O variantă de coronavirus pentru care vaccinul anti-COVID-19 poate fi mai puțin eficient a apărut și în România. E vorba de o mutație a tulpinii britanice de SARS-CoV-2, care a fost descoperită în urma secvențierilor efectuate la Universitatea „Ștefan cel Mare" din Suceava, scrie Agerpres.
Purtătorul de cuvânt al instituției academice, Codruț Șerban, susține că pacientul de la care s-a recoltat proba biologică nu a călătorit recent în Marea Britanie.
La cele trei variante îngrijorătoare cunoscute ca provenind din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/01), din Africa de Sud (linia B.1.351, cu numele 501Y.V2 15) și din Brazilia (linia P.1, nume P.1), Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat, în luna februarie, o nouă variantă a virusului (linia B.1.1.7 + E484K, nume VOC202102/02). Deși numărul cazurilor identificate cu noua variantă (B.1.1.7 + E484K) este momentan relativ redus (fiind prezentate numai 43 de cazuri în Raportul britanic din 1 aprilie 2021), principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conțin și mutația E484K de a prezenta o rezistență mai mare la anticorpii generați de vaccin, reducând astfel eficiența vaccinurilor. În luna martie, noua variantă (B.1.1.7 + E484K) a fost introdusă ca variantă îngrijorătoare (variant of concern - VoC) și în lista Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), care monitorizează situația epidemiologică la nivelul Uniunii Europene. Într-un comunicat emis duminică, 4 aprilie, de Agenția Reuters, este prezentată îngrijorarea în legătură cu răspândirea acestei variante și în Japonia, aproximativ 70% dintre probele secvențiate de la un spital din Tokyo prezentând această mutație, arată un comunicat emis de universitatea suceveană.
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a secvențiat, până în prezent, peste 400 de probe provenind de la pacienți diagnosticați pozitiv cu SARS-CoV-2 și va continua monitorizarea evoluției SARS-CoV-2 pe teritoriul României, în colaborare cu partenerii implicați.
În baza acordurilor de colaborare încheiate până la acest moment sunt selectate probe din spitale aflate pe raza județelor Suceava, Timiș, Cluj, Dolj, Iași, Botoșani, Neamț și ne exprimăm disponibilitatea de a colabora și cu alte instituții cu compartimente COVID-19 din alte județe pentru analiza situațiilor speciale și realizarea analizelor genetice corespunzătoare, transmit reprezentanții USV.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!