Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică Rusaliile, respectiv Pogorârea Sfântului Duh peste apostoli. Potrivit tradiției, de Rusalii se îngrijesc morții, iar creștinii sfințesc frunze de tei. În mitologia românească, Rusaliile erau zâne rele, care vin cu boli și necazuri.
În ziua Pogorârii Duhului Sfânt a fost alcătuită prima comunitate creștină, nucleul Bisericii întemeiate de Iisus Hristos.
Duhul Sfânt nu este dăruit numai Bisericii în ansamblu, ci și fiecărui creștin în parte. Minunea se continuă în Biserică, aducând rod în taina Sfântului Mir. De aceea, Rusaliile sunt și o sărbătoare de mulțumire pentru harul Mirului.
Tradițiile de Rusalii se întemeiază pe credința în viața veșnică, în existența spiritelor rele (diavoli) și în posibilitatea de mijlocire înaintea lui Dumnezeu pentru sufletele celor adormiți.
Rusaliile se sărbătoresc întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști. În sâmbăta care o precede, dimineață se face pomenirea morților, moment cunoscut în popor drept „Moșii de Vară”.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!