Acum la Digi FM Gabriel Cindea JO - Fatata (BEATMIX)

Rezultate PISA 2022. Elevii români nu au înregistrat niciun progres relevant

Teste PISA 2022
Teste PISA 2022 / Foto: Shutterstock

Rezultatele PISA 2022 au arătat că elevii români nu au progresat semnificativ în ultimii cinci ani, comparativ cu elevii din alte țări participante. În plus, media elevilor români a fost mai mică decât media OCDE.

Astăzi, în data de 5 decembrie, au fost prezentate rezultatele Programului pentru Evaluarea Internațională a Elevilor - PISA 2022, desfășurat în 81 de țări și economii, inclusiv în România. Evenimentul a avut loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I" din București.

PISA, coordonat de OCDE, este un program de cercetare internațional care se desfășoară la intervale regulate pentru a evalua sistemele de educație la nivel global prin testarea competențelor elevilor de 15 ani în domeniile lectură, matematică și științe.

În ceea ce privește rezultatele din 2022, scorurile medii ale elevilor din România în aceste trei domenii au fost comparabile cu cele înregistrate în 2018. În contrast cu alte state, țara noastră nu a înregistrat pierderi semnificative în performanțele elevilor, fapt ce indică reziliența sistemului nostru de educație și succesul în gestionarea impactului pandemiei.

Scorul mediu al elevilor români în 2022 este de 428, indiferent de domeniul evaluat - matematică, lectură sau științe.

În privința competențelor la matematică, 51% dintre elevii români au atins cel puțin nivelul 2. Acești elevi pot interpreta și recunoaște, fără instrucțiuni directe, modalitățile în care o situație simplă poate fi reprezentată matematic.

Aproximativ 58% dintre elevii din România au atins cel puțin nivelul 2 la competențele de lectură. Acești elevi pot identifica ideea principală dintr-un text de lungime moderată, pot găsi informații bazate pe criterii explicite, uneori complexe, și pot reflecta asupra scopului textelor atunci când li se solicită explicit să facă acest lucru.

În ceea ce privește competențele în științe, aproximativ 56% dintre elevii români au atins cel puțin nivelul 2. Acești elevi pot recunoaște cel puțin explicația corectă a fenomenelor științifice familiare și pot utiliza astfel de cunoștințe pentru a identifica, în cazuri simple, dacă o concluzie este validă, pe baza datelor furnizate.

Noua Lege a învățământului preuniversitar creează cadrul necesar pentru a valorifica rezultatele studiului PISA și pentru a îmbunătăți competențele elevilor la lectură, matematică și științe. Câteva dintre măsurile incluse în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, care vor duce la ameliorarea acestor rezultate:

  • Standardizarea evaluărilor naționale - Nivelul de alfabetizare funcțională al elevilor va fi evaluat periodic, prin teste online, corespunzătoare fiecărui nivel și fiecărei clase. Aceste evaluări vor fi realizate prin Platforma națională de alfabetizare funcțională, conform standardelor de alfabetizare funcționale și corelate cu profilul absolventului.

  • Formarea dedicată a cadrelor didactice - Va fi înființat un Program național de formare a cadrelor didactice, în vederea creșterii nivelului de alfabetizare funcțională a elevilor.

  • Creșterea numărului burselor școlare și a cuantumului acestora, ca formă de sprijin al progresului școlar în fiecare clasă.

  • Programul „Învățare remedială" – Sprijin pentru elevii cu dificultăți de învățare sau care înregistrează decalaje în învățare prin suport suplimentar, personalizat, din partea cadrelor didactice, acestea putând fi realizate de unitățile de învățământ preuniversitar în parteneriat cu organizațiile non-guvernamentale.

  • Primă de instalare neimpozabilă egală cu 5 salarii minime brute pe țară cu condiția asumării unei perioade minime de 5 ani școlari, acordată personalului didactic repartizat cu statut de cadru didactic titular în unități de învățământ aflate în zone defavorizate.

  • Creșterea cu 25% a costului standard pentru beneficiarii primari din unități de învățământ considerate a fi defavorizate.

Următorul ciclu de testare (2023 - 2025) va fi PISA 2025, întrucât 2025 este anul în care se va derula  testarea principală. În acest sens, în luna martie a acestui an, a fost aprobat proiectul de Hotărâre de Guvern privind participarea României la Programul pentru evaluarea internațională a elevilor - PISA 2025.

Pentru PISA 2025, științele reprezintă domeniul principal, iar domeniul inovator este „Învățarea în lumea digitală" (LDW). Pe lângă domeniile principale și cel inovator, PISA oferă și evaluarea unui domeniu opțional, care, pentru PISA 2025, este limbă străină, respectiv limba engleză.

De asemenea, pentru prima dată, România participă la PISA 2025 - opțiunile internaționale și anume la: Chestionarul TIC pentru elevi, Chestionarul pentru părinți, Chestionarul pentru profesorii de științe, Evaluarea la Limbă străină - Engleză, Chestionarul pentru profesorii de limba engleză.

Detalii suplimentare privind rezultatele obținute de elevii din România în 2022 sunt disponibile în documentul atașat

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
Benjamin Netanyahu si Donald Trump
Netanyahu, cadoul suprem pentru Donald Trump. L-a nominalizat la...
Bulgaria trece oficial la euro la 1 ianuarie 2026/ Shutterstock
Bulgaria aşteaptă marți ultima aprobare pentru a adopta moneda euro...
Păcănele, jocuri de noroc
Ilie Bolojan, după ce s-a schimbat taxarea jocurilor de noroc la 4%...
Pe aceeași temă
School,Classroom,In,Blur,Background,Without,Young,Student;,Blurry,View
Rezultate PISA 2022 privind abilităţile de gândire creativă. Elevii români au scoruri...
Mircea Geoană. Profimedia
Mircea Geoană, după rezultatele elevilor români la testele PISA: "E revoltător să te complaci...
florin negrutiu matinalii
Florin Negruțiu, despre dezastrul de la testul PISA: „Copiii de astăzi nu ar lua examenele din...
extemporal
Extemporal la educație: Unde să trimitem copiii la școală?
Partenerii noștri
DigiSport S-a aflat echipa care a pus banii pe masă pentru transferul lui Louis Munteanu! Suma, fără precedent în istoria SuperLigii
S-a aflat echipa care a pus banii pe masă pentru transferul lui Louis...
PeRoz S-a aflat acum ce relația avea Meghan Markle cu Regele Charles. Porecla pe care i-a atribuit-o monarhul fostei actrițe spune totul
S-a aflat acum ce relația avea Meghan Markle cu Regele Charles. Porecla pe...
Film Now Pamela Anderson, adevărul despre relația cu Liam Neeson, după ce actorul a declarat că este „îndrăgostit nebunește” de ea
Pamela Anderson, adevărul despre relația cu Liam Neeson, după ce actorul a...
Digi World Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se știa despre cum a fost construită
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de...
ProFM Jurnalist, dezvăluiri despre un episod tensionat cu Ricky Martin: „Și-a dat jos microfonul și a plecat în mijlocul interviului”
Jurnalist, dezvăluiri despre un episod tensionat cu Ricky Martin: „Și-a...
Digi Life Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu peste 4.5 milioane de euro. Imagini din curte și din interior
Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu...
Night At The Museum (2006)
Un nou film „Night at the Museum”, în pregătire. Primele detalii despre...
Aftermath of massive Russian drone and missile attack on Lviv
Atacul nocturn al Rusiei, în vestul Ucrainei. Cel puţin doi morți în...
Ultimele știri din matinal
edsta 78aab15e-f0b1-44ca-8552-4dafea62b6ed
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
radu jude la matinal 2025
Radu Jude, despre cum un film făcut cu un iPhone poate câștiga un Urs de Argint
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
Ultimele știri
NATO Summit In The Hague, Netherlands - 24 Jun 2025
Nicuşor Dan: În momentul de faţă, cel mai bine pentru România este ca această coaliţie să...
affleck garner (2)
Au fost căsătoriți 13 ani. Imagini rare cu Ben Affleck și fosta soție Jennifer Garner...
logo-PSD-inquam-octav-ganea
PSD, despre absenţa de la Congresul PNL: Menținem o separare clară între colaborarea la nivel...
European Council Meeting Arrivals, Brussels, Belgium - 26 Jun 2025
Nicuşor Dan, la Congresul PNL: Suntem obligaţi să reparăm toate lucrurile care au fost aşezate...