorul” acordat, inculpatul Hosu Dan i-a oferit cu titlu gratuit inculpatului Cataramă Cătălin Marian un sejur într-un resort de pe litoralul românesc, lucru pe care acesta din urmă l-a acceptat”. 

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
bani-salariu
Un băiețel de șase ani din Gorj ar fi fost vândut pentru câteva sute de lei şi dus în...
Klaus Iohannis a primit-o la Palatul Cotroceni pe Ursula von der Leyen/ Foto: Facebook
Politico: Klaus Iohannis, cotat cu cele mai mari şanse pentru a-i lua locul preşedintei...
- European Summit March 2024 - 21/03/2024 - Belgium / Brussels / Brussels - Klaus Werner Iohannis. Heads of state round
Reacția lui Klaus Iohannis după retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa electorală: „E cert...
Rumänien, Pressekonferenz Frank-Walter Steinmeier und Klaus Iohannis Pressekonferenz vom Präsidenten Rumäniens Klaus Ioh
Iohannis: România condamnă atacul Iranului împotriva Israelului. Facem apel la evitarea unei...
Te-ar putea interesa și
klaus iohannis (2)
Klaus Iohannis, discuţie cu Volodimir Zelenski, la Vilnius: „Am reiterat sprijinul ferm pentru...
Laura Codruța Kovesi
„Nu există țări curate”, atrage atenția șefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi
Regia Protocolului de Stat cheltuie 9 milioane de euro pentru a transforma un fost sediu de partid în reședința lui Klaus Iohannis. Reacția lui Marcel Ciolacu
Klaus Iohannis, mesaj după ce Peter Pellegrini a câştigat prezidenţialele din Slovacia: Aştept...
Mark Rutte
Suedia şi Italia îl susţin pe premierul olandez Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO
Partenerii noștri
Digi24 O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama...
DigiSport ”Here we go”: Liverpool are antrenor! Înlocuitorul lui Jurgen Klopp costă de trei ori mai mult decât Florinel Coman
”Here we go”: Liverpool are antrenor! Înlocuitorul lui Jurgen Klopp costă...
PeRoz Avea tot viitorul în față, dar a paralizat de la o supă. În 24 de ore, viața unei tinere de 23 de ani s-a transformat într-un calvar
Avea tot viitorul în față, dar a paralizat de la o supă. În 24 de ore...
Film Now Morgan Freeman, fotografiat în public, la intrarea într-un restaurant din Beverly Hills. Și-a asortat ținuta cu mănușa specială pe care o poartă mereu pe mâna stângă
Morgan Freeman, fotografiat în public, la intrarea într-un restaurant din...
Digi World Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu...
ProFM Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că l-a despărțit pe artist de Babs: „În ce filme sunteți?”
Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
bâlea lac
Zăpadă de peste 1 metru la Bâlea Lac. Risc crescut de avalanșe
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
Euro,And,Lei,Currency,-,Close,Up
Doi funcţionari bancari, cercetaţi după ce ar fi furat aproape 140.000 de euro din contul unei...
Viorel Hrebenciuc
Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro...
O stradă s-a surpat în orașul Slănic/ Sursa foto: DSU
O grădiniţă din apropierea străzii surpate din Slănic, afectată de tasarea terenului
Stadionului echipei Mainz/ Foto: Twitter
Alertă pe stadionului echipei Mainz. A fost găsită o bombă de 500 de kilograme din al Doilea...