Acum la Digi FM Alice Tudor și Ramon Cotizo TIESTO - All nighter (BEATMIX)

Iohannis, de Ziua Armatei: „Trebuie să rămânem ferm angajaţi în sprijinirea dreptului Ucrainei la autoapărare în faţa agresorului”

President of Romania Klaus Iohannis arrives to attend the European Political Community summit at Blenheim Palace in Woodstock, Oxfordshire. Picture date: Thursday July 18, 2024.
Klaus Iohannis. Profimedia

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, în discursul rostit la ceremoniile desfăşurate cu ocazia Zilei Armatei, că România trebuie să rămână ferm angajat în sprijinirea dreptului Ucrainei la autoapărare în faţa agresorului. În contextul referirii la războiul de agresiune al Rusiei, Klaus Iohannis a anunţat că este în desfăşurare procesul de optimizare a cadrului legislativ naţional pentru a fi în măsură să prevenim şi să combatem riscul ca drone eşuate, utilizate de forţele ruse împotriva obiectivelor ucrainene, sau fragmente ale acestora să cadă pe teritoriul naţional.

”Traversăm vremuri dificile, marcate de provocări multiple, care sporesc instabilitatea şi impredictibilitatea evoluţiilor de securitate la nivel regional, european şi global, context în care puterea militară capătă o şi mai mare relevanţă, atât ca un mijloc de consolidare şi proiectare a forţei, cât şi ca factor esenţial de descurajare şi apărare. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a zdruncinat arhitectura de securitate pe continentul european şi reprezintă o încălcare gravă a dreptului internaţional şi o provocare la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli, care a asigurat pacea şi stabilitatea în lume după cel de-Al Doilea Război Mondial. De aceea, trebuie să rămânem ferm angajaţi în sprijinirea dreptului Ucrainei la autoapărare în faţa agresorului, atât timp cât va fi necesar, împreună cu Aliaţii din NATO şi cu partenerii europeni şi internaţionali”, a afirmat Iohannis, potrivit News.ro.
 
El a subliniat că forţele ruse continuă acţiunile de agresiune, făcând victime civile şi producând pagube însemnate la nivelul infrastructurii portuare ucrainene, inclusiv în proximitatea frontierei fluviale cu România. 

”În faţa acestor provocări, rămânem vigilenţi şi continuăm eforturile naţionale conjugate şi cooperarea strânsă cu Aliaţii pentru a consolida pe mai departe postura de descurajare şi apărare a NATO în regiunea Mării Negre, care reprezintă o zonă de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică. Totodată, suntem în proces de optimizare a cadrului legislativ naţional pentru a fi în măsură să prevenim şi să combatem riscul ca drone eşuate, utilizate de forţele ruse împotriva obiectivelor ucrainene, sau fragmente ale acestora să cadă pe teritoriul naţional”, a declarat preşedintele.

Klaus Iohannis a punctat că România este astăzi o ţară sigură şi un pilon de stabilitate în Estul Europei, iar cetăţenii români beneficiază de cele mai solide garanţii de securitate din istoria noastră, amintind că la Summitul NATO de la Washington din acest an, liderii Aliaţi au subliniat că rămân ferm angajaţi faţă de securitatea şi stabilitatea regiunii Mării Negre, iar acest fapt se datorează, în mare măsură, eforturilor politice, diplomatice şi militare ale României din ultimii 10 ani. 

”De altfel, faptele vorbesc de la sine. Găzduim pe teritoriul naţional o serie de structuri şi comandamente NATO importante, iar aproximativ 5.000 de militari aliaţi se instruiesc împreună cu militarii români.  Le mulţumesc şi cu acest prilej militarilor din Statele Unite ale Americii, Franţa, Spania, Portugalia, Polonia, Belgia, Marea Britanie, Ţările de Jos, Italia, Norvegia, Bulgaria, Turcia, Luxemburg, Germania, Canada, Grecia, Macedonia de Nord şi Ungaria pentru prezenţa în ţara noastră”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

Adresându-se militarilor, preşedintele a declarat că, în ultimii ani au avut loc progrese semnificative la nivelul Armatei României, în special în ceea ce priveşte înzestrarea cu capabilităţi moderne, aceştia fiind principalii beneficiari ai acestui efort naţional. 

”Încă de la preluarea primului meu mandat de Preşedinte, am susţinut alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, conform angajamentului din cadrul NATO. Ulterior, pe fondul cerinţelor operaţionale generate de schimbările din mediul de securitate, am încurajat creşterea alocărilor bugetare pentru Apărare la 2,5% din PIB, începând cu anul 2023. Armata României trebuie să beneficieze în continuare de o bază financiară solidă, considerabil peste 2% din PIB, după cum ne-am asumat la nivelul NATO, pentru a implementa, conform planificării, programele majore de înzestrare a forţelor armate, pe termen scurt, mediu şi lung”, a spus Iohannis, apreciind că o parte importantă dintre aceste investiţii substanţiale trebuie să se întoarcă în industria naţională de Apărare, pe măsură ce procesul de revigorare a acestui sector strategic avansează. 

Conform preşedintelui, Armata României este respectată şi apreciată în mediul internaţional pentru modul în care îşi îndeplineşte misiunile încredinţate, atât în ţară, cât şi în cadrul ONU, al NATO şi al Uniunii Europene. 

”Prin devotamentul, profesionalismul şi spiritul de sacrificiu de care daţi dovadă în activitatea dumneavoastră, oferiţi un exemplu de putere, hotărâre şi curaj tinerei generaţii. Sunt convins că veţi continua să vă desfăşuraţi activitatea la cele mai înalte standarde, pentru a fi mereu în măsură să răspundeţi prompt şi eficient oricăror provocări. Pentru loialitatea şi onoarea cu care slujiţi ţara, aveţi respectul şi aprecierea noastră! Vă doresc multă sănătate şi succes în îndeplinirea misiunilor care vă revin pentru apărarea ţării! La mulţi ani Armatei României! La mulţi ani, România!”, a declarat Klaus Iohannis în finalul discursului.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Fall 2024
tudor chirila
Tudor Chirilă, reacție după documentarul lansat de Recorder: „Îmi dau...
Echipa națională de fotbal a României
Echipa naţională a României joacă ultimul meci din acest an...
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr s-au înfruptat cu burgeri şi cartofi prăjiţi/ Foto: Instagram
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr...
Pe aceeași temă
Vot, alegeri locale, referendum, scrutin, urnă, buletin de vot, secție de votare, alegător, electoral
Cum au votat românii din Rusia la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024. Partidul aflat...
Klaus Werner Iohannis - Gabriel Boric meeting in Chile
Alegeri parlamentare 2024. Iohannis: Suntem bine integrați în UE, bine poziționați în NATO...
Klaus Werner Iohannis - Gabriel Boric meeting in Chile
Iohannis: „Nu votăm pentru a sancţiona, ci pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne...
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis le-a cerut scuze românilor: „Ştiu că am făcut greşeli, iar pe unii v-am...
Te-ar putea interesa și
Elena Laconi/ Profimedia
Elena Lasconi promite că va desecretiza ajutorul militar oferit de România Ucrainei: „Nu poate...
Elena Lasconi, USR, press conference, Bucuresti, Romania - 02 Sep 2024
Elena Lasconi: „Nu ai cum să ignori faptul că Rusia îşi va băga coada în alegerile din România”
putin (9)
Kim Jong Un şi Moscova doresc să îşi consolideze în continuare legăturile militare
Russia,Flag,Waving,On,White,Background,With,Clipping,Path.,Cliping
Rusia desfăşoară ”o campanie de sabotaj incredibil de îndrăzneaţă în Europa”, avertizează...
Partenerii noștri
Digi24 POT, partidul care îngroașă rândurile suveraniștilor și care îl susține pe Georgescu. Vrea să deschidă centre de medicină holistică
POT, partidul care îngroașă rândurile suveraniștilor și care îl susține pe...
DigiSport "Ne-ai frânt inimile la toţi!" Gabi Balint, mesaj tulburător după decesul lui Helmut Duckadam
"Ne-ai frânt inimile la toţi!" Gabi Balint, mesaj tulburător după decesul...
PeRoz Ce fericit era Helmut Duckadam cu soția cu 20 de ani mai tânără și cu fiica lor adolescentă! Fuseseră în vacanță acum 2 săptămâni
Ce fericit era Helmut Duckadam cu soția cu 20 de ani mai tânără și cu...
Film Now Sean Penn, debut pe covorul roșu cu moldoveanca care i-a cucerit inima. Valeria Nicov e cu 34 de ani mai tânără decât actorul
Sean Penn, debut pe covorul roșu cu moldoveanca care i-a cucerit inima...
Digi World O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții...
Stirile Kanal D Rezultate alegeri diaspora pentru Parlament. Numărul românilor din diaspora care au votat depășește așteptările și situația de la ultimele alegeri
Rezultate alegeri diaspora pentru Parlament. Numărul românilor din...
ProFM Theo Rose, revoltată după ce s-a spus că a fost plătită să-l susțină pe Călin Georgescu: „Nu las pe nimeni să mă folosească”
Theo Rose, revoltată după ce s-a spus că a fost plătită să-l susțină pe...
Digi Life Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a...
Ultimele știri din matinal
dr savu 4
Cum să ne adaptăm la trecerea la ora de iarnă. Sfaturile doctorului Marius Sava
marcel ciolacu matinal digi fm
Marcel Ciolacu, în direct la Digi FM, când a fost rugat să-și facă o descriere în engleză: "Am...
florin negrutiu 1 oct
Florin Negruțiu, despre dezastrul PNRR: PSD-ul antireformist, prins între USR și Comisia...
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
Ultimele știri
Helmut Duckadam/ Foto: Facebook
Dorința neîmplinită a lui Helmut Duckadam. S-a stins din viață cu un mare regret în suflet
Dan Negru/ Foto: Captură video Facebook
Dan Negru, reacție după ce a aflat că Helmut Duckadam a murit: „M-a năucit. A fost lângă mine...
Helmut Duckadam
Lumea fotbalului îl plânge pe Helmut Duckadam. Ilie Dumitrescu: "Am vrut să nu fie adevărat...
helmut duckadam
Helmut Duckadam, intervenție la Digi Sport, cu câteva zile înainte să moară. Fusese operat...