Acum la Digi FM Gabriel Cindea ROBBIE WILLIAMS - Feel

Rezultate PISA 2022. Elevii români nu au înregistrat niciun progres relevant

Teste PISA 2022
Teste PISA 2022 / Foto: Shutterstock

Rezultatele PISA 2022 au arătat că elevii români nu au progresat semnificativ în ultimii cinci ani, comparativ cu elevii din alte țări participante. În plus, media elevilor români a fost mai mică decât media OCDE.

Astăzi, în data de 5 decembrie, au fost prezentate rezultatele Programului pentru Evaluarea Internațională a Elevilor - PISA 2022, desfășurat în 81 de țări și economii, inclusiv în România. Evenimentul a avut loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I" din București.

PISA, coordonat de OCDE, este un program de cercetare internațional care se desfășoară la intervale regulate pentru a evalua sistemele de educație la nivel global prin testarea competențelor elevilor de 15 ani în domeniile lectură, matematică și științe.

În ceea ce privește rezultatele din 2022, scorurile medii ale elevilor din România în aceste trei domenii au fost comparabile cu cele înregistrate în 2018. În contrast cu alte state, țara noastră nu a înregistrat pierderi semnificative în performanțele elevilor, fapt ce indică reziliența sistemului nostru de educație și succesul în gestionarea impactului pandemiei.

Scorul mediu al elevilor români în 2022 este de 428, indiferent de domeniul evaluat - matematică, lectură sau științe.

În privința competențelor la matematică, 51% dintre elevii români au atins cel puțin nivelul 2. Acești elevi pot interpreta și recunoaște, fără instrucțiuni directe, modalitățile în care o situație simplă poate fi reprezentată matematic.

Aproximativ 58% dintre elevii din România au atins cel puțin nivelul 2 la competențele de lectură. Acești elevi pot identifica ideea principală dintr-un text de lungime moderată, pot găsi informații bazate pe criterii explicite, uneori complexe, și pot reflecta asupra scopului textelor atunci când li se solicită explicit să facă acest lucru.

În ceea ce privește competențele în științe, aproximativ 56% dintre elevii români au atins cel puțin nivelul 2. Acești elevi pot recunoaște cel puțin explicația corectă a fenomenelor științifice familiare și pot utiliza astfel de cunoștințe pentru a identifica, în cazuri simple, dacă o concluzie este validă, pe baza datelor furnizate.

Noua Lege a învățământului preuniversitar creează cadrul necesar pentru a valorifica rezultatele studiului PISA și pentru a îmbunătăți competențele elevilor la lectură, matematică și științe. Câteva dintre măsurile incluse în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, care vor duce la ameliorarea acestor rezultate:

  • Standardizarea evaluărilor naționale - Nivelul de alfabetizare funcțională al elevilor va fi evaluat periodic, prin teste online, corespunzătoare fiecărui nivel și fiecărei clase. Aceste evaluări vor fi realizate prin Platforma națională de alfabetizare funcțională, conform standardelor de alfabetizare funcționale și corelate cu profilul absolventului.

  • Formarea dedicată a cadrelor didactice - Va fi înființat un Program național de formare a cadrelor didactice, în vederea creșterii nivelului de alfabetizare funcțională a elevilor.

  • Creșterea numărului burselor școlare și a cuantumului acestora, ca formă de sprijin al progresului școlar în fiecare clasă.

  • Programul „Învățare remedială" – Sprijin pentru elevii cu dificultăți de învățare sau care înregistrează decalaje în învățare prin suport suplimentar, personalizat, din partea cadrelor didactice, acestea putând fi realizate de unitățile de învățământ preuniversitar în parteneriat cu organizațiile non-guvernamentale.

  • Primă de instalare neimpozabilă egală cu 5 salarii minime brute pe țară cu condiția asumării unei perioade minime de 5 ani școlari, acordată personalului didactic repartizat cu statut de cadru didactic titular în unități de învățământ aflate în zone defavorizate.

  • Creșterea cu 25% a costului standard pentru beneficiarii primari din unități de învățământ considerate a fi defavorizate.

Următorul ciclu de testare (2023 - 2025) va fi PISA 2025, întrucât 2025 este anul în care se va derula  testarea principală. În acest sens, în luna martie a acestui an, a fost aprobat proiectul de Hotărâre de Guvern privind participarea României la Programul pentru evaluarea internațională a elevilor - PISA 2025.

Pentru PISA 2025, științele reprezintă domeniul principal, iar domeniul inovator este „Învățarea în lumea digitală" (LDW). Pe lângă domeniile principale și cel inovator, PISA oferă și evaluarea unui domeniu opțional, care, pentru PISA 2025, este limbă străină, respectiv limba engleză.

De asemenea, pentru prima dată, România participă la PISA 2025 - opțiunile internaționale și anume la: Chestionarul TIC pentru elevi, Chestionarul pentru părinți, Chestionarul pentru profesorii de științe, Evaluarea la Limbă străină - Engleză, Chestionarul pentru profesorii de limba engleză.

Detalii suplimentare privind rezultatele obținute de elevii din România în 2022 sunt disponibile în documentul atașat

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
Andrei Ionu�› Pandele in meciul de fotbal dintre Rapid Bucuresti si FCSB, din cadrul Superligii Superbet, desfasurat pe
Etapa 5 din SuperLiga (Liga 1): Meciuri tensionate și derby-ul...
Atacul teroriștilor Hamas la festivalul din Israel/ Profimedia
O tânără care a supraviețuit atacului Hamas de la festivalul Nova a...
Taylor Swift/ Foto: Instagram
Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...
Pe aceeași temă
Mircea Geoană. Profimedia
Mircea Geoană, după rezultatele elevilor români la testele PISA: "E revoltător să te complaci...
florin negrutiu matinalii
Florin Negruțiu, despre dezastrul de la testul PISA: „Copiii de astăzi nu ar lua examenele din...
extemporal
Extemporal la educație: Unde să trimitem copiii la școală?
Partenerii noștri
Digi24 Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva în spațiu? Nu-i nimic, reparăm cu sârmă
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în...
DigiSport Union Berlin - Bayern Munchen 0-1, ACUM, Digi Sport 2. Goretzka deschide scorul cu un șut superb
Union Berlin - Bayern Munchen 0-1, ACUM, Digi Sport 2. Goretzka deschide...
PeRoz O femeie și-a prins soțul cu amanta, într-o cameră de hotel: „Cum ai îndrăznit?” Imaginile în care îl confruntă sunt virale
O femeie și-a prins soțul cu amanta, într-o cameră de hotel: „Cum ai...
Film Now "Arma secretă" cu ajutorul căreia Katie Holmes a reușit să divorțeze de Tom Cruise și să renunțe la afilierea cu Biserica Scientologică
"Arma secretă" cu ajutorul căreia Katie Holmes a reușit să divorțeze de...
Digi World Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au...
ProFM Cum gestionează Lavinia Pîrva gelozie în căsnicia cu Ștefan Bănică: „Pentru mine a fost destul de greu”
Cum gestionează Lavinia Pîrva gelozie în căsnicia cu Ștefan Bănică...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
Ludovic Orban
Ludovic Orban a fost ales preşedinte al Forţa Dreptei, la primul Congres...
Ultimele știri din matinal
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
Doctorul Adrian Marinescu
Cum să te aperi de ploșnițe (păduchii de pat): Sfaturi de la doctorul Adrian Marinescu
Ultimele știri
Nicușor Dan, replică pentru Piedone
Piedone, ironizat de Nicușor Dan după ce a venit să-și depună candidatura cu un tricou pe care...
masina de politie romania
Adolescent de 17 ani, sub control judiciar după ce şi-a agresat în repetate rânduri un coleg...
marcel ciolacu
Marcel Ciolacu: „Candidatul la Primăria Capitalei, în acest moment, este Cătălin Cîrstoiu. Nu...
bărbat dispărut
Salvamont România, apel către populație pentru găsirea unui bărbat. A plecat, în urmă cu 6...