Propunerea ministrului finantelor de introducere a unor permise de muncă pe termen limitat pentru românii care muncesc în Uniunea Europeană a fost primită cu un val de critici atât în țară cât și în diaspora. Pe pagina de Facebook a lui Eugen Teodorescu au venit mii de comentarii negative, iar liberalii îi cer demisia.
Marinela Lungu: Știe el cât este de greu să te acomodezi într-o altă țară și cât timp își ia? Cât timp trebuie să-ți echivalezi studiile? Cât timp, nervi, muncă psihică și fizică să faci ceva cum trebuie? Nu știe!!! Că n-a fost nevoit să umble din țară în țară, să-și piardă munca, familia, prietenii. De câte ori în viața asta să o luăm de la capăt? Câte capete are viața? Și câtă putere să mai avem Criminalilor, ați distrus o țară întreagă, câteva generații suferă, fără speranță.
Emmanuel Sandu: Dle Orlando, ce ar fi dacă ați începe acest “minunat” proiect cu voi. Care voi? Voi cei din Parlament, Guvern și orice instituție a statului. Cum? Foarte simplu, aveți permis de lucru pe 4 ani, iar dacă nu ați realizat nimic notabil pentru țară, afară din sistem, fără să mai puteți exercita funcții la stat pe viață. În plus veți da un exemplu, nu dle Orlando. După ce ieșiți puteți merge să încercați în alte țări. Ce ziceți, dle Orlando?
Liviu Florea: Regula se aplică și în Madagascar și Costa Rica?
Chiar dacă aseară, ministrul Teodorovici şi-a nuanţat declaraţiile şi a precizat că nu a vrut să lovească în diaspora. De precizat că 3,4 milioane de români au ales să plece în străinătate, iar exodul s-a accentuat în special în ultimii 10 ani.
Neoficial, sunt aproape 5 milioane de cetăţeni care au părăsit România, adică 3 sute de mii care pleacă în fiecare an. Asta înseamnă 19% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani, exact populația țintă pe piața muncii, potrivit datelor Băncii Naţionale.
În România, procentul celor care pleacă din ţară este cel mai ridicat dintre cele 28 de țări ale blocului comunitar în condițiile în care media în Uniunea Europeană este de doar 3,8 procente. Cei mai mulţi români au plecat în Italia şi Spania, câte un milion în fiecare ţară, apoi în Germania, 6 sute de mii şi în Marea Britanie, unde trăiesc peste 4 sute de mii de români. Cu toţii fac economii şi trimit bani acasă. Aproape 4 miliarde de euro în total au trimis anul trecut în România, potrivit datelor furnizate de Banca Naţională.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!