Acum la Digi FM Digi FM LILLY WOOD & THE PRICK AND ROBIN SCHULZ - Prayer In C (Robin Schulz Radio Edit)

Rezidenţii din Ibiza au ajuns să trăiască în maşini, în timp ce pe insula petrecerilor chiriile au crescut vertiginos

Daily life In Ibiza, Spain
Ibiza, Spain / Profimedia

În Ibiza, cazarea este foarte scumpă şi devine din ce în ce mai scumpă, iar chiriile sunt complet disproporţionate faţă de câştigurile celor care lucrează pe insula petrecerilor, aşa că a folosi maşina pe post de casă devine o alternativă, relatează BBC.

César Nebrera toarnă într-o cană cafeaua pe care a preparat-o pe un aragaz din portbagajul maşinii sale. Vechea sa berlină Kia, de culoare verde, stă la umbra unui copac de lângă şoseaua principală din apropierea oraşului Ibiza, relatează News.ro.

„Mi-e dor de lucrurile de bază care fac viaţa confortabilă, cum ar fi să poţi sta în picioare în propria casă, să poţi găti cum trebuie sau chiar să deschizi un sertar şi să scoţi nişte şosete", mărturiseşte Cesar. „Acestea sunt genul de lucruri pe care le pierzi atunci când trăiești într-o maşină", spune el.

Maşina Kia a lui César a devenit casa lui în ultimii trei ani. Lucrează ca bucătar, dar, având în vedere că preţurile chiriilor de pe insula spaniolă Ibiza au crescut vertiginos, nu îşi permite să locuiască într-un apartament. „În Ibiza, cazarea este foarte scumpă şi devine din ce în ce mai scumpă", spune el. "Iar costul închirierii este complet disproporţionat faţă de ceea ce câştigi. Aşa că a trăi aşa este o alternativă. Este mai puţin confortabil, dar îmi permite să continui să trăiesc pe insulă", explică Cesar

Ibiza este una dintre cele patru insule mediteraneene principale care alcătuiesc Insulele Baleare din Spania. Celelalte sunt Majorca, Menorca şi Formentera. Mulţi lucrători locali din Ibiza trăiesc în condiţii la fel de precare ca Cesar din cauza costurilor ridicate ale chiriilor. Anul trecut, IGC, un organism reprezentativ al poliţiei gărzii civile, a declarat că "trei sau patru" dintre agenţii săi locuiau în vehicule pe insulă.

Citește și: Motivul pentru care locuitorii insulelor Baleare au început să pună semne de avertizare false

Alţi localnici au recurs să locuiască în corturi sau în locuinţe comune extrem de simple. Daniel Granda, purtătorul de cuvânt al Sindicato de Inquilinas de Ibiza y Formentera, o organizaţie care îi reprezintă pe chiriaşii locali, spune că astfel de situaţii devin ceva obişnuit. "Mulţi oameni ajung să trăiască în condiţii destul de mizere şi începem să vedem mahalale pe toată insula", spune el. "Fără posibilitatea de a găsi o locuinţă care să ne permită să trăim normal, noi, cei care locuim pe insulă, avem sentimentul că suntem împinşi în afara ei", mărturiseşte Granda.

Ratele ridicate ale dobânzilor şi o recentă criză a costului vieţii i-au descurajat pe mulţi spanioli să cumpere proprietăţi, creând o creştere a cererii de locuinţe închiriate, ceea ce a dus la creşterea costurilor de închiriere. Preţurile chiriilor în Insulele Baleare au crescut în medie cu 18% numai în ultimul an, comparativ cu o creştere medie de 12% la nivel naţional.

În plus, statutul de centru turistic al insulei Ibiza a dus la creşteri mult mai abrupte, în unele cazuri de până la 40 sau 50% numai în ultimul an.

Chirii mari versus locuri de muncă

Isabel María Pérez, care a căutat cazare la preţuri accesibile pe insulă, spune că o cameră single costă între 700 şi 1.000 de euro pe lună, în timp ce un apartament modest poate costa în jur de 1.500 de euro.

Isabel, care lucrează ca casieră într-un supermarket, şi partenerul ei, care are un loc de muncă într-un hotel de cinci stele, au fost nevoiţi să se mute din apartamentul lor închiriat atunci când acesta a fost vândut. De atunci, ei locuiesc cu soacra lui Isabel.

Originară din regiunea centrală spaniolă Castilla La Mancha, Isabel spune că ea şi familia ei se gândesc acum să se mute înapoi pe continent, doar din cauza situaţiei locuinţelor. "Problema în alte părţi ale Spaniei este că nu există prea multe locuri de muncă", spune ea. "Aici există toată munca pe care ţi-ai putea-o dori, dar nu ai unde să locuieşti", explică tânăra.

Şomajul în Ibiza Town, capitala insulei, este de puţin sub 5%, faţă de 8% în Madrid sau 19% în capitala regiunii Andaluzia, Sevilla.

Cum s-a ajuns la această situație

Cu o populaţie de doar 160.000 de locuitori, Ibiza a primit anul trecut aproape patru milioane de turişti, un nou record, iar 84% din activitatea sa economică este legată de turism, potrivit guvernului local. În timp ce hotelurile, restaurantele şi cluburile sale oferă o mulţime de locuri de muncă, o mare parte din locuinţele sale sunt disponibile doar la tarifele turistice pe termen scurt, iar lucrătorii locali sunt excluşi de pe piaţă.

Guvernul regional conservator al Insulelor Baleare, care a ajuns la putere anul trecut, a ales să nu pună în aplicare o lege a locuinţelor aprobată de guvernul spaniol de la Madrid, care urmăreşte să plafoneze chiriile în zonele din ţară unde acestea au crescut vertiginos.

În schimb, autorităţile locale atribuie problema locuinţelor în principal proprietarilor de case din zonele rezidenţiale din Ibiza care nu respectă legea, oferindu-şi proprietăţile spre închiriere pe termen scurt, în condiţiile în care legile locale prevăd că acestea trebuie închiriate pentru cel puţin şase luni la rând. Administraţia locală afirmă că, din 2019, a aplicat amenzi în valoare de aproximativ 4 milioane de euro în legătură cu activităţile ilegale din sectorul turismului.

"Problema este că se câştigă mult mai mulţi bani dacă se închiriază pentru câteva zile sau săptămâni decât dacă se închiriază în conformitate cu legea", recunoaşte Juan Miguel Costa, şeful departamentului de turism din Ibiza.

Citește și: Cadrele medicale din Europa pot beneficia de o săptămână de cazare în Ibiza

El spune că autorităţile regionale şi municipale trebuie să colaboreze "pentru a ataca acea idee de impunitate care a existat pe insulă, că este foarte uşor să oferi un apartament (pentru turism) în mod ilegal într-o clădire rezidenţială sau să oferi o proprietate ca locuinţă de vacanţă fără o licenţă de vacanţă".

De asemenea, Costa atribuie creşterea numărului de chirii faptului că multe locuinţe rămân nefolosite pe tot parcursul anului, din cauza îngrijorării proprietarilor cu privire la posibilele ocupări ilegale, ceea ce reduce şi mai mult oferta de locuinţe pentru lucrătorii locali.

Ibiza, paradis pierdut?

O ironie a crizei locuinţelor din Ibiza este că aceasta ameninţă acum să submineze aceeaşi industrie turistică care este atât de mult blamată pentru că a cauzat creşterea chiriilor în primul rând.

"Oricine locuieşte aici continuă să spună acelaşi lucru: ceva trebuie să cedeze, pentru că preţurile continuă să crească", spune George McBlain, director de operaţiuni la O Beach, o discotecă şi un restaurant care angajează lucrători pe insulă din Spania continentală şi din străinătate. "Evident, salariile cresc un pic, dar nu suficient", adaugă el.

"Am prieteni aici şi chiriile lor au crescut de două ori în decurs de un an. Şi dacă acest lucru continuă, ceea ce veţi vedea - şi deja se întâmplă - este că muncitorii care vin pe insulă vor alege să meargă în altă parte", avertizează McBlain.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
Maşina ambasadei Indiei a fost lovită de tren/ Sursă foto: codlea-info.ro
Maşina ambasadei Indiei a fost lovită de tren. Autoturismul a rămas blocat pe calea ferată...
politie
Scandal în traficul din Capitală. Un șofer a pulverizat spray paralizant către o persoană pe...
TIMISOARA - EXPLOZIE - 15 OCT 2020
Doi copii au rămas blocaţi într-o maşină. Mama lor coborâse să cumpere medicamente şi a uitat...
Accident/ Shutterstock
Un șofer în vârstă de 19 ani a coborât nevătămat dintr-o mașină ruptă în două, pe un bulevard...
Te-ar putea interesa și
Mașină de Poliție
O maşină a fost implicată într-un accident rutier pe centura oraşului Caracal şi apoi a luat...
Highway,2,Bucharest,-,Constanta,,Romania,-,10,August,,2021:
Şoferul care a lovit un poliţist cu maşina a fost arestat pentru 30 de zile, anunță Brigada...
112
Un copil în vârstă de cinci luni a rămas blocat într-un autoturism. Bunica a sunat la 112
masina arad
Un șofer din Arad care și-a vopsit mașina pentru a semăna cu una de poliție, tras pe dreapta...
Partenerii noștri
Digi24 Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia...
DigiSport Verdictul dat în privința Rapidului, după înfrângerea cu Universitatea Craiova: ”Nu trebuie să ne mai ascundem”
Verdictul dat în privința Rapidului, după înfrângerea cu Universitatea...
PeRoz Isterie pe rețelele sociale după ce a fost făcută publică o poză de la nunta lui Kate Middleton și a prințului William: „Mă sperie!”
Isterie pe rețelele sociale după ce a fost făcută publică o poză de la...
Film Now Kurt Russell a fost figura paternă din viața ei. Ce spune Kate Hudson despre relația dificilă cu tatăl ei biologic, Bill Hudson: Nu am așteptări. Vreau doar să fie fericit
Kurt Russell a fost figura paternă din viața ei. Ce spune Kate Hudson...
Digi World O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier...
ProFM Din ce câștigă Lidia Buble cei mai mulți bani: „Îmi doresc foarte mult ca piesele mele să fie difuzate pe radio”
Din ce câștigă Lidia Buble cei mai mulți bani: „Îmi doresc foarte mult ca...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
The Rolling Stones Stones Tour '24 Hackney Diamonds, Houston, Texas, USA - 28 April 2024
The Rolling Stones, debut de turneu în SUA. La 80 de ani, Mick Jagger e de...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
Lidia Buble, martoră la incendiul care a avut loc în nordul Capitalei/ Foto: Instagram
Lidia Buble, martoră la incendiul care a avut loc în nordul Capitalei. Artista a privit totul...
Sport Gives Back Awards, London, UK - 28 Feb 2024
Prinţul Harry, din nou în Marea Britanie. Va celebra cea de-a zecea aniversare a Jocurilor...
Lando Norris/ Profimedia
Pilotul de Formula 1, Lando Norris, s-a tăiat la faţă la o petrecere la Amsterdam. La...
Prognoza meteo
Temperaturile scad în această săptămână. ANM: Posibile ploi după 1 mai