Acum la Digi FM TEDDY SWIMS - The Door

Proiect inedit depus la Ministerul Educației. elevii cer două săptămâni de vacanță la șapte săptămâni consecutive de cursuri. Ce alte cerințe mai au

elevi
Evaluarea Națională/ Foto: Shutterstock

Reprezentanţi ai elevilor din România, în colaborare cu Organizaţia Salvaţi Copiii, au realizat un proiect de Statut al elevului pe care l-au depus la Ministerul Educaţiei. Documentul prevede ca elevii să beneficieze de timp pentru odihnă”, iar 7 săptămâni consecutive de cursuri să fie urmate de două săptămâni de vacanţă. Ei mai cer asigurarea accesului la internet wireless în şcoli, să primească tablete sau laptopuri, dreptul la propria ţinută vestimentară şi desfiinţarea intrărilor separate pentru elevi şi profesori în imobilele în care funcţionează unităţi de învăţământ, considerând că „între elevi şi personalul unităţii de învăţământ nu poate exista niciun fel de discriminare”.

„Elevii au dreptul la odihnă şi vacanţă. În orarul şcolar, numărul zilnic de ore de activitate nu trebuie să depăşească următoarele limite: pentru învăţământul primar: 4 ore pe zi; pentru învăţământul gimnazial: 5 ore pe zi; pentru învăţământul liceal şi tehnologic: 6 ore pe zi. Cursurile pentru elevii din clasa pregătitoare şi din clasele I şi a II-a nu vor începe înainte de ora 8.00 şi nu se vor termina mai târziu de ora 14.00. Pentru restul claselor, programul elevilor începe după ora 8:00 şi nu depăşeşte ora 19:00”; sunt prevederi ale proiectului de statut depus la Ministerul Educaţiei şi făcut public, joi, de organizaţia Salvaţi Copiii, potrivit News.ro. 

Documentul mai prevede că „elevii trebuie să beneficieze de timp liber suficient pentru odihnă şi vacanţă, să participe în mod liber la activităţi recreative şi la activităţi culturale, artistice şi sportive ale comunităţii”; dar şi că aceştia ”au dreptul la o vacanţă de 2 săptămâni după 7 săptămâni consecutive de cursuri”.

Proiectul de statut prevede că, la propunerea cadrului didactic,elevii pot consolida materia în mod suplimentar, prin realizarea unor teme, exerciţii, referate sau proiecte”, activităţi care nu pot avea loc la clasa pregătitoare, iar „timpul dedicat acestor activităţi nu poate depăşi cumulat o oră pe zi, în învăţământul primar, şi două ore pe zi, în învăţământul gimnazial şi liceal”.

Prin statutul propus, elevii doresc ca activitatea de scriere să nu se desfăşoare la clasa pregătitoare şi clasele I-II la prima oră, orele de educaţie fizică să nu fie programate în prima oră a turei de după-amiază, iar orele de desen, mai ales de desen tehnic, să aibă loc în perioadele de timp în care elevii beneficiază de iluminatul natural.

„Este interzisă situarea a două ore consecutive ale aceluiaşi obiect de studiu. Evaluările planificate nu se pot stabili în două zile şcolare consecutive şi nici două evaluări în aceeaşi zi”; sunt alte prevederi ale documentului.

Prin statutul propus, tinerii arată că îşi doresc mai mult independenţă. Astfel, ei cer ca prevederile din contractul educaţional încheiat de părinţii, tutorii sau reprezentanţii legali ai elevilor, conform Legii învăţământului preuniversitar, să vizeze doar drepturile şi obligaţiile acestora, fără a se referi la drepturile şi îndatoririle elevilor, acestea fiind reglementate exclusiv de statut.

Elevii vor de asemenea renunţarea la intrările separate în unităţile de învăţământ.

„Între elevi şi personalul unităţii de învăţământ nu poate exista niciun fel de discriminare. Accesul elevilor în unitatea de învăţământ se face în mod nediscriminatoriu, inclusiv în situaţii de întârziere. Toate deciziile care privesc buna funcţionare a învăţământului preuniversitar sunt luate prin consultarea elevilor şi a reprezentanţilor acestora, ţinând cont de interesul superior al elevului”, sunt prevederi ale statutului redactat de reprezentanţii elevilor.

„Elevii cu performanţe şcolare deosebite şi cei declaraţi repetenţi pot promova 2 ani de studii într-un an şcolar. Elevii au dreptul de a participa, fără nicio discriminare şi doar din proprie iniţiativă, fără a fi obligaţi de cadrele didactice sau de conducerea unităţii de învăţământ, la concursuri şcolare, olimpiade şi alte activităţi extraşcolare organizate de unitatea de învăţământ preuniversitar sau unităţile de educaţie extraşcolară”, sunt alte prevederi ale proiectului de statut.

Documentul mai prevede că „elevii au dreptul la respectarea personalităţii şi individualităţii lor şi nu pot fi supuşi pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare ori degradante” şi au dreptul la respectarea nevoilor fiziologice şi medicale, „inclusiv în timpul orelor de curs”.

„Măsurile de disciplinare a elevilor nu pot fi stabilite decât în acord cu demnitatea acestora, nefiind permise sub niciun motiv pedepsele fizice ori acelea care se află în legătură cu dezvoltarea fizică, psihică sau care afectează starea emoţională a acestora. Dreptul la imagine, demnitate şi personalitate include şi dreptul elevilor la propria ţinută vestimentară, cât timp aceasta nu este contrară ordinii publice sau bunelor moravuri”; se mai arată în statut.

Elevii solicită totodată dreptul de a avea acces la înregistrările sistemului de supraveghere audio-video în vederea dovedirii abaterilor disciplinare ale cadrelor didactice, ale elevilor sau în vederea dovedirii unor infracţiuni.

Ei cer de asemenea că li se asigure cel puţin două ore de consiliere psihopedagogică pe an.
Statutul face referire şi la baza materială a unităţilor de învăţământ.

„Elevii au dreptul să primească din partea unităţii de învăţământ un dispozitiv cu abonament la internet în vederea accesării învăţământului online, Bibliotecii şcolare virtuale şi Platformei şcolare de e-learning „Învăţăm în România”. Elevii din învăţământul primar au dreptul să primească o tabletă, în timp ce elevii din învăţământul secundar au dreptul să primească un laptop”; se mai arată în statutul care pre vede şi accesul la internet şi reţea WI-FI securizată, recipiente pentru colectarea selectivă a deşeurilor în toate sălile în care se desfăşoară cursuri, dotarea toaletelor cu hârtie igienică şi coş de gunoi cu capac, pedală şi sac menajer, inclusiv produse de igienă menstruală şi a vestibulelor grupurilor sanitare cu săpun lichid, prosop de hârtie, coşuri de gunoi cu capac, pedală şi sac menajer.

„Se interzice amenajarea toaletelor în afara clădirilor în care se desfăşoară activităţile didactice”, este o altă prevedere a statutului.

Prin documentul propus vor ca greutatea ghiozdanului la toate ciclurile de învăţământ nu trebuie să depăşească 10% din greutatea copilului.

Ei fac referire şi la învăţământul privat. „Elevii beneficiază de educaţie gratuită în unităţile de învăţământ particular şi confesional autorizate care primesc finanţare de bază de la stat”, este o altă propunere.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
petrecerea lui dan t
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Iunie 2024
untold 2024 vrajiti de muzica
Vrăjiți de muzică cu Digi FM la Untold 2024
caprtura video tulcea
Reacția MApN după ce a apărut informația că forţele române au tras...
irinel columbeanu si fiica lui
Irinel Columbeanu, decis să onoreze o promisiune pe care i-a făcut-o...
Pe aceeași temă
Elevi, studenti
Ministerul Educaţiei - Perioada de înscriere în învăţământul profesional, inclusiv dual...
Romanian,Police,(politia,Rutiera),Car,Parked,Along,The,Street,In
Conflict între doi tineri care urmau să susţină examenul de bacalaureat, în faţa unui liceu...
Monica Anisie
Evaluare Naţională 2024. Marţi are loc proba la Română. Fostul ministru al Educaţiei Monica...
UEFA EURO 2024: Rumänien - Ukraine; 17.06.2024 Jubel zum 2:0 durch Razvan Gabriel Marin (Rumänien, 18) UEFA EURO 2024: R
Echipa naţională, mesaj pentru elevii care susţin probele din cadrul Evaluării Naţionale. „Vă...
Te-ar putea interesa și
Sad,Teenage,Boy,With,Mobile,Phone,And,Backpack,Sitting,On
Los Angeles interzice utilizarea smartphone-urilor în şcoli. Rezultatele incredibile observate...
School,Classroom,In,Blur,Background,Without,Young,Student;,Blurry,View
Rezultate PISA 2022 privind abilităţile de gândire creativă. Elevii români au scoruri...
Detenția ar putea fi introdusă și în școlile din România/ Shutterstock
Detenția ar putea fi introdusă și în școlile din România. Elevii care perturbă orele vor fi...
Romanian,Police,(politia,Rutiera),Car,Parked,Along,The,Street,In
Anchetă a poliţiştilor după ce elevi de la un liceu din Otopeni ar fi ajuns la spital după...
Partenerii noștri
DigiSport Grandios! Cum și-a făcut apariția delegația României pe Sena, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice
Grandios! Cum și-a făcut apariția delegația României pe Sena, la ceremonia...
PeRoz Jennifer Lopez, mesaj emoționant după ce și-a sărbătorit ziua de naștere fără Ben Affeck: „Mereu mă pot baza pe voi!”
Jennifer Lopez, mesaj emoționant după ce și-a sărbătorit ziua de naștere...
Film Now Sandra Bullock își aniversează ziua de naștere, prima după moartea iubitului ei: „Nu ascunde că a fi tristă face parte din viața ei!”
Sandra Bullock își aniversează ziua de naștere, prima după moartea...
Digi World Ce se poate întâmpla dacă iei mai mult paracetamol decât e recomandat. Ce să nu faci cu niciun chip dacă iei această pastilă obișnuită
Ce se poate întâmpla dacă iei mai mult paracetamol decât e recomandat. Ce...
Stirile Kanal D IMAGINI EXCLUSIVE! Filmul complet al măcelului din Padina! Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel: „Băi, omule, îl omori!"
IMAGINI EXCLUSIVE! Filmul complet al măcelului din Padina! Ultimele clipe...
ProFM Bebe Rexha, pozată de paparazzi în costum de baie, în Mykonos. Ce poze a pus ea pe Instagram
Bebe Rexha, pozată de paparazzi în costum de baie, în Mykonos. Ce poze a...
Digi Life Viena, pe primul loc în clasamentul mondial al calităţii vieţii. Paris și Berlin sunt pe 21, New York, pe poziția 70
Viena, pe primul loc în clasamentul mondial al calităţii vieţii. Paris și...
Lady Gaga en répétition de l’ouverture des jeux Olympiques (JO) de Paris 2024 sur la Seine à Paris
A început ceremonia de deschidere a JO de la Paris. Lady Gaga, prima...
Ultimele știri din matinal
Bucharest,,Romania,-,March,25,,2020:,Romanian,Road,Police,Officer
Noile modificări ale Codului Rutier explicate la Digi FM. Iată ce spune Inspectoratul General...
aventura lui florin negrutiu cu tarom
Aventura lui Florin Negruțiu după anularea zborurilor TAROM: De la Timișoara la București cu...
Iraida
Iraida dezvăluie poveștile fascinante din spatele tatuajelor sale. Semnificația tatuajului...
Elena Lasconi/ Foto: Facebook
Florin Negruțiu, despre candidatura Elenei Lasconi la președinție: Vorbește despre familie...
Ultimele știri
Politikerin Ursula von der Leyen CDU nach ihrer Wiederwahl zur EU-Kommissionsprsidentin im EU-Parlament in Straburg. Straburg, 18.07.2024 Grand Est Frankreich *** Politician Ursula von der Leyen CDU after her re-election as EU Commission President in the
UE transferă Ucrainei 1,5 miliarde de euro din activele ruseşti îngheţate
Unii sportivi cubanezi şi-au vândut medaliile pentru a-şi completa veniturile/ Foto: X
Jocurile Olimpice 2024: Unii sportivi cubanezi şi-au vândut medaliile pentru a-şi completa...
Stone,Board,Empty,Table,Background.,Abstract,Blurred,Swimming,Pool,Background
Ce au găsit inspectorii de la Protecţia Consumatorilor la piscina unde a mers adolescentul de...
Cluj-napoca,,Cluj/romania-07.09.2020-police,Officers,Carry,Out,Traffic,Checks,Regarding,The,Observance
Profesorul de la Colegiul Sfântul Sava acuzat de viol, plasat sub control judiciar pentru 60...