Bolnavii de tuberculoză ar putea fi tratați și în sistem ambulatoriu. Așa prevede un proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, ce va fi derulat în București pe parcursul acestui an.
Pacienții ar urma să fie tratați în dispensarele Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, din sectoarele 4, 5 și 6 ale Capitalei, astfel fiind evitate spitalizările care nu sunt absolut necesare.
Autoritățile sanitare își propun să fie tratați exclusiv în ambulatoriu minimum 200 de pacienți cu tuberculoză necontagioasă. Rata de succes e așteptată a fi de 85%.
Implementarea proiectului-pilot nu are ca obiective doar tratarea pacienților necontagioși în dispensare, ci și diagnosticarea rapidă a suspecților, astfel încât persoanele sănătoase să nu riște îmbolnăvirea.
Tuberculoza continuă să rămână o problemă majoră de sănătate publică în România. În sistemul medical românesc, managementul cazurilor de tuberculoză este încă centrat pe internarea continuă în spitale/secții de pneumoftiziologie, unde se realizează diagnosticul de certitudine, inițierea tratamentului, precum și, după caz, monitorizarea reacțiilor adverse și evaluarea statusului pacientului la diverse etape terapeutice. Alături de OMS, care este partenerul nostru urmărim să inversăm acest concept și să începem tratarea pacienților și în dispensare, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!