Euroscepticul George Simion părea să se îndrepte către victorie în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, după un scrutin văzut ca un test al creşterii naţionalismului de tip Donald Trump în Uniunea Europeană, scrie Reuters.
Sondajele arăutau că fostul senator Crin Antonescu, 65 de ani, şi primarul Bucureştiului, Nicuşor Dan, 55 de ani, sunt aproape la egalitate pentru locul al doilea, cu aproximativ 21-23%, în spatele celor 30-33% ale lui Simion.
Datele exit poll-urilor nu includ votul considerabil al românilor din străinătate, unde Simion şi Dan sunt populari, precizează Reuters, agenție de presă citată de News.ro.
Simion, în vârstă de 38 de ani, se opune ajutorului militar acordat Ucrainei vecine, este critic la adresa conducerii UE şi spune că se aliniază mişcării Make America Great Again a preşedintelui american. „Aceasta nu este doar o victorie electorală, este o victorie a demnităţii româneşti. Este victoria celor care nu şi-au pierdut speranţa, a celor care încă mai cred în România, o ţară liberă, respectată, suverană”, a declarat Simion după publicarea exit-poll-urilor.
Potrivit observatorilor politici, victoria sa, în cadrul unui tur de scrutin care va avea loc pe 18 mai, ar putea izola ţara, ar putea eroda investiţiile private şi ar putea destabiliza flancul estic al NATO, unde Ucraina luptă împotriva unei invazii ruseşti care durează de trei ani, punctează Reuters.
„Să fim prudenţi cu privire la rezultatele exit-poll-urilor ... pentru că acestea sunt fără (voturile) diasporei. Aşadar, să aşteptăm numărătoarea exactă a voturilor care va veni mai târziu în această seară”, le-a spus Nicușor Dan susţinătorilor.
„Este posibil ca votul diasporei să fie suficient pentru a-l împinge pe Dan în turul doi”, a declarat Sergiu Mişcoiu, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Babeş-Bolyai. „Dar Dan ar putea avea mai multe probleme împotriva lui Simion”, notează analistul citat de Reuters.
Simion, scrie agenţia, nu este singurul politician în stil MAGA care caută să fie ales în Europa Centrală. Karol Nawrocki, candidatul prezidenţial susţinut de principalul partid naţionalist de opoziţie din Polonia în alegerile prezidenţiale din 18 mai, s-a întâlnit cu Trump săptămâna aceasta. Dacă ar fi aleşi, aceştia ar extinde cohorta de lideri eurosceptici, care îi include deja pe premierii maghiar şi slovac.
„România şi Polonia sunt două ţări importante pentru Statele Unite”, a declarat Simion vineri pentru Reuters. „Noi reprezentăm nişte parteneri şi reprezentăm nişte aliaţi, atât militari, cât şi politici, pentru actuala administraţie (americană). Acesta este motivul pentru care este important ca preşedinţii MAGA să fie la conducere la Bucureşti şi Varşovia”, a declarat Simion pentru Reuters.
Preşedintele României are un rol semi-executiv care include comanda forţelor armate şi prezidarea Consiliului de Securitate, care decide cu privire la ajutorul militar. Până în prezent, România a donat Kievului o baterie de apărare antiaeriană Patriot, instruieşte piloţi de vânătoare ucraineni şi a permis exportul a 30 de milioane de tone de cereale ucrainene prin portul Constanţa din Marea Neagră de la invazia Rusiei.
De asemenea, preşedintele ţării poate exercita dreptul de veto asupra unor voturi importante ale UE şi numeşte prim-ministrul, judecătorii şefi, procurorii şi şefii serviciilor secrete.
Administraţia Trump a acuzat România de suprimarea opoziţiei politice şi de lipsă de valori democratice după ce alegerile din noiembrie au fost anulate pe baza a ceea ce vicepreşedintele JD Vance a numit „dovezi slabe”, menţionează Reuters.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!