Virgil Popescu, ministrul Energiei, susține că așa zisa introducere a unei taxe pe soare este doar un fake news. Astfel, el a declarat că românii care își montează panouri fotovoltaice pe casă nu vor plăti absolut nicio taxă pentru energia consumată și produsă.
”După părerea mea faptul că se spune că se introduce o taxă este un fake news. Nu se introduce absolut nicio taxă. Trebuie să se știe că toți românii care își montează panouri fotovoltaice pe casă nu vor plăti absolut nicio taxă pentru energia consumată, energia produsă. Nu vorbim de nicio taxă.
Există posibilitatea în anumite condiții pe care directiva UE le oferă ca atunci când numărul prosumatorilor este foarte mare și ajunge la 8% din capacitatea instalată a sistemului energetic național în baza unui studiu pe care ANRE îl va face la data aceea, lucru foarte puțin probabil să ajungem la acel procent, începand cu 1 decembrie 2026, atunci statul membru poate introduce o taxă prin ANRE sau Mediu etc.
Nu există că va fi o taxă de mâine sau poimâine sau de anul viitor sau peste 2 ani sau 3 ani sau 4 ani. Infirm categoric existența unei taxe pentru prosumatori, iar Ministerul Energiei nu va susține niciodată înființarea unei taxe.”, a declarat luni ministrul Energiei, potrivit HotNews.ro.
Ce prevede ordonanța adoptată la ultima ședință de guvern
Declarațiile ministrului Energiei vin după ce USR a acuzat Guvernul că, printr-o ordonanţă adoptată la ultima şedinţă de guvern, impune taxe pentru cei aproximativ 30.000 de consumatori casnici şi firme care au instalate panouri fotovoltaice şi produc energie.
„Guvernul vine şi bagă o taxă, atenţie, pentru ceea ce omul produce şi consumă tot el. Nu energia care pleacă în reţea, ci energia pe care eu, cetăţean sau firmă, o produc de pe acoperiş şi o consum tot eu. Deci, statul mă obligă să îmi pun un contor special şi apoi să plătesc o taxă pe razele de soare, că statul nu face nimic. Au creat şi nişte discriminări absurde. Dacă produci mai mult de 30 de kw, ţi se aplică taxa imediat, dacă produci mai puţin, ţi se va aplica din 2026 încolo, iar dacă au luat ajutor de la stat prin Casa Verde sau prin PNRR, dacă eşti firmă, din nou, ţi se aplică imediat”, a declarat Cristian Ghinea, vicepreședinte USR.
Ordonanţa prevede trei situaţii în care micii producători de energie vor fi taxaţi: atunci când primesc bani de la stat ca să producă energia, dacă au o capacitate mai mare de 30 de KW sau dacă, la nivel naţional, cantitatea de energie din fotovoltaice depăşeşte 8% din cantitatea de energie folosită. Textul ordonanţei nu este încă publicat în Monitorul Oficial şi nu prevede valoarea taxelor pe care ar trebui să le plătească aceşti consumatori. Aceste detalii ar trebui stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!