Acum la Digi FM JUSTIN TIMBERLAKE - What goes around comes around

Rezultate PISA 2022. Elevii români nu au înregistrat niciun progres relevant

Teste PISA 2022
Teste PISA 2022 / Foto: Shutterstock

Rezultatele PISA 2022 au arătat că elevii români nu au progresat semnificativ în ultimii cinci ani, comparativ cu elevii din alte țări participante. În plus, media elevilor români a fost mai mică decât media OCDE.

Astăzi, în data de 5 decembrie, au fost prezentate rezultatele Programului pentru Evaluarea Internațională a Elevilor - PISA 2022, desfășurat în 81 de țări și economii, inclusiv în România. Evenimentul a avut loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I" din București.

PISA, coordonat de OCDE, este un program de cercetare internațional care se desfășoară la intervale regulate pentru a evalua sistemele de educație la nivel global prin testarea competențelor elevilor de 15 ani în domeniile lectură, matematică și științe.

În ceea ce privește rezultatele din 2022, scorurile medii ale elevilor din România în aceste trei domenii au fost comparabile cu cele înregistrate în 2018. În contrast cu alte state, țara noastră nu a înregistrat pierderi semnificative în performanțele elevilor, fapt ce indică reziliența sistemului nostru de educație și succesul în gestionarea impactului pandemiei.

Scorul mediu al elevilor români în 2022 este de 428, indiferent de domeniul evaluat - matematică, lectură sau științe.

În privința competențelor la matematică, 51% dintre elevii români au atins cel puțin nivelul 2. Acești elevi pot interpreta și recunoaște, fără instrucțiuni directe, modalitățile în care o situație simplă poate fi reprezentată matematic.

Aproximativ 58% dintre elevii din România au atins cel puțin nivelul 2 la competențele de lectură. Acești elevi pot identifica ideea principală dintr-un text de lungime moderată, pot găsi informații bazate pe criterii explicite, uneori complexe, și pot reflecta asupra scopului textelor atunci când li se solicită explicit să facă acest lucru.

În ceea ce privește competențele în științe, aproximativ 56% dintre elevii români au atins cel puțin nivelul 2. Acești elevi pot recunoaște cel puțin explicația corectă a fenomenelor științifice familiare și pot utiliza astfel de cunoștințe pentru a identifica, în cazuri simple, dacă o concluzie este validă, pe baza datelor furnizate.

Noua Lege a învățământului preuniversitar creează cadrul necesar pentru a valorifica rezultatele studiului PISA și pentru a îmbunătăți competențele elevilor la lectură, matematică și științe. Câteva dintre măsurile incluse în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, care vor duce la ameliorarea acestor rezultate:

  • Standardizarea evaluărilor naționale - Nivelul de alfabetizare funcțională al elevilor va fi evaluat periodic, prin teste online, corespunzătoare fiecărui nivel și fiecărei clase. Aceste evaluări vor fi realizate prin Platforma națională de alfabetizare funcțională, conform standardelor de alfabetizare funcționale și corelate cu profilul absolventului.

  • Formarea dedicată a cadrelor didactice - Va fi înființat un Program național de formare a cadrelor didactice, în vederea creșterii nivelului de alfabetizare funcțională a elevilor.

  • Creșterea numărului burselor școlare și a cuantumului acestora, ca formă de sprijin al progresului școlar în fiecare clasă.

  • Programul „Învățare remedială" – Sprijin pentru elevii cu dificultăți de învățare sau care înregistrează decalaje în învățare prin suport suplimentar, personalizat, din partea cadrelor didactice, acestea putând fi realizate de unitățile de învățământ preuniversitar în parteneriat cu organizațiile non-guvernamentale.

  • Primă de instalare neimpozabilă egală cu 5 salarii minime brute pe țară cu condiția asumării unei perioade minime de 5 ani școlari, acordată personalului didactic repartizat cu statut de cadru didactic titular în unități de învățământ aflate în zone defavorizate.

  • Creșterea cu 25% a costului standard pentru beneficiarii primari din unități de învățământ considerate a fi defavorizate.

Următorul ciclu de testare (2023 - 2025) va fi PISA 2025, întrucât 2025 este anul în care se va derula  testarea principală. În acest sens, în luna martie a acestui an, a fost aprobat proiectul de Hotărâre de Guvern privind participarea României la Programul pentru evaluarea internațională a elevilor - PISA 2025.

Pentru PISA 2025, științele reprezintă domeniul principal, iar domeniul inovator este „Învățarea în lumea digitală" (LDW). Pe lângă domeniile principale și cel inovator, PISA oferă și evaluarea unui domeniu opțional, care, pentru PISA 2025, este limbă străină, respectiv limba engleză.

De asemenea, pentru prima dată, România participă la PISA 2025 - opțiunile internaționale și anume la: Chestionarul TIC pentru elevi, Chestionarul pentru părinți, Chestionarul pentru profesorii de științe, Evaluarea la Limbă străină - Engleză, Chestionarul pentru profesorii de limba engleză.

Detalii suplimentare privind rezultatele obținute de elevii din România în 2022 sunt disponibile în documentul atașat

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Fall 2024
Holiday,Background,Saint,Nicholas,With,Place,For,Text,,Sinterklaas,,Children's
Moş Nicolae aduce daruri în ghetuțe în noapte de 5 spre 6 decembrie...
Calin Georgescu/ Inquam Photos / George Calin
Parchetul General s-a autosesizat cu privire la „infracţiuni...
Calin Georgescu/ Inquam Photos / George Calin
Analiza profesorului Cristian Păun: Cum e afectată economia și cât de...
Pe aceeași temă
School,Classroom,In,Blur,Background,Without,Young,Student;,Blurry,View
Rezultate PISA 2022 privind abilităţile de gândire creativă. Elevii români au scoruri...
Mircea Geoană. Profimedia
Mircea Geoană, după rezultatele elevilor români la testele PISA: "E revoltător să te complaci...
florin negrutiu matinalii
Florin Negruțiu, despre dezastrul de la testul PISA: „Copiii de astăzi nu ar lua examenele din...
extemporal
Extemporal la educație: Unde să trimitem copiii la școală?
Partenerii noștri
Digi24 Femeile din Suedia renunță la muncă pentru un stil de viață relaxant, după ce trendul „soft girl” a luat amploare pe rețelele sociale
Femeile din Suedia renunță la muncă pentru un stil de viață relaxant, după...
DigiSport Dan Petrescu s-a simțit spionat. ”Era un băiat în bloc!”. Ce s-a întâmplat înaintea duelului de pe Cluj Arena
Dan Petrescu s-a simțit spionat. ”Era un băiat în bloc!”. Ce s-a întâmplat...
PeRoz De mai bine de un an, o vedetă de reality show încearcă să afle ce a desfigurat-o. E disperată: "Mi-am cheltuit aproape toți banii"
De mai bine de un an, o vedetă de reality show încearcă să afle ce a...
Film Now "La numai câteva secunde de moarte". Jamie Foxx, despre criza medicală prin care a trecut în 2023. Săptămâni întregi a fost în comă
"La numai câteva secunde de moarte". Jamie Foxx, despre criza medicală...
Digi World Principalele motive pentru care te simți mereu înfometat. Factorii care influențează apetitul, creionați de un nutriționist
Principalele motive pentru care te simți mereu înfometat. Factorii care...
Stirile Kanal D Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025
ProFM Anca Țurcașiu a dezvăluit identitatea iubitului ei. Cine este și cu ce se ocupă Călin, bărbatul care o face fericită după divorț
Anca Țurcașiu a dezvăluit identitatea iubitului ei. Cine este și cu ce se...
Digi Life Pantofii roșii purtați de Judy Garland în "Vrăjitorul din Oz", vânduți cu o sumă amețitoare la licitație, de 10 ori mai mare decât se estima
Pantofii roșii purtați de Judy Garland în "Vrăjitorul din Oz", vânduți cu...
Ultimele știri din matinal
cristian pirvulescu
Cristian Pîrvulescu, despre cum influențează instabilitatea politică alegerile din România...
traian-basescu2
Traian Băsescu despre haosul electoral: „Călin Georgescu este un șarlatan... a fost în biroul...
florin negrutiu 1 oct
Alegeri Parlamentare 2024: Analiza lui Florin Negruțiu. „Alegerile s-au desfășurat liber, iar...
calin georgescu
Călin Georgescu: Între fascinație și extremism. Analiză lui Florin Negruțiu
Ultimele știri
crin antonescu
Cine ar trebui să candideze la alegerile prezidențiale. Crin Antonescu: „Ar fi bine să existe...
Los Angeles Premiere Of Sony Pictures' "The Book Of Clarence" - Arrivals
Jay-Z, acuzat că a violat o adolescentă împreună cu P. Diddy. Prima reacție a soțului lui...
Lewis Hamilton/ Profimedia
Mesajul emoţionant transmis de Lewis Hamilton la plecarea de la Mercedes: „Am visat singuri...
Preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol i s-a interzis să părăsească ţara/ Profimedia
Preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol i s-a interzis să părăsească ţara. Opoziţia acuză...