Criza climatică actuală nu poate fi rezolvată doar prin reducerea emisiilor de carbon provenite de la mașini, fabrici și centrale electrice, spun oamenii de știință. Temperaturile globale nu pot fi menținute în limite sigure în lipsa unor transformări în ceea ce privește felul în care sunt produse alimentele și este gestionat pământul, arată un raport dezbătut la Geneva.
În momentul de față, oamenii exploatează 72% din suprafața Terrei pentru a susține populația în creștere a Globului. În același timp, agricultura, activitatea forestieră și alte activități de producție asemănătoare produc aproape un sfert din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră.
Mai mult, aproape jumătate din emisiile de metan, unul dintre cele mai nocive gaze cu efect de seră, provin din câmpurile de orez și din fermele de creștere a bovinelor.
Agricultura intensivă a ajutat la creșterea populației, dar a contribuit și la erodarea solului și la reducerea materialelor organice disponibile.
Printre măsurile propuse în raport, este inclusă și sugestia de modificare a dietei. „O dietă bazată pe cereale integrale, legume, nuci și semințe, oferă oportunități majore de reducere a emisiilor de gaze”, spun specialiștii.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!