49% dintre copii și adolescenți verifică rar, uneori sau deloc valoarea de adevăr a informațiilor citite pe internet sau văzute la televizor. Așa arată o analiză realizată de Organizația Salvați Copiii în contextul pandemiei de coronavirus.
Conform studiului, doar un procent mic dintre copii verifică informația din surse oficiale (11%) sau se consultă cu cei apropiați (17%).
Principalele surse de informare ale copiilor sunt: internetul (49% situri, 24% rețele sociale); televizorul (57%); discuțiile cu părinții (31%).
Din totalul respondenților, doar jumătate (48%) știu ce reprezintă o știre falsă, cu un număr semnificativ de respondenți (22%) declarând că la televizor sau în publicațiile de știri nu pot fi difuzate știri false.
În opinia mea, știrile false creează panică în societate și profită de atenția noastră pentru a beneficia de bani și influență. Ele nu fac decât să ne îngrijoreze în legătura cu situația pe care o avem și să dobândim un comportament instabil. Știrile false ne împiedică să vedem adevărul și să știm ce avem de făcut, spune Andrei, un elev de 17 ani din Covasna.
Analiza a fost realizată pe baza răspunsurilor primite de la 819 copii cu vârste între 10 și 17 ani din 32 de județe și din București, colectate în perioada 10-16 aprilie.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!