Acum la Digi FM Oana Zamfir și Vlad Craioveanu SKRILLEX AND DIPLO FEAT JUSTIN BIEBER - Where Are You Now

Rușii opresc livrările de gaz către Europa prin conducta Nord Stream 1 din cauza unor „lucrări de mentenanță”

Gaze naturale de la Gazprom
Bulgaria a început negocieri cu Gazprom. Foto: Shutterstock

De azi, Gazprom oprește livrările de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1, principalul gazoduct care transportă gazele rusești până în Germania. Motivul oficial al sistării gazelor îl reprezintă „lucrările de mentenanță”, programate a avea loc timp de zece zile, în perioada 11-21 iulie. Guvernele și companiile europene sunt îngrijorate că oprirea ar putea dura însă mai mult, din cauza războiului din Ucraina, informează Reuters, citat de digi24.ro


Prin Nord Stream 1 sunt transportate anual, pe sub Marea Baltică, 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia până în Germania.

Luna trecută, Rusia a redus cu 40% livrările de gaze către Germania prin Nord Stream, invocând lipsa compresoarelor de la Siemens necesare asigurării unui volum de 167 de milioane de metri cub de gaz pe zi.

Canada a anunțat deja că va returna Germaniei turbinele ruseşti reparate necesare pentru mentenanţa gazoductului Nord Stream 1.
Canada va acorda Siemens Canada un permis revocabil şi de o durată limitată pentru a permite revenirea în Germania a turbinelor Nord Stream 1 reparate, ceea ce va sprijini capacitatea Europei de a avea acces la energie fiabilă şi accesibilă în timp ce continuă tranziţia de la petrolul şi gazul ruseşti”, a declarat ministrul canadian al resurselor naturale, Jonathan Wilkinson,

„În lipsa unei aprovizionări necesare cu gaz natural, economia germană va suferi dificultăţi foarte importante şi germanii înşişi riscă să nu îşi poată încălzi locuinţele la apropierea iernii”, a explicat ministrul canadian.
Totodată, la începutul lunii iunie, Gazprom a întrerupt livrările de gaze naturale către Orsted (Danemarca) şi Shell Energy, care furnizează o parte din gaze Germaniei, deoarece nu au plătit în ruble pentru gazele livrate în aprilie,

Gazprom Export a cerut clienţilor europeni să plătească în ruble pentru livrările de gaze ruseşti, ca urmare a sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Gazprom a oprit deja, din această cauză, livrările de gaze naturale în Polonia, Bulgaria, Finlanda şi Ţările de Jos.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck a avertizat că țara sa trebuie să ia în calcul posibilitatea ca Rusia să oprească gazele prin Nord Stream1 pentru o perioadă mai lungă decât cea anunțată oficial, de 10 zile.

„Judecând după tiparul pe care deja îl vedem, nu m-ar suprinde să aflăm că va fi descoperită o nouă problemă tehnică minoră, motiv pentru care ei (rușii) nu pot deschide robinetul”, a spus Habeck.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Pesckov, a respins acuzațiile conform cărora Rusia recurge la șantajul energetic la adresa europenilor și a spus că operațiunile de mentenanță sunt un „eveniment programat și obișnuit” și că astfel de reparații nu sunt „inventate”.

Germania ar putea intra în recesiune în cazul în care Rusia ar sista complet livrările de gaze. Mai multe industrii germane s-ar putea prăbuși complet din această cauză. Peste 5,6 milioane de locuri de muncă ar putea fi afectate. Germania a trecut deja la „nivelul de alarmă” al planului de urgență pentru gazele naturale. Economia germană ar putea înregistra pierderi de 193 de miliarde de euro în a doua jumătate a anului 2022, informează Reuters.

Companiile franceze, mari consumatoare de energie, au decis și ele să îşi accelereze planurile de rezervă şi să îşi convertească boilerele pe gaze pentru a putea funcţiona pe petrol, în ideea de a evita o criză care ar putea apărea în eventualitatea unor noi reduceri ale livrărilor de gaze ruseşti care ar conduce la întreruperi în aprovizionarea cu electricitate, transmite Reuters.

„Ceea ce am făcut noi este să ne convertim boilerele astfel încât să poată funcţiona fie cu gaze fie cu petrol şi să putem chiar face trecerea la cărbune dacă vom fi nevoiţi”, a declarat Florent Menegaux, directorul Michelin, unul dintre cei mai mari producători mondiali de anvelope. „Obiectivul este acela de a evita situaţia în care să fim nevoiţi să oprim uzina în cazul în care va fi întreruptă furnizarea de electricitate”, a adăugat Florent Menegaux, apreciind că o un deficit de gaze naturale în Europa este posibil, iar petrolul va fi o alternativă.

În întreaga Europă, companiile au recurs la combustibili mai poluanţi decât gazele în condiţiile în care au dat prioritate costurilor provocate de întreruperea activităţii şi creşterii costurilor la energie faţă de obiectivele mai îndelungate precum trecerea la combustibili fără emisii de carbon.
Totodată, la începutul lunii iunie, Gazprom a întrerupt livrările de gaze naturale către Orsted (Danemarca) şi Shell Energy, care furnizează o parte din gaze Germaniei, deoarece nu au plătit în ruble pentru gazele livrate în aprilie,

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
World Youth Festival on the Federal Territory "Sirius". Open dialogue as part of the educational marathon "Znanie. First" "Image of Russia: reality and imposed stereotypes."
Purtătorul de cuvânt al lui Putin: Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din...
mama lui aleksei navalnii (3)
Preotul rus care a ţinut slujba de pomenire pentru Navalnîi a fost suspendat din funcţie...
razboi ucraina
Există informații că situația de pe frontul ucrainean se va înrăutăți într-o lună: "Vor exista...
Female,Hand,Holding,House,Key,real,Estate,Agent.
Est-europenii încep să-și cumpere proprietăți în Occident, în timp ce Putin intensifică...
Te-ar putea interesa și
profimedia-0864596312
Moscova îndeamnă la „reţinere” după loviturile aeriene ale Iranului împotriva Israelului
Evghenia Guţul
Evghenia Guţul, guvernatoarea Găgăziei, se află la Moscova: „Rusia a salvat din nou poporul...
Pope Francis leads the general audience at Paul VI Audience Hall
Papa Francisc, un nou apel la pace în Ucraina şi Orientul Mijlociu: „Să se oprească şi să...
Volodymyr Zelensky
Washington Post: Fără nicio cale de ieşire dintr-un război care merge tot mai prost, opţiunile...
Partenerii noștri
Digi24 O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un concurs de frumusețe și s-a calificat pentru Miss Argentina
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
DigiSport Phil Foden a egalat recordul lui Leo Messi și Erling Haaland
Phil Foden a egalat recordul lui Leo Messi și Erling Haaland
PeRoz Un puști de 12 ani i-a scris o scrisoare prințului William și l-a invitat la școala lui. Ce a urmat apoi întrece orice imaginație
Un puști de 12 ani i-a scris o scrisoare prințului William și l-a invitat...
Film Now Mel Gibson, într-o apariție rară alături de iubita sa cu 34 de ani mai tânără și fiul lor. Actorul a fost supus recent unei operații la umăr
Mel Gibson, într-o apariție rară alături de iubita sa cu 34 de ani mai...
Digi World Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu...
ProFM Celine Dion, săptămâni de tratament din cauza accesoriului de 3 kg purtat în ziua nunții: "Aveam o rană cât un ou în mijlocul frunții"
Celine Dion, săptămâni de tratament din cauza accesoriului de 3 kg purtat...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
Muzeul Luvru se transformă în sală de sport/ Profimedia
Muzeul Luvru se transformă în sală de sport înainte de Jocurile Olimpice...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
Eminem / Profimedia
Eminem și-a anunțat noul album. „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)” va fi lansat în...
Ion Iliescu
Ion Iliescu este audiat de procurori la domiciliu astăzi, în dosarul Mineriadei. Nu se poate...
School,Classroom,In,Blur,Background,Without,Young,Student;,Blurry,View
Elevii intră de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor. Când se vor întoarce în școli
Harvey Weinstein
Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru viol şi agresiune sexuală a lui Harvey...