Multe dintre spitalele din România sunt atât de vechi încât nu permit modernizarea, spune președintele Societății Române de Anestezie Terapie Intensivă, la emisiunea „Omul potrivit” de la Digi FM.
Potrivit medicului Șerban Bubenek, a existat un plan încă din 2009 pentru refacerea instalațiilor, inclusiv cele electrice, dar nu a putut fi pus în aplicare. Reacția a venit după un raport al Ministerului Sănătății și un control al pompierilor care arată nereguli grave în multe spitale din țară.
O bună parte din spitalele noastre sunt vechi, iar instalațiile de ventilație sunt în tavan. În unele dintre ele nu pot fi puse pentru că nu există spațiu - tavanul este mult prea jos din construcție. Nu ai unde să pui toate coloanele și aparatele care trebuie să asigure ventilația și aerul condiționat din saloane! Distanța de 2,5 metri între paturi nu poate fi respectată pentru că spațiile de reanimare proiectate în anii '70-'80 nu aveau niciun fel de astfel de normativ, explică doctorul.
O altă mare problemă a sistemului nostru de sănătate este lipsa tehnicienilor care să verifice instalațiile electrice, de exemplu, mai spune Șerban Bubenek. Este motivul pentru care, de multe ori, se fac lucrări de modernizare pe care nu le controlează nimeni cum trebuie.
Capacitatea de control a Ministerului Sănătății, a autorităților locale este extrem de scăzută în ceea ce privește expertiza tehnică. În Ministerul Sănătății, la ora actuală, cred că mai sunt 2-3 ingineri, cel mult. În spitalele din România, în clipa de față există doar 28 de ingineri angajați. Cine să controleze toate aceste instalații? Trebuie să fie cineva calificat pentru acest lucru, a mai spus Șerban Bubenek, la Digi FM.
Spitalele vechi, în special cele construite în anii '70-'80 sunt adevărate capcane pentru pacienți, în cazul unui incendiu. Bolnavii de la ATI sunt aproape condamnați pentru că nu pot fi evacuați rapid și în siguranță.
Spitalele astea vechi nu răspund la cerințele moderne. Când au fost ele proiectate, și trebuia evacuat dintr-un incendiu un pat de Terapie Intensivă, în 1980, acest pat avea 90 de centimetri, roți și eventual un perfuzor. În clipa de față, un pat ATI este lat de aproape 1,10 m, are peste 150 de kilograme, cu monitor, cu ventilator ș.a.m.d. Cu circuitele vechi, în clipa de față, în orice spital vechi din România, evacuarea la incendiu este o mare problemă, a subliniat președintele Societății Române de Anestezie Terapie Intensivă.
Emisiunea „Omul potrivit” cu Adrian Cojocaru poate fi ascultată zilnic, la Digi FM, între orele 13:00 și 14:00 și urmărită LIVE pe pagina noastră de Facebook.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!