Acum la Digi FM Oana Zamfir și Vlad Craioveanu 50 CENT - In Da Club(clean edit)

Iohannis, de Ziua Armatei: „Trebuie să rămânem ferm angajaţi în sprijinirea dreptului Ucrainei la autoapărare în faţa agresorului”

President of Romania Klaus Iohannis arrives to attend the European Political Community summit at Blenheim Palace in Woodstock, Oxfordshire. Picture date: Thursday July 18, 2024.
Klaus Iohannis. Profimedia

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, în discursul rostit la ceremoniile desfăşurate cu ocazia Zilei Armatei, că România trebuie să rămână ferm angajat în sprijinirea dreptului Ucrainei la autoapărare în faţa agresorului. În contextul referirii la războiul de agresiune al Rusiei, Klaus Iohannis a anunţat că este în desfăşurare procesul de optimizare a cadrului legislativ naţional pentru a fi în măsură să prevenim şi să combatem riscul ca drone eşuate, utilizate de forţele ruse împotriva obiectivelor ucrainene, sau fragmente ale acestora să cadă pe teritoriul naţional.

”Traversăm vremuri dificile, marcate de provocări multiple, care sporesc instabilitatea şi impredictibilitatea evoluţiilor de securitate la nivel regional, european şi global, context în care puterea militară capătă o şi mai mare relevanţă, atât ca un mijloc de consolidare şi proiectare a forţei, cât şi ca factor esenţial de descurajare şi apărare. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a zdruncinat arhitectura de securitate pe continentul european şi reprezintă o încălcare gravă a dreptului internaţional şi o provocare la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli, care a asigurat pacea şi stabilitatea în lume după cel de-Al Doilea Război Mondial. De aceea, trebuie să rămânem ferm angajaţi în sprijinirea dreptului Ucrainei la autoapărare în faţa agresorului, atât timp cât va fi necesar, împreună cu Aliaţii din NATO şi cu partenerii europeni şi internaţionali”, a afirmat Iohannis, potrivit News.ro.
 
El a subliniat că forţele ruse continuă acţiunile de agresiune, făcând victime civile şi producând pagube însemnate la nivelul infrastructurii portuare ucrainene, inclusiv în proximitatea frontierei fluviale cu România. 

”În faţa acestor provocări, rămânem vigilenţi şi continuăm eforturile naţionale conjugate şi cooperarea strânsă cu Aliaţii pentru a consolida pe mai departe postura de descurajare şi apărare a NATO în regiunea Mării Negre, care reprezintă o zonă de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică. Totodată, suntem în proces de optimizare a cadrului legislativ naţional pentru a fi în măsură să prevenim şi să combatem riscul ca drone eşuate, utilizate de forţele ruse împotriva obiectivelor ucrainene, sau fragmente ale acestora să cadă pe teritoriul naţional”, a declarat preşedintele.

Klaus Iohannis a punctat că România este astăzi o ţară sigură şi un pilon de stabilitate în Estul Europei, iar cetăţenii români beneficiază de cele mai solide garanţii de securitate din istoria noastră, amintind că la Summitul NATO de la Washington din acest an, liderii Aliaţi au subliniat că rămân ferm angajaţi faţă de securitatea şi stabilitatea regiunii Mării Negre, iar acest fapt se datorează, în mare măsură, eforturilor politice, diplomatice şi militare ale României din ultimii 10 ani. 

”De altfel, faptele vorbesc de la sine. Găzduim pe teritoriul naţional o serie de structuri şi comandamente NATO importante, iar aproximativ 5.000 de militari aliaţi se instruiesc împreună cu militarii români.  Le mulţumesc şi cu acest prilej militarilor din Statele Unite ale Americii, Franţa, Spania, Portugalia, Polonia, Belgia, Marea Britanie, Ţările de Jos, Italia, Norvegia, Bulgaria, Turcia, Luxemburg, Germania, Canada, Grecia, Macedonia de Nord şi Ungaria pentru prezenţa în ţara noastră”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

Adresându-se militarilor, preşedintele a declarat că, în ultimii ani au avut loc progrese semnificative la nivelul Armatei României, în special în ceea ce priveşte înzestrarea cu capabilităţi moderne, aceştia fiind principalii beneficiari ai acestui efort naţional. 

”Încă de la preluarea primului meu mandat de Preşedinte, am susţinut alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, conform angajamentului din cadrul NATO. Ulterior, pe fondul cerinţelor operaţionale generate de schimbările din mediul de securitate, am încurajat creşterea alocărilor bugetare pentru Apărare la 2,5% din PIB, începând cu anul 2023. Armata României trebuie să beneficieze în continuare de o bază financiară solidă, considerabil peste 2% din PIB, după cum ne-am asumat la nivelul NATO, pentru a implementa, conform planificării, programele majore de înzestrare a forţelor armate, pe termen scurt, mediu şi lung”, a spus Iohannis, apreciind că o parte importantă dintre aceste investiţii substanţiale trebuie să se întoarcă în industria naţională de Apărare, pe măsură ce procesul de revigorare a acestui sector strategic avansează. 

Conform preşedintelui, Armata României este respectată şi apreciată în mediul internaţional pentru modul în care îşi îndeplineşte misiunile încredinţate, atât în ţară, cât şi în cadrul ONU, al NATO şi al Uniunii Europene. 

”Prin devotamentul, profesionalismul şi spiritul de sacrificiu de care daţi dovadă în activitatea dumneavoastră, oferiţi un exemplu de putere, hotărâre şi curaj tinerei generaţii. Sunt convins că veţi continua să vă desfăşuraţi activitatea la cele mai înalte standarde, pentru a fi mereu în măsură să răspundeţi prompt şi eficient oricăror provocări. Pentru loialitatea şi onoarea cu care slujiţi ţara, aveţi respectul şi aprecierea noastră! Vă doresc multă sănătate şi succes în îndeplinirea misiunilor care vă revin pentru apărarea ţării! La mulţi ani Armatei României! La mulţi ani, România!”, a declarat Klaus Iohannis în finalul discursului.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Primăvara 2025
Dylan Paul, alături de mama sa, Nadia Comăneci și tatăl său Bart Conner/ Foto: Facebook
Unde s-a angajat fiul Nadiei Comăneci. Dylan și-a ales un drum...
printesa urbana 2025-2
Prințesa Urbană, la Digi FM: despre viața în Olanda, educația cu...
florin negrutiu 7701
Florin Negruțiu, după dezbaterea istorică de la Cotroceni: „Puterea...
Pe aceeași temă
Vladimir Putin
Putin recunoaște că se gândește la un succesor. De 25 de ani e liderul Rusiei
Klaus Iohannis, președintele României și Sergio Mattarella, președintele Republicii Italiene, susțin o conferință de presă comună după întâlnirea avută la Palatul Cotroceni din București, 19 iunie 2024. Inquam Photos / George Călin
Klaus Iohannis a votat la Sibiu: "Alegerile trebuie să se desfăşoare fără influenţe din afara...
Russia Zakharova Briefing
Rusia îl acuză pe Zelenski de „ameninţare directă” la adresa securităţii sărbătorii de 9 mai
American,Flag,Waving,In,The,Wind.
SUA pregătesc sancţiuni împotriva Rusiei din cauza Ucrainei, dar nu este clar dacă Trump le va...
Te-ar putea interesa și
România este inclusă oficial în Programul Visa Waiver. / foto Profimedia
SUA exclud România din programul de călătorie fără vize Visa Waiver
Bucharest, Romania. 17th July, 2024: Sebastian Burduja, the Romanian Minister of Energy speaks to the press after the meeting with all energy producers in Romania. Credit: Lucian Alecu/Alamy Live News
Burduja: Nu sunt probleme în sistemul energetic naţional. Nu există un risc de blackout
Atac cu drone în Oleşki/ Foto: X
Atac cu drone în Oleşki. Cel puţin 7 morţi şi 20 de răniţi. Rusia acuză Ucraina că a vizat...
ro alert
Atac cu drone în Ucraina, în apropierea frontierei cu România. Alertă aeriană în judeţul...
Partenerii noștri
Digi24 Rezultate alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Au apărut primele date parțiale oficiale din țară și din diaspora
Rezultate alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Au apărut primele date...
DigiSport Sorana Cîrstea, urcare spectaculoasă după una dintre cele mai mari victorii ale carierei: 722 de locuri!
Sorana Cîrstea, urcare spectaculoasă după una dintre cele mai mari...
PeRoz Un caz la 100 de milioane. Ea e femeia care a născut un copil, apoi gemeni și, în cele din urmă, tripleți, în 5 ani: „Am fost șocată!”
Un caz la 100 de milioane. Ea e femeia care a născut un copil, apoi gemeni...
Film Now Salma Hayek, intimidată de scena fierbinte cu Antonio Banderas, din Desperado: "Nu era în scenariu. Mi-a fost foarte greu"
Salma Hayek, intimidată de scena fierbinte cu Antonio Banderas, din...
Digi World A vrut să facă 2.000 de genuflexiuni fără oprire și a ajuns la spital. Afecțiunea rară care i-a afectat mușchii și a dus la probleme cu rinichii
A vrut să facă 2.000 de genuflexiuni fără oprire și a ajuns la spital...
ProFM Cum arată celebra Thalia în costum de baie. E în formă maximă, are 53 de ani în buletin și pare de cel mult 30
Cum arată celebra Thalia în costum de baie. E în formă maximă, are 53 de...
Digi Life De ce mâncarea are gust diferit când suntem răciți. Ce simte, de fapt, limba
De ce mâncarea are gust diferit când suntem răciți. Ce simte, de fapt...
Românii din ţările celor două Americi l-au preferat pe Nicuşor Dan/ Foto: News.ro
Românii din ţările celor două Americi l-au preferat pe Nicuşor Dan. În SUA...
Ultimele știri din matinal
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
mihai sturzu tabara aviatie
Mihai Sturzu despre Victor Ponta: „Mereu a fost fair-play cu mine”
nicole puya
Nicole Cherry și Puya, în matinalul Digi FM: „E vina mea” nu e doar o piesă, e un semnal de...
Ultimele știri
Centralizarea proceselor verbale, finalizată George Simion - 40,96% din voturi. Nicuşor Dan - 20,99%/ Profimedia
Rezultate alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Centralizarea proceselor verbale, finalizată...
Nicușor Dan
Rezultate alegeri prezidențiale 2025, turul 1. După numărarea voturilor în 98% din secții...
Alegeri prezidențiale 2025
Alegeri prezidențiale 2025, rezultate parțiale turul I. După numărarea voturilor în 95% din...
USR Blocks Its Own Presidential Candidate, Bucharest, Romania - 10 Apr 2025
Dominic Fritz: Rezultatul Elenei Lasconi nu e o surpriză. Îi ţinem pumnii lui Nicuşor Dan