Ajustarea bugetului PNRR, de la 42 de miliarde la 29,2 miliarde de euro, a presupus și o ajustare a alocărilor pentru proiectul „România Educată”. Chiar și așa, PNRR are o alocare pentru educație mult peste media europeană.
Coaliția de guvernare consideră educația domeniu prioritar pentru Planul Național de Redresare și Reziliență și este motivul pentru care varianta agreată acum alocă pentru România Educată peste 12% din cei 29,2 de miliarde euro. Ajustarea bugetului PNRR de la 42 de miliarde euro la 29,2 miliarde euro a presupus și o ajustare a alocărilor pentru proiectul România Educată. PNRR are o alocare pentru educație mult peste media europeană, se arată într-o declarație comună a miniștrilor Investițiilor și Proiectelor Europene și Educației, Cristian Ghinea și Sorin Cîmpeanu.
Potrivit celor doi, bugetul „România Educată” pe care îl negociază în prezent cu Comisia Europeană este de 3,7 miliarde de euro. El include 314 milioane de euro pentru dotarea a 10.000 de laboratoare școlare, „cel mai mare program de reducere a abandonului școlar” (530 de milioane de euro), renovarea campusurilor universitare (300 de milioane de euro), campusuri și reforma învățământului dual (402 milioane de euro).
Este un efort masiv de finanțare a educației din PNRR, lucrăm împreună pentru finalizarea negocierilor cu Comisia Europeană și componenta România Educată rămâne una dintre campioanele PNRR, conchid Ghinea și Cîmpeanu.
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu susține că tăierea sumelor pentru educație din Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă un eșec major pentru guvernanți și anunță că va cere CE să permită României redepunerea acestor măsuri.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!