Acum la Digi FM Lucian Mindruta LIVE - ON AIR

Recomandările ANPC de Paște. La ce trebuie să aveți grijă atunci când cumpărați carne de miel, ouă ori cozonaci

Traditional,Romanian,Easter,Table,With,Cozonac,And,Pasca,Meaning,Sweetbread
Ouă Paște, cozonac. Foto: Shutterstock

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor oferă mai multe recomandări în această perioadă a sărbătorilor de 1 Mai și de Paște.

Astfel, este important să evitaţi să cumpărați ouă de pe marginea drumului, chiar dacă preţul oferit este mai mic decât în locurile special amenajate și autorizate pentru comercializarea acestor produse, susţin reprezentanţii ANPC, într-un comunicat citat de Agerpres.

"Achiziţionarea ouălor se va face numai din locuri special amenajate, autorizate. Evitaţi cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Evitaţi cumpărarea ouălor care nu sunt păstrate la temperatura indicată de producător sau care sunt expuse spre vânzare la temperatura mediului ambiant. Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri şi mirosuri străine. La spargerea oului, albuşul trebuie să fie de consistenţă densă, transparent, iar gălbenuşul semiglobulos, uşor aplatizat şi bine delimitat de albuş", transmite ANPC.

Ce informații trebuie să se regăsească pe ambalajul ouălor

Conform sursei citate, în cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu uşurinţă şi perfect lizibil, informaţiile privind: categoria de calitate (A), categoria de greutate (clasamentul ouălor din categoria A în funcţie de greutate), XL - foarte mare: greutate mai mare sau egală cu 73 g, L - mare: greutate mai mare sau egală cu 63 g şi mai mică de 73 g, M - mediu: greutate mai mare sau egală cu 53 g şi mai mică de 63 g, S - mic: greutate mai mică de 53 g.

De asemenea, pe ambalaj trebuie menţionate: o indicaţie a metodei de creştere a găinilor, o explicaţie a semnificaţiei codului producătorului şi data de valabilitate minimă.

Vopseaua de ouă, achiziţionată numai din locuri autorizate 

În ceea ce priveşte comercializarea vopselei de ouă, cumpărătorii trebuie să achiziţioneze vopsea numai din locuri autorizate şi se va citi cu atenţie eticheta produsului, care trebuie să conţină: numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucţiuni de utilizare, data durabilităţii minimale.

"La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un real pericol pentru sănătate", se mai precizează în comunicat.

Carnea de miel

Pe de altă parte, achiziţionarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel, şi a produselor din carne, se va face numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe) şi aceasta trebuie să aibă ştampila de control sanitar-veterinar.

"Evitaţi cumpărarea de carne de la persoane şi din locuri neautorizate, din "portbagajele maşinilor", chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea. Verificaţi, prin apreciere directă, proprietăţile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezenţa mucilagiilor), culorii (culoare modificată), consistenţei, prezenţa corpurilor străine", precizează ANPC.

Conform sursei citate, carnea trebuie să prezinte, la suprafaţă, o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţă cât şi în secţiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt.

"Atenţie şi la preţ! Verificaţi concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă. Carnea achiziţionată sub forma refrigerată se va transporta, în condiţii igienice, cât mai repede la domiciliu şi se va depozita la frigider. Produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate şi pentru care există suspiciunea deteriorării conţinutului, nu trebuie achiziţionate", recomandă ANPC.

Cozonaci, produse de patiserie și ciocolată

În ceea ce priveşte comercializarea produselor de patiserie (cozonaci, checuri etc.), acestea trebuie trebuie să aibă menţionate pe etichetă, obligatoriu, lista ingredientelor alergene, precum şi prezenţa anumitor premixuri în compoziţie sau a unor ingrediente care le înlocuiesc pe cele clasice. Pentru produsele de patiserie preambalate, data durabilităţii minimale este stabilită de producător şi se va inscripţiona pe etichetă/ambalaj.

La comercializarea ciocolatei, produselor din ciocolată, produse pe baza de cacao şi grăsimi vegetale (tablete, figurine), etichetele acestor produse trebuie să conţină următoarele informaţii: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului ori distribuitorului.

În cazul produselor din import, se vor înscrie numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilităţii minimale, cantitatea netă şi condiţiile de depozitare. Pe de altă parte, toate produsele din import trebuie să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română.

În cazul produselor din import, se vor înscrie numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilităţii minimale, cantitatea netă şi condiţiile de depozitare. Pe de altă parte, toate produsele din import trebuie să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română.

La comercializarea vinurilor şi a băuturilor alcoolice, conţinutul etichetei trebuie să cuprindă, printre altele, denumirea sub care se vinde produsul, denumirea şi adresa producătorului sau a importatorului ori a îmbuteliatorului, volumul net, concentraţia alcoolică, o informaţie privind lotul, data durabilităţii minimale pentru băuturile alcoolice cu concentraţia alcoolică mai mică de 10% vol.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Fall 2024
tudor chirila
Tudor Chirilă, reacție după documentarul lansat de Recorder: „Îmi dau...
Echipa națională de fotbal a României
Echipa naţională a României joacă ultimul meci din acest an...
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr s-au înfruptat cu burgeri şi cartofi prăjiţi/ Foto: Instagram
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr...
Pe aceeași temă
oua rosii
Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă pe care trebuie să o încerci îi...
Leg,Of,Lamb
Directorul general al ANPC, către români, înainte de Paște: „Evitaţi cumpărarea cărnii de miel...
Controale ANSVSA pe litoral
Bilanțul controalelor de Paști: Carne de miel vândută ilegal, mizerie și amenzi de sute de mii...
Partenerii noștri
Digi24 POT, partidul care îngroașă rândurile suveraniștilor și care îl susține pe Georgescu. Vrea să deschidă centre de medicină holistică
POT, partidul care îngroașă rândurile suveraniștilor și care îl susține pe...
DigiSport S-a marcat golul etapei în ”U” Cluj - UTA Arad: ”Nici Neuer n-ar fi scos-o”
S-a marcat golul etapei în ”U” Cluj - UTA Arad: ”Nici Neuer n-ar fi scos-o”
PeRoz Ce fericit era Helmut Duckadam cu soția cu 20 de ani mai tânără și cu fiica lor adolescentă! Fuseseră în vacanță acum 2 săptămâni
Ce fericit era Helmut Duckadam cu soția cu 20 de ani mai tânără și cu...
Film Now Dolph Lundgren, fotografiat alături de soție, în timpul unei discuții tensionate. Actorul a dezvăluit recent că a învins cancerul
Dolph Lundgren, fotografiat alături de soție, în timpul unei discuții...
Digi World O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții...
Stirile Kanal D Rezultate alegeri diaspora pentru Parlament. Numărul românilor din diaspora care au votat depășește așteptările și situația de la ultimele alegeri
Rezultate alegeri diaspora pentru Parlament. Numărul românilor din...
ProFM CRBL continuă seria intervențiilor estetice. Artistul are în plan să se transforme total: „Am făcut prima etapă și mai am încă două”
CRBL continuă seria intervențiilor estetice. Artistul are în plan să se...
Digi Life Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a...
Ultimele știri din matinal
dr savu 4
Cum să ne adaptăm la trecerea la ora de iarnă. Sfaturile doctorului Marius Sava
marcel ciolacu matinal digi fm
Marcel Ciolacu, în direct la Digi FM, când a fost rugat să-și facă o descriere în engleză: "Am...
florin negrutiu 1 oct
Florin Negruțiu, despre dezastrul PNRR: PSD-ul antireformist, prins între USR și Comisia...
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
Ultimele știri
Der rumänische Premierminister Marcel Ciolacu nimmt an einer abschließenden Pressekonferenz teil. Das bayerische und das
BEC a trimis CCR procesul verbal privind renumărarea parţială a voturilor de la primul tur...
GARA DE NORD - CFR - GREVA SPONTANA
Biletele de tren se scumpesc din 15 decembrie, anunță CFR. Cât va costa un bilet sau abonament
duckadam
Presa internaţională scrie despre decesul lui Helmuth Duckadam: A realizat una dintre cele mai...
School,Classroom,In,Blur,Background,Without,Young,Student;,Blurry,View
Toate unităţile de învăţământ preuniversitar din Baia Mare vor ține cursuri online, după ce...