Acum la Digi FM Oana Zamfir și Vlad Craioveanu SNAP - Oops Up(Reworked)

PLUS propune Guvernului Orban un plan de relansare economică

pislaru ciolos

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, și europarlamentarul Dragoș Pîslaru au dezbătut, în cadrul unei noi ședințe a Celulei executive de criză PLUS, măsurile propuse în Planul PLUS de relansare economică post-criza COVID-19, pe termen scurt și mediu, care vor fi transmise Guvernului Orban.

Principalele măsuri au fost prezentate de Dacian Cioloș, cu mențiunea că toate aceste proiecte „pot fi realizabile dacă România se racordează la planul de relansare al Comisiei Europene unde sunt și instrumente de finanțare pentru cele mai multe dintre ele".

„Realizarea rapidă a unor norme de securitate sanitară pe fiecare domeniu pentru perioada de relaxare graduală trebuie să fie o prioritate maximă pentru Guvern pentru că de asta depinde redeschiderea mai multor domenii economice: cazare de dimensiuni mari și mici, restaurante, transport, activități turistice.

Un dialog constant cu antreprenorii. Relansarea nu trebuie să fie făcută cu norme rigide, ci pe bază de încredere, solidaritate și colaborare cu antreprenorii. Cu respectarea de reguli, dar cu reguli făcute plecând de la experiența și creativitatea acestor oameni care au avut de suferit dar care sunt primii care pot reporni țara.

Un pachet de investiții publice de anvergură, cuprinzând autostrăzi, căi ferate, spitale, școli, locuințe sociale, eficiență energetică, logistică industrială și alte lucrări majore de protecție a mediului și de amenajare a teritoriului (canale irigații, de exemplu). Pachetul poate fi finanțat prin fonduri europene și instrumente financiare de investiții.

Flexibilizarea forței de muncă pentru care e nevoie de Modificarea prin OUG a Codului Muncii cu introducerea acestei scheme de flexibilizare pe timp de dificultate, precum și integrarea legii telemuncii în Codul Muncii.

Transformarea României într-o mare școală prin dobândirea de competențe pentru viitor (digitale) este o idee care poate salva mulți oameni din somaj. Avem peste un milion de români trimiși în șomaj tehnic sau definitiv. Mai avem alte aproape două milioane de români care lucrează poate de acasă. Acești oameni trebuie să primească șanse de recalificare.

Transformarea României într-o destinație atractivă pentru relocalizarea lanțurilor valorice din China și alte țări non-europene în interiorul Uniunii Europene printr-un pachet de stimulare și atragere a investițiilor", a declarat Dacian Cioloș.

La rândul său, Dragoș Pîslaru a prezentat structura Planului PLUS de relansare economică post-criza COVID-19, alături de propunerile care vor fi transmise Guvernului Orban:

„1. Cum reformăm economia – Măsuri de răspuns pe termen scurt
1.1 Primul pas este crearea predictibilității.
PLUS propune realizarea rapidă a unor norme de securitate sanitară pe fiecare domeniu, pentru perioada de relaxare graduală ce începe să se întrevadă. Fiecare domeniu economic trebuie tratat separat: cazare de dimensiuni mari și mici, restaurante, transport, activități turistice de grup, industrie prelucrătoare, agricultură etc.

1.2 Al doilea pas este flexibilizarea forței de muncă.
PLUS a cerut încă de la începutul acestei crize implementarea schemei de tip Kurzarbeit din Germania, prin care statul sprijină temporar reducerea de activitate a angajatorilor prin compensarea unei părți din diferența între salariul corespunzător timpului întreg de muncă și cel corespunzător timpului redus de muncă.
PLUS cere modificarea prin OUG a Codului Muncii prin introducerea acestei scheme de flexibilizare pe timp de dificultate, precum și integrarea legii telemuncii într-un mod coerent tot în Codul Muncii, clarificând cadrul legal de muncă de la distanță / la domiciliu / prin tehnologie online etc.

1.3 Al treilea pas este transformarea României într-o mare școală prin dobândirea de competențe pentru viitor
PLUS cere demararea imediată a unui Program național de formare (online) de competențe digitale, cu (co)finanțare publică, prin care cei care încă nu pot lucra din cauza crizei să poată folosi timpul pentru a se familiariza cu tehnologia digitală. Programul ar putea avea și o dimensiune socială, oferind tablete sau alte dispozitive echivalente și celor care nu își permit accesul la resurse de formare online.

2. Cum atingem potențialul economiei românești

PLUS cere pregătirea imediată a două mari pachete de măsuri destinate relansării economice și care să creeze și /sau să scoată la suprafață între 1 și 2 milioane de noi locuri de muncă.

2.1 Transformarea României într-un mare șantier printr-un pachet de investiții publice de anvergură, cuprinzând autostrăzi, căi ferate, spitale, școli, locuințe sociale, eficiență energetică, logistică industrială și alte lucrări majore de protecție a mediului și de amenajare a teritoriului (canale irigații, prevenire inundații etc.).

PLUS cere demararea în paralel a unui Program național de reconversie pentru industria de construcții, care să permită celor care sunt în șomaj din cauza crizei, în șomaj pe termen lung, inactivi ce nu mai apar în evidența publică, români reveniți din diaspora să poată găsi un loc de muncă.

2.2 Transformarea României într-o destinație atractivă pentru relocalizarea lanțurilor valorice din China și alte țări non-europene în interiorul Uniunii Europene printr-un pachet de stimulare și atragere a investițiilor. Pachetul va oferi următoarele componente-cheie:

Cofinanțarea prin fonduri publice / fonduri europene ale investițiilor necesare (construcții, echipamente);
Finanțarea integrală a lucrărilor de conectare la infrastructură / logistică (racordare utilități, drumuri de acces terestru / feroviar / fluvial / naval etc.);

Cofinanțarea unor programe de formare / reconversie profesională pe termen scurt (3/6/9 luni pentru oferirea de forță de muncă pregătită;

Finanțarea unor măsuri de mobilitatea a forței de muncă pentru a asigura necesarul de forță de muncă calificată;
Modernizarea infrastructurii de educație / sănătate / servicii publice în întreaga țară (a se vedea pachetul de investiții publice);

Concesionarea terenului destinat investiției pe o perioadă de 49 de ani.

PLUS solicită activarea în paralel a unui Program național de garantare a competențelor pentru viitor, ce va include permanentizarea programului de competențe digitale, precum și dobândirea competențelor-cheie pentru domeniile strategice pentru economia românească.

PLUS cere în același timp Guvernului înființarea cu celeritate a Băncii pentru Dezvoltare ca bancă națională promoțională (NPB), folosind astfel studiul de fezabilitate deja realizat de BEI în anii anteriori. România este una dintre ultimele state membre ale UE care nu are o astfel de structură, având astfel un ecosistem financiar incomplet, tocmai pe timp de criză".

În același timp, Dacian Cioloș a menționat că va cere Guvernului Orban un raport detaliat asupra a ceea ce a mers și ce nu a funcționat în starea de urgență. „E nevoie de acest exercițiu de transparență a Guvernului Orban pentru că sunt multe întrebări dinspre populație cu privire la numărul mare de amenzi care s-au dat în această perioadă, la contracte cu atribuire directă unde există neclarități și alte achiziții unde cel puțin din informațiile publice nu găsim justificări și argumente clare. Cred că în mod normal guvernul actual trebuie să facă acest audit singur și să-l publice, ca exercițiu normal de transparență în relația cu cetățenii", a mai declarat liderul PLUS.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
darueste viata
Carmen Uscatu & Oana Gheorghiu: Statul încă nu și-a făcut treaba...
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
elena gheorghe 0629beee-e923-4e3c-b9d3-327d89d487aa
Elena Gheorghe, cele mai intime secrete dezvăluite la Matinalul Digi...
Româncă curtată de Brad Pitt
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de...
Pe aceeași temă
Romanian,Money,Banknotes,In,Black,Wallet
Guvernul majorează salariile personalului din MApN
dacian ciolos4
Dacian Cioloş, despre candidatura lui Iohannis la NATO: Pentru România e un lucru bun. Sper să...
Dacian Ciolos bei einer Pressekonferenz der Fraktion Renew Europe zur Ernährungssicherheit im Zusammenhang mit dem Krie
Cioloş a depus denunţ împotriva premierului Ciolacu, la Parchetul General, „pentru răul pe...
Benjamin Netanyahu / foto Profimedia
Netanyahu dezvăluie un plan pentru viitorul post-Hamas în Gaza
Te-ar putea interesa și
Ciuca and Ciolacu, Romanian governing coalition leaders, Bucharest, Romania
Nicolae Ciucă: „La europarlamentare am decis să avem liste comune”
zamfir
Daniel Zamfir (PSD): Deja a devenit agasantă insistenţa cu care colegii de guvernare vor să...
BUCURESTI - DACIAN CIOLOS - DECLARATII - USR-PLUS - 23 SEP 2021
Dacian Cioloș: Ponta apare de 161 de ori în cererea iniţială de despăgubiri a Gabriel...
Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă, despre candidatura lui Mircea Geoană la prezidenţiale din partea PNL: "Este un...
Partenerii noștri
Digi24 Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce...
DigiSport Dinamo a pregătit ”planul B”, după ce a fost sancționată dur: ”Sperăm ca Tribuna 1 să fie plină!”
Dinamo a pregătit ”planul B”, după ce a fost sancționată dur: ”Sperăm ca...
PeRoz Reacția unei femei după ce a dezvăluit că s-a căsătorit la doar 18 ani, iar oamenii i-au spus că „e prea tânără”: „Sunt invidioși!”
Reacția unei femei după ce a dezvăluit că s-a căsătorit la doar 18 ani...
Film Now Să fie mamă e bucuria vieții ei. Charlize Theron, imagini rare cu fiicele ei, pe care le-a adoptat cu ani în urmă, la Disney World
Să fie mamă e bucuria vieții ei. Charlize Theron, imagini rare cu fiicele...
Digi World Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
ProFM Copiii lui Michael Jackson, în formulă completă pe covorul roșu, după ani întregi. Prince a fost zâmbitor, Paris și Blanket, sobri
Copiii lui Michael Jackson, în formulă completă pe covorul roșu, după ani...
Digi Life Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
regele charles
Mesajul transmis de regele Charles, bolnav de cancer, în Joia Mare: „Este...
Ultimele știri din matinal
craioveanu marius sava c1b68d54-7272-45e1-b73f-427e6c013cd9
Doctor Marius Sava, specialist în somnologie, ne dezvăluie secretele unui somn odihnitor. Care...
godina 1327e8db-847a-4dfe-823d-5b929efbaade
Marian Godină, despre stand-up, bancuri cu sau fără polițiști și despre cum se simte un...
prim ajutor WhatsApp Image 2024-03-21 at 10.35.262
Mituri în prim-ajutor: Adevăr vs. Ficțiune cu un instructor calificat
andreea balan, de partea buna a diminetii
Andreea Bălan: Din păcate pentru mine, perioada Andre nu e o perioadă frumoasă din viața mea...
Ultimele știri
Balene/ Shutterstock
Regele populaţiei maori vrea ca balenele să aibă aceleaşi drepturi ca şi oamenii
tramvaiul-41
Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă, 30 martie. Călătorii vor fi preluați de linia navetă 641
beyonce
Beyonce, vedeta afro-americană a muzicii pop, lansează primul său album country
e-factura2024
Guvernul a prelungit termenul în care nu se dau amenzi pentru cei care nu pot introduce...