Acum la Digi FM Lucian Mindruta ALINA EREMIA FT CONNECT-R - Supertare

Scandal între Dacian Cioloș și Dan Barna: „Nu merge așa”

Dan Barna și Dacian Cioloș, USR PLUS

Dacian Cioloș a propus USR un program prin care schimbă raporturile de putere în partid. Dan Barna îl acuză, într-un mesaj intern, că dinamitează partidul. „Nu merge așa, când nu îți convine reinventezi partidul... Ne spui sec și arogant: votați sau plec.”, acuză Barna, potrivit HotNews.ro.

„Alegerile noastre de după fuziune ne-au adus în situația în care tu ai câștigat Președinția. Am recunoscut fair rezultatul. În același timp, nu ți-au plăcut rezultatele alegerilor pentru Biroul Național. Am aflat și din presă că majoritatea te incomodează. Am pus asta pe seama perioadei de acomodare. Astă seară am aflat însă că, în opinia ta, nimic nu funcționează, că totul trebuie schimbat. Propui ca partidul să fie condus din afară. Comitete și comisii care organizează partidul, care fac numiri. Cine anume? Nu știm. Practic ne propui golirea de sens a USR și înlocuirea cu comitete și comiții”, a scris Barna, într-un mesaj intern.

Acesta îi atrage atenția lui Cioloș că oamenii i-au ales ca să colaboreze. „Nu merge așa, când nu îți convine reinventezi partidul. În afara statutului, în afara democrației. Inventezi în programul tău, pe care ni l-ai pus în față cu un ultimatum, non-probleme. Ne spui sec și arogant: votați sau plec.”, declară fostul președinte al USR.

Dacian Cioloș i-a replicat imediat pe același forum intern lui Dan Barna pe care-l acuză că nu vine cu soluții, că nu i-a citit documentul, dar a ieșit să-l critice la tv și că îi exclude din partid pe cei care nu sunt de acord cu el.

„Partidul suferă si noi ne certăm între noi. Am propus soluții și am primit o explozie de nervi din partea ta, fără să îi dai 24 de ore documentului propus. Îmi ceri consens și îmi oferi ieșiri la televizor. Îmi e dificil să înțeleg ce propui partidului în afară de a-i exclude pe cei care nu sunt cu tine.”, acuză șeful USR.

În programul pe care l-a prezentat joi seară în sedința conducerii USR, Dacian Cioloș își asumă, dincolo de măsuri care ar trebui să aducă mai multă vizibilitate partidului, și o serie de mutări care practic externalizează decizia care se lua până acum în forurile interne.

Consultă aici programul integral propus de Dacian Cioloș

Postarea integrală a lui Dan Barna pe forumul intern

Dragă Dacian,

Mărturisesc că nu am înțeles mesajul pe care ai vrut să ni-l transmiți astă seară în Biroul Național.

Scriu acest mesaj cu senzația că am epuizat capacitatea de a dialoga direct. Și pentru că de trei luni alegi să comu­nici cu colegii singur, filtrând realitatea din BN unilateral. Cum de altfel ai făcut și azi când ne-ai pus pe masă un program al președintelui, ne-ai anunțat că fie îl acceptăm, fie ne despărțim.

Mărturisesc că oricât am încercat să nu te încurc, nu te înțeleg. Am luat chiar o pauză în ultimele luni, mi-a prins bine să stau cu copilul.

Alegerile noastre de după fuziune ne-au adus în situația în care tu ai câștigat Președinția. Am recunoscut fair rezultatul. În același timp, nu ți-au plăcut rezultatele alegerilor pentru Biroul Național. Am aflat și din presă că majo­ritatea te incomodează. Am pus asta pe seama perioadei de acomodare.
Astă seară am aflat însă că, în opinia ta, nimic nu funcționează, că totul trebuie schimbat. Propui ca partidul să fie condus din afară. Comitete și comisii care organizează partidul, care fac numiri. Cine anume? Nu știm. Practic ne propui golirea de sens a USR și înlocuirea cu comitete și comiții.
Dacian, oamenii ne-au ales să colaborăm. Nu merge așa, când nu îți convine reinventezi partidul. În afara statutului, în afara democrației.

Inventezi în programul tău, pe care ni l-ai pus în față cu un ultimatum, non-probleme. Ne spui sec și arogant: votați sau plec.

Ce să votăm? Că vrei să faci publică o organigramă care este deja publică? Că vrei să schimbi un secretar general pe care l-ai felicitat pentru activitate?

Propui digitalizarea. Există deja, avem instrumentele unui partid digital. Ar fi fost bine să îndemni membrii să le folosească mai mult.

Dacian, e parte din jobul tău să construiești consens. De altfel, asta ai promis. Ți-ai construit campania electorală pe tema aceasta. M-ai atacat că nu mă pricep să construiesc consensul. Am luat o pauză. Acum e clar că nu vrei consens, ci că vrei un partid pe persoană fizică.

Nu ai loc de majoritate. De fapt, tu nu ai loc de partid. Și vrei să înlocuiești USR cu comitete alese de tine.

Și cel mai ciudat e că lucrurile în BN au funcționat.

Peste 90% din decizii s-au luat prin unanimitate. Ți-am spus că trebuie să ne orientăm spre public, spre externe, spre campanii, să avem încă vibe-ul de la Fără Penali. Ai ales să te concentrezi pe controlul intern. Nu ai putut să intri cu picioarele peste alegerile din Diaspora. Tu ai propus o schimbare a regulilor la acele alegeri: să își valideze membrii emailul. Am acceptat-o. Nu a ieșit la vot cine ai vrut tu. Ai vrut să anulezi alegerile.

În rest, Biroul Național ți-a votat tot ce ai propus.

Trei ani am negociat, discutat, am condus un partid complicat ca nici altul. Am așteptat de la tine să construiești consens. Vii să ne propui un program al președintelui care suprascrie statutul și funcționarea partidului. Încerci un transfer de responsabilitate de la lideri aleși la comitete alese de tine.

Și, cel mai grav, Dacian, este să arunci partidul în aer când România așteaptă de la noi și de la tine o viziune europeană, liberală, modernizatoare. Suntem prinși între un guvern mamut, corupt și inept și forțele radicale care cresc. Să vii acum să declanșezi o luptă pentru putere internă pentru că nu facem toți frumos ca tine este iresponsabil.

Să vii acum și să propui membrilor ca ei să tragă pentru a convinge românii că suntem soluția și apoi să vină comitete externe să guverneze este greșit politic, periculos din punct de vedere democratic și iresponsabil pentru un Președinte.

Toate acestea se regăsesc într-un program pe care ni-l pui în față brusc, neconsensual. Ne dai un ultimatul că îl acceptăm sau pleci.

Dacian, aici este USR. Aici nu poate să meargă așa.

Postarea integrală a lui Dacian Cioloș

Dragă Dan,

Partidul suferă si noi ne certăm între noi. Am propus soluții și am primit o explozie de nervi din partea ta, fără să îi dai 24 de ore documentului propus. Îmi ceri consens și îmi oferi ieșiri la televizor. Îmi e dificil să înțeleg ce propui partidului în afară de a-i exclude pe cei care nu sunt cu tine.

Am văzut mesajul tău și aș vrea să îți răspund la câteva dintre întrebările pe care le ai. Dar înainte de a deschide lista de răspunsuri, aș vrea să contextualizăm situația. Îți mulțumesc că mi-ai oferit câteva luni de liniște, după cum singur recunoști, dar rămân uimit de formulare, pentru că nu înțeleg la ce folosesc aceste luni de liniște și de ce trebuia să mi le oferi. Eu nu căutam liniște, ci colaborare și construcție.

Eu am vorbit permanent cu tine și chiar astăzi, înainte de prezentarea acestui program, am avut o foarte lungă discuție pe marginea lui. Nu îți înțeleg deloc supărarea, după cum nu înțeleg de ce trebuia să îmi oferi răgaz după finalizarea alegerilor interne.

Eu rămân fidel modului meu de a fi și el se rezumă la dialog cu colegii, la forța argumentelor și la lipsa oricărei forme de adversitate în interiorul echipei. Am făcut-o la guvern, am făcut-o în Comisia Europeană și am făcut-o peste tot unde am lucrat. Și, da, mi-am dorit și îmi doresc să lucrăm în echipă, să luam decizii pe bază de argumente, nu de apartenență la o tabără sau alta.

Competiția pentru mine nu înseamnă scandal și iritare, e necesară în procesele electorale, iar după finalul lor reintru în starea de echilibru și colaborare pe care le cred necesare pentru bunul mers al unei organizații.

Revenind la program, existența sa are un sens politic în ceea ce mă privește. Am promis în campania internă o serie de lucruri pe care intenționez să le fac ca urmare a propriei mele promisiuni și a mandatului pe care l-am primit.

Votul membrilor, majoritar și democratic, mă îndatorează. Dacă nu pot să fac ceea ce am promis înseamnă că fie nu mă țin de cuvânt, fie nu am mijloacele necesare pentru a pune în practică promisiunile. În ambele situații, mandatul de președinte e golit de sens. Or, eu nu simt nevoia de a sta în vitrină. Nu am de gând să aștept alegerile prezidențiale din 2024 în speranța că poate se așează lucrurile și prind o candidatură.

Mandatul meu e de a face din USR un partid competitiv, așa că am propus o serie de măsuri concrete. Măsurile acelea le-am avut și în programul cu care am candidat în partid și am căutat să vin cu lucruri de bun-simt, pornind de la ce am văzut în partid.

După cum arată statutul partidului astăzi, este imposibil ca președintele să poată contribui la bunul mers al lucrurilor singur. E mai degrabă decorativ, prezidează niște ședințe și dă declarații folosindu-se de titulatura pe care o are. Or, eu am propus un mandat de doi ani concentrat pe reformarea partidului și pe pregătirea lui pentru alegerile din 2024.

Din motivul acesta te-aș întreba dacă tu crezi că suntem pregătiți pentru 2024, când vom avea patru rânduri de alegeri cruciale, și dacă tu crezi că așa cum funcționează partidul nostru astăzi avem vreo șansă să oferim altceva cetățenilor astfel încât să avem speranța că putem câștiga alegerile. Răspunsul meu este NU. Suntem departe de a fi un partid capabil de a crește electoral, am ajuns pe locul patru în sondaje și perspectiva de a urca mai sus este minimă în condițiile actuale.

E datoria mea de președinte de a propune un plan, e datoria mea de om care se consideră responsabil să încerc să schimb ceva și e de datoria mea să plec dacă nu există voință politică în procesul de reformă.

Da, am nevoie de susținerea BN (care a fost ales de Congres) pentru a aplica un program cu care am fost ales de către membri. BN are și alte proiecte, priorități etc. Unele le-am adoptat, altele le vom discuta în viitor, probabil. Ceea ce propun eu aici sunt câteva priorități cu care am fost ales și în virtutea acestei legitimități le propun spre aprobare.

Dragă Dane, nu arunc nimic în aer, nu am intrat cu picioarele peste alegeri, nu caut să am control intern și să dau o luptă pentru putere. Am să-ți atrag atenția asupra a două lucruri însă.

Spui că ai condus „un partid complicat ca nici altul”. Ei bine, dagă Dane, partidul de astăzi include mii de membri PLUS care merită respectați și conduși la fel ca cei din vechiul USR, partidul de astăzi include membrii de mâine pentru care nu facem nimic să ne asigurăm că se vor înscrie în partid, partidul de astăzi trebuie să se mândrească și cu altceva decât cu capacitatea de a supraviețui unei lupte interne permanente.

Te rog să te întrebi de ce pleacă membrii zi de zi din partid, de ce partidul exclude cu ardoare membri, de ce suntem într-un zbucium care nu se mai termină și să îmi spui de ce capacitatea de a avea ficat și de a încasa fără să clipești este cea mai mare calitate a unui politician în România.

Cu regret, în acest punct nu suntem pe aceeași lungime de undă. Nu cred că România se va schimba cu forța, ci cu vorba bună și nu cred că un partid va crea un val de entuziasm dacă nu e în stare să se organizeze și să performeze, ci doar să peticească orgolii și nemulțumiri.

Și, în al doilea rând, vorbești de democrația specială existentă în organizația noastră. Democrația presupune să recunoști când ești învins și să nu crezi că recunoașterea te face un om special sau că te face mai slab. Să recunoști când ești învins face parte din regulile jocului și nu e un merit personal. Abia când nu recunoști are valoare și arată că nu poți să accepți votul și democrația ca atare.

Și dacă îmi vorbești de democrație, te rog să îmi acorzi și mie ocazia să mă pot exprima în limitele ei. Statutul îmi cere să propun un program ca președinte, ceea ce tocmai am făcut. O eventuală respingere sau lipsă de acceptare a sa prin evitarea votului golește de sens programul ca atare și persoana care îl propune. Or, e o chestiune de onoare să nu continui ceva ce nu se poate construi.

Ai șansa ca membru al BN-ului să alegi ce-ți dorești pentru viitorul nostru comun. Și face parte din jocul democratic.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Recomandări DigiFM
calin bibart primar arad
Primarul din Arad se opune majorării salariilor: Nu ar fi o măsură...
dumitru prunariu
Dumitru Prunariu va primi titlul de cetățean de onoare al...
joe biden dezorientat
Joe Biden, dezorientat pe scenă: „Înfricoșător și trist”
Pe aceeași temă
sorin cimpeanu digi24
Moțiune simplă depusă împotriva ministrului Educației: „România Educată să fure. Sorin...
drula grindeanu
Drulă: Grindeanu și Câciu au fost complici la țeapa luată de mii de români cu biletele Blue Air
Caută loc de muncă, șomeri, ANOFM
USR spune că 100.000 de angajați part-time au rămas șomeri din cauza guvernului
constantin chiperi
Consilier USR, declarații jignitoare după modelul Buhnici: „Puțiți a ceapă și atârnă slănina...
Te-ar putea interesa și
INSTANT_DRULA_DECLA_05_INQUAM_Octav_Ganea
Cătălin Drulă, validat președinte al USR: Spre frica PNL și PSD, vom livra opoziție „pe bune”
camera deputatilor plen parlament inquam octav ganea
Cine sunt deputații care nu au vorbit niciodată în plen
INSTANT_DRULA_DECLA_04_INQUAM_Octav_Ganea
Drulă spune că USR intră la guvernare cu PNL doar dacă dă premierul
INSTANT_GEORGE_SIMION_VIRGIL_POPESCU__02_INQUAM_Photos_Ilona_Andrei
Scandal pe aeroportul din Viena. George Simion și Virgil Popescu au fost protagoniștii
Partenerii noștri
Digi24 Occidentul se bazează pe China și India să-l convingă pe Putin să nu folosească arma nucleară în Ucraina (Politico)
Occidentul se bazează pe China și India să-l convingă pe Putin să nu...
DigiSport Braşov - FC Hermannstadt 1-1, ACUM, la Digi Sport 1, în Cupa României. Se joacă două reprize de prelungiri
Braşov - FC Hermannstadt 1-1, ACUM, la Digi Sport 1, în Cupa României. Se...
PeRoz Refugiata ucraineancă, primele declarații după ce a fost părăsită de britanic: ”Nu am bani, nu știu ce să fac!”
Refugiata ucraineancă, primele declarații după ce a fost părăsită de...
Film Now Bette Midler a rămas o extravagantă și la 76 de ani. Actrița a uimit cu tonusul de invidiat și ținuta aleasă la premiera "Hocus Pocus 2"
Bette Midler a rămas o extravagantă și la 76 de ani. Actrița a uimit cu...
Digi World Trucul la care apelează regele Charles pentru a-și păstra sănătatea. Băutura pe care o consumă în fiecare dimineață ajută la prevenirea cancerului
Trucul la care apelează regele Charles pentru a-și păstra sănătatea...
Digi Animal World El este cel mai leneș cățel! Cum reacționează patrupedul când stăpâna sa încearcă să-l scoată la plimbare
El este cel mai leneș cățel! Cum reacționează patrupedul când stăpâna sa...
ProFM Fetele de la Bambi au renunțat de tot la muzică pentru afaceri. Raluca e cel mai mare ajutor al surorii ei: "A început să-mi placă"
Fetele de la Bambi au renunțat de tot la muzică pentru afaceri. Raluca e...
Digi Life Vrei o viață mai lungă? Modalitatea simplă și eficientă de a-ți îmbunătăți speranța de viață
Vrei o viață mai lungă? Modalitatea simplă și eficientă de a-ți îmbunătăți...
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digifm.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utmt, __utmb, __utmc, __utmz
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY, APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
auth_token, twll, secure_session, guest_id, __utma, remember_checked, remember_checked_on
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi aici politica de confidențialitate