Acum la Digi FM NELLY FURTADO - All good things (Come to an end)

Extemporal la educație: Unde să trimitem copiii la școală?

extemporal

Testele PISA de anul acesta au arătat limitele învățământului românesc. În cadrul campaniei „Ca să știi, România”, Știrile Digi FM au vrut să vadă ce alte variante mai există pentru copii pe lângă școala de stat. Astfel, pe lângă sistemele alternative de educație acreditate în România, au apărut și alte variante, care, chiar dacă nu sunt recunoscute de Ministerul Educației, se bucură de succes.

Learnity este primul liceu alternativ din România, înființat de Silvia Floarea și Paul Crăciun, doi tineri care au simțit nevoia de a veni în completarea sistemului de învățământ tradițional, pentru adolescenți. Silvia ne-a povestit de la ce a plecat nevoia de a înfiinţa Learnity.

Silvia, fondatoare Learnity: „A plecat de la o nemulțumire față de sistemul de educație prin care eu personal am trecut și, mai târziu, am constatat că mai erau și alții nemulțumiți ca mine. În al treilea an de psiho, am descoperit Universitatea Alternativă, ca răspuns la întrebarea mea: "Ok, dacă educația din sistemul ăsta la care particip nu e așa cum ar trebui să fie, uite că se poate altfel și uite cum: prin personalizare în învățare și multă centrare pe nevoia elevului/studentului. Tot în cadrul Universității Alternative am intrat în contact cu tot universul ăsta al educației alternative și am descoperit, cu mare surpriză și plăcere, că există multe școli, recunoscute de Ministerul Educației, în țările respective, care funcționează după un sistem mult mai flexibil, cu mult mai multă libertate, cu multă personalizare și care, cumva, le produc elevilor plăcere și motivație, decât opusul pe care l-am trăit: frică și presiune de a fi cel mai bun pe niște lucruri de care, de multe ori, nici nu îți pasă."

„Nu ar fi reușit, aşadar, fără Universitatea Alternativă, o instituție care sprijină tinerii studenți inclusiv să devină antreprenori” spune Diana Matache. Ea este una dintre fostele studente, implicată, acum, în echipa organizatorică. Diana a povestit cum s-a înfiinţat Universitatea Alternativă.

Diana, Universitatea Alternativă: "Era o gașcă de studenți, în Politehnică, acum aproximativ 10-12 ani și erau foarte frustrați pe sistem, încercaseră să facă tot felul de schimbări, în interiorul sistemului, prin diferite organizații studențești, numai că te cam luptai un pic cu morile de vânt. Până într-o zi, când și-au pus întrebarea: "Cum ar fi să ne facem, de fapt și de drept, o universitate exact așa cum vrem noi și după chipul și asemănarea noastră?" și cred că de la întrebarea asta și faptul că erau o mână de oameni care aveau exact aceleași interese, a mai fost doar un pas până să se apuce să o și facă."

Ce contează, pentru aceste două organizații, e că elevii și studenții vin cu dragă inimă la cursuri, în timpul liber, chiar și în paralel cu orele pe care le frecventează la un liceu sau o universitate din sistemul tradițional. Tocmai pentru că simt nevoia de o schimbare, după cum ne-au spus mai mulţi elevi ai Learnity şi ai Universităţii Alternative, care au vorbit despre diferenţele dintre sistemul alternativ şi cel tradiţional.

Rareș, elev Learnity: „Noi aici suntem liberi, în adevăratul sens al cuvântului. La liceu, noi funcționăm după ce spune profesorul, trebuie să facem totul ca el, părerea mea e că liceul scoate elevi obedienți. În Learnity este susținută foarte mult creativitatea."

Alex, elev Learnity: „Toate cursurile au o anumită valoare practică, fiecare elev poate să își aleagă cursurile și profesorii sunt mult mai receptivi, mai flexibili, își pot schimba stilul de predare, dacă e nevoie."

Andreea, elevă Learnity: „Relația dintre elevi și profesori, la Learnity, este una foarte apropiată, la Learnity toată lumea e foarte deschisă și toată lumea te înțelege. Profesori foarte implicați, nu ca la școli, indiferent dacă sunt de stat sau private. Modul de predare e mult mai apropiat de ce ne trebuie nouă, oamenii chiar se străduiesc să predea în așa fel încât să ne fie nouă ușor să înțelegem și e mai ușor și să pui întrebări, când nu înțelegi ceva, pentru că nu simți tensiunea aia. Learnity e un spațiu foarte safe, în care te poți exprima cum vrei și lumea te susține."

Vadim, student Universitatea Alternativă: „Modelul educațional, care e mult mai adaptat nevoilor studenților, adică vin în Universitatea Alternativă și îmi aleg singur ce să învăț versus într-o facultate în care ți se dă și știi exact ce o să înveți. Mediu diferit, oameni diferiți, metode de predare diferite."

Dar și pentru că învață cum să învețe, ceea ce îi ajută inclusiv să abordeze diferit sistemul clasic de învățământ. Autonomia în învățare este unul dintre elementele pe care sistemele educaționale alternative îl au în comun. Alături de învățarea prin joc și joacă, prin experimentare, de lipsa ierarhiilor, a notelor, uneori chiar și a manualelor, cel puțin în forma în care suntem obișnuiți. Pare greu de crezut, dar nu e imposibil, cu toate că provocări există cu carul și în acest caz, după cum recunoaşte Silvia, dar şi Corina Angelescu, o altă membră a Universităţii Alternative, parte din echipa de organizare.

Silvia, fondatoare Learnity: "Cred că lipsa fondurilor e cea mai evidentă (provocare) și la care încă lucrăm, pentru că focusul nostru a fost tot timpul pe calitatea serviciului educațional, am fost prea puțin concentrați pe "hai să facem și bani."

Corina, Universitatea Alternativă: "Cea mai de bază (provocare) aș zice că e financiară, adică nu am găsit, încă, modelul de business în care genul ăsta de structură să funcționeze și să funcționeze bine. În continuare sunt provocări financiare, în continuare e greu să găsești echilibrul între cât plătește un student, pentru experiența lui de învățare și cât acoperi costurile din alte surse. Până la elemente de dezvăț, care trebuie să se întâmple, ca dinamica noastră să fie una bună, de genul: să te dezveți din a mai aștepta ca altcineva să pregătească pentru tine sau altcineva să livreze pentru tine ceva super-structurat și bine așezat, ca tu să fii fericit și satisfăcut, adică focusul ăsta pe a satisface clientul sau studentul, cumva vine și e un blocaj în autonomia ta în învățare, pentru că, până la urmă, să fii autonom înseamnă să știi de ce ai nevoie, când ai nevoie și să accesezi resursele respective. Procovările sunt diverse, de la nivele din astea organizaționale sau de business, până la nivele de dinamică de comunitate și cum construiești o cultură bazată pe valori."

Ce face diferența? Poate, în primul rând, motivația inițiatorilor, a căror principală preocupare este acoperirea nevoilor elevilor/studenților şi a "golurilor" din sistemul tradiţional. Silvia și Corina ne-au spus care sunt principalele nevoi pe care le acoperă Learnity și Universitatea Alternativă.

Silvia, fondatoare Learnity: „Pe de o parte, acoperă nevoia de a avea o relație cu profesorii, una care chiar se bazează pe un parteneriat de încredere, sinceritate, feedback, ascultare. Pe de altă parte, este și relația cu colegii care, tot la fel, este una mult mai autentică.

Forma de învățare, forma și metoda. Pe de o parte, sunt multe feluri pe care noi le abordăm pentru învățare - de la faptul că avem consiliere unu la unu și consiliere de grup. Pe de altă parte, e o formă foarte practică de învățare - internshipuri și evenimente de comunitate.

Mai acoperă partea asta de autoevaluare. Punem mult accent pe reflecție, ca ei singuri să se observe și să vadă cum au crescut."

Corina, Universitatea Alternativă: „Partea asta de ce înseamnă un traseu personalizat e un aspect. Ce înseamnă să ai o învățare ancorată în realitate, e a doua dimensiune - cum arată un proiect care, într-adevăr, să facă diferența, cum te poți implica tu, ca tânăr, în ceva care să fie relevant și cu sens, pentru tine și pentru lume. Și a treia dimensiune e zona asta de colaborare."

Până aici, toate bune și frumoase. Dar un aspect nu e deloc de neglijat: educația alternativă costă, iar banii vin din același buzunar: cel al părinților, care, de dragul copiilor și din dorința de a le oferi tot ce e mai bun, acceptă să plătească taxe suplimentare, pe lângă cele de la stat, stat care eșuează în a pune la dispoziția viitoarelor generații ceea ce e considerat normal într-o țară europeană a secolului 21.

4.200 de lei costă un an în Learnity sau în Universitatea Alternativă. Un efort, cu siguranţă, pentru unii părinţi, dar chiar şi aşa, fondatorii spun că suma e insuficientă, comparativ cu nevoile pe care le acoperă. Înţeleg, însă, cum e să fii şi de partea cealaltă, aşa că încearcă să găsească surse externe de finanţare.

Silvia, fondatoare Learnity: „4.200 de lei costă un an în Learnity. Implică foarte multe resurse costisitoare și ca să nu îngreunez, neapărat, părintele, de regulă taxele pe care le cere programul nu acoperă în totalitate nevoia de cheltuieli."

Corina, Universitatea Alternativă: „Taxa e la 900 de euro pe an, taxă care acoperă, parțial, chletuielile sau nevoile comunității. Și încercăm, pe cât posibil, să atragem alte surse de finanțare, din zona companiilor private. Oferim și burse
tinerilor care nu își permit să plătească taxa asta. E o taxă relativ mică, raportat la costurile totale ale programului, dar înțelegem și am fost și noi acolo și știm că nu e atât de accesibil."

Educația alternativă este, așadar, o soluție de succes, însă, deocamdată, numai pentru unii...norocoși și puțini, comparativ cu restul societății. În medie, pe an, la Learnity sau Universitatea Alternativă se înscriu aproximativ 40-50 de elevi/studenţi.

Ar fi o soluţie ca educaţia alternativă să devină un sistem de masă? Părerile sunt împărţite

Corina, Universitatea Alternativă: „Dacă ar fi să scalăm genul ăsta de educație, cred că ar avea foarte mult sens să fie făcută pe un nivel informal, în care tinerii pur și simplu se adună și își desenează propriile lor forme de învățare, așa cum le-ar vedea la nivel local. Mi se pare că dacă încercăm să scalăm un model de business sau un model educațional, aici întotdeauna ne vom lovi de cât de sustenabil e, de câte resurse locale există, ca să faci asta."

Silvia, fondatoare Learnity: „Cred că educația alternativă ar trebui, ar putea și cu siguranță o să prindă mai mult teren decât are, în momentul de față și cu siguranță că e nevoie de a ieși mai mult din tradițional, însă cred că nu sunt adepta lucrurilor de masă în general, în ideea în care lumea ar trebui să aibă, de fapt, opțiuni cât mai multe. Adică să nu zici că sistemul tradițional sau alternativ e singurul care funcționează pentru toată lumea și hai să facem din ăla, pentru că suntem foare diferiți și ideea e să opteze fiecare pentru genul de sistem în care se simte confortabil și în care simte că potențialul lui e cel mai bine atins. Există inclusiv spațiu la nivel de școli de stat, care pot fi testate sub forme mai alternative și care să nu coste neapărat. Sau mă gandesc că ar trebui, cumva, subvenționate și alternativele, să nu fie, neapărat, numai din fonduri private."

Educația alternativă, în ultimii ani, a tot luat avânt în România, tocmai din nevoia de a acoperi golurile sistemului de învățământ tradițional.

Alternativa Step by Step, spre exemplu, era, în 2013, cea mai extinsă rețea, la nivel național, prezentă în țara noastră încă din 1994. În acest sistem învățau, în urmă cu 5 ani, 11.000 de elevi, inclusiv la stat. Vorbim despre un sistem înființat de americani și centrat pe dezvoltarea intereselor și aptitudinilor fiecărui copil în parte, cu implicarea activă a părinților.
Programul este de opt ore pe zi și implică inclusiv munca în echipă, discuții de grup, excursii pe teren, elaborarea de proiecte, învățarea prin descoperire sau invitați în clasă (incluisv părinții).

Tot în 2013, alte două sisteme alternative erau acreditate de stat:

Sistemul Montessori, fondat în Italia, cu o vechime de doar doi ani, atunci, în România, axat pe lucru individual și personalizarea curriculei, disponibil, însă, numai în sistemul privat. Cuprinde cel puțin trei ore de activitate pe zi, se învață prin experiență, iar elevii au libertate de mișcare. În clasele Montessori învață copii de trei vârste diferite, care se ajută reciproc și cooperează, evoluând, în același timp, în ritm individual.

Sistemul bazat pe programa britanică, tot din sfera învățământului privat, axat pe predarea în limba engleză. Începe de la grădiniță și continuă la nivelul școlii, în sistemul Bacalaureatului Internațional, îmbinând curricula românească cu profesionalismul dascălilor formați în sistem internațional.
4 ani mai târziu, în 2017, se vorbea și despre sistemul Waldorf și cel finlandez, de asemenea recunoscute de stat. Peste 3.700 de elevi din România învăţau, în 2017, în sistemul privat Waldorf . Iar costul unui an de studiu era de 4.200 de euro.

În acest sistem, fondat în Germania, în prima parte a zilei, timp de două ore, elevii fac română, matematică, istorie sau geografie, denumite "epoci", iar dascălii îi pun pe copii inclusiv să experimenteze, pentru a explora toate părțile sale, nu doar pe cea cognitivă. Cursurile artistice și practice sunt predate în a doua parte a zilei.

În sistemul finlandez, un an de studiu pentru ciclul primar costa 14.000 de lei, iar la gimnaziu, 15.000 lei, în 2017.

În acest sistem, la o lecție participă cel mult 18 elevi, iar profesorii au libertatea de a folosi orice mijloace pentru a transmite, mai bine, informația: ora poate fi într-un mediu neconvențional (în aer liber, spre exemplu), scrierea literelor poate fi exersată în făină sau nisip, înainte de a folosi cerneală și hârtie sau elevii pot simula situații reale, pentru a lucra cu banii.

Aproximativ 2000 de lei costă, pe de altă parte, un an în sistemul Montessori, în care, tot în 2017, erau înscriși 2000 de copii.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Recomandări DigiFM
Wimbledon Tennis Championships, Day 7, The All England Lawn Tennis and Croquet Club, London, UK - 03 Jul 2022
Mesajul lui Federer pentru Djokovic, după succesul sârbului
alexandru rafila digi24
Rafila, despre medicii care lucrează și la stat, și la privat: "Nu ar...
radu paraschivescu
Radu Paraschivescu, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi...
Pe aceeași temă
avem acelasi sange
O nouă campanie la Digi24: „Avem același sânge”
Festivalul Olimpic al Tineretului European
Primele medalii pentru România la FOTE Banska Bystrica 2022
Carton-simplu---Stirea-cu-valoare-adaugata
Știrea cu valoare adăugată - Mașinile electrice
Carton-simplu---Stirea-cu-valoare-adaugata
Știrea cu Valoarea Adăugată - Școala în vremea pandemiei
Te-ar putea interesa și
Carton-simplu---Stirea-cu-valoare-adaugata
Știrea cu Valoare Adăugată - Stolurile de ciori
Florin Cîțu
Florin Cîțu acuză campanii împotriva sa care ar fi fost sponsorizate de către PSD
Carton-simplu---Stirea-cu-valoare-adaugata
Știrea cu valoare adăugată - Avorturile la cerere
Centrul de donatii - Scoala fara Pauza -
Băneasa Shopping City și asociația Banca de bine lansează campania “Școala fără pauză”
Partenerii noștri
Digi24 Prima reacție a lui Karl Nehammer după scorul dezastruos la alegerile din Austria Inferioară. Pe cine dă vina cancelarul
Prima reacție a lui Karl Nehammer după scorul dezastruos la alegerile din...
DigiSport Cum a numit-o Andrei Burcă pe FCSB, cu mai puțin de o săptămână până la meciul direct
Cum a numit-o Andrei Burcă pe FCSB, cu mai puțin de o săptămână până la...
PeRoz Regele Charles vrea să-l aibă aproape pe Harry în ziua încoronării. Care sunt temerile prințul William dacă acest lucru se va întâmpla
Regele Charles vrea să-l aibă aproape pe Harry în ziua încoronării. Care...
Film Now Ce condiții pune Rupert Grint, Ron Weasley din “Harry Potter”, pentru a reveni în rolul care l-a făcut celebru: “E vorba de toată copilăria mea”
Ce condiții pune Rupert Grint, Ron Weasley din “Harry Potter”, pentru a...
Digi World Care e temperatura ideală pe care să o menții în casă iarna aceasta. E potrivită și pentru un somn odihnitor, și pentru a face economie
Care e temperatura ideală pe care să o menții în casă iarna aceasta. E...
Digi Animal World Dans al dragostei sau luptă aprigă?! Imaginile cu doi urși polari au făcut furori pe rețelele sociale
Dans al dragostei sau luptă aprigă?! Imaginile cu doi urși polari au făcut...
ProFM Fostul soț al Mihaelei Cernea are planuri mari cu femeia cu care s-a căsătorit în prima zi a anului: "Vrem să ne mărim familia"
Fostul soț al Mihaelei Cernea are planuri mari cu femeia cu care s-a...
Digi Life Moda anului 2023. Care sunt accesoriile și piesele vestimentare pe care să le ai în garderobă
Moda anului 2023. Care sunt accesoriile și piesele vestimentare pe care să...
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digifm.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utmt, __utmb, __utmc, __utmz
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY, APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
auth_token, twll, secure_session, guest_id, __utma, remember_checked, remember_checked_on
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi aici politica de confidențialitate