Acum la Digi FM BACKSTREET BOYS - As long as you love me

Interesul angajaţilor români pentru o dietă sănătoasă, în creștere. Tot mai mulți, preocupaţi și de risipa alimentară

Healthy,Food,Clean,Eating,Selection:,Fruit,,Vegetable,,Seeds,,Superfood,,Cereals,
Dieta sanatoasa. Foto: Shutterstock

Inflaţia a avut un impact major asupra deciziei de cumpărare a angajaţilor din România, dar şi asupra calităţii alegerilor alimentare, existând o creştere a interesului pentru o dietă echilibrată, arată un nou studiu. 

Astfel, 71% dintre aceștia spun că au devenit mai conştienţi de alegerile în acest sens, dar şi de necesitatea de a avea o dietă sănătoasă, arată Barometrul Food 2022, coordonat în 20 de ţări, inclusiv în România, de o companie care furnizează vouchere şi carduri.

Pentru 85% dintre respondenţii la nivel global, principalul motiv pentru adoptarea unui regim echilibrat este sănătatea, cele mai ridicate rezultate, cu o medie peste 90%, înregistrându-se în Portugalia, Austria, Italia, Ungaria, Spania, Polonia, Chile, Columbia, Peru. Doar 17% ar opta pentru o astfel de dieta având ca motivaţie grija pentru animale şi mediu. Mai mult, 67% asociază alimentele mai sănătoase cu produsele proaspete, comparativ cu 63% în 2021.

În acest context, 68% dintre angajaţii români se aşteaptă ca şi restaurantele să vină cu oferte mai sănătoase, care includ produse proaspete (78%), indicarea clară a valorilor nutriţionale (28%), meniuri care conţin mai multe salate (25%).

Risipa alimentară, un subiect de interes pentru tot mai mulţi angajaţi

7 din 10 angajaţi declară că sunt preocupaţi de risipa alimentară şi de necesitatea protejării mediului şi, totodată, că sunt interesaţi să ştie ce restaurante acţionează împotriva risipei alimentare.

„Inflaţia a avut un impact major asupra deciziei de cumpărare a angajaţilor din România şi asupra calităţii alegerilor alimentare ale acestora, arată Barometrul FOOD 2022. Cele mai mari creşteri de preţuri au fost resimţite la alimente şi la energie, pentru 86%, respectiv 84% dintre angajaţii respondenţi. Întrebaţi cum gestionează suma lunară acordată sub formă de tichete de masă, 81% au declarat că folosesc toată suma înainte de finalul lunii şi doar 7% spun că suma acordată sub formă de tichete de masă le este suficientă pe întreaga perioadă a unei luni”, se arată în comunicatul companiei, potrivit Agerpres.

Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în Belgia, Bulgaria şi Turcia, unde aproximativ 80% dintre angajaţi folosesc toată suma acordată sub formă de tichete înainte de finalul lunii, media la nivel global situându-se la 66%.

Potrivit sondajului, 9 din 10 angajaţi români folosesc tichetele de masă pentru prânz, fie că aleg să cumpere alimente pentru a-şi pregăti ei masa, cumpără de la restaurant sau comandă online.

În ceea ce priveşte obiceiul de a comanda mâncare online, peste 80% dintre angajaţii români se aşteaptă ca restaurantele să îşi dezvolte oferta de mâncare la pachet şi de livrare. Acelaşi procent se înregistrează şi în ţări precum Spania, Turcia, Brazilia, Chile, Peru, peste media la nivel global de 70%.

Legat de obiceiurile alimentare, proprietarii de restaurante au sesizat o creştere de 28% pentru cererea de preparate sănătoase. La nivel global acest rezultat se ridică la 61% - Brazilia (70%) şi Spania (56%).

În aceste condiţii, 3 din 5 operatori români de restaurante spun că o ofertă cu preparate sănătoase/echilibrate ar fi apreciată de clienţi, iar 68% consideră că aceste preparate sunt la fel de gustoase precum alte variante mai puţin sănătoase. Jumătate dintre ei afirmă şi că pregătirea preparatelor sănătoase este mai dificilă. Ca urmare a schimbărilor observate, în ceea ce îi priveşte pe clienţi, 40% dintre proprietarii de restaurante şi-au modificat obiceiurile şi furnizorii, pentru a putea oferi produse mai sănătoase şi preparate cu mai multe ingrediente de la furnizori locali. Acest rezultat se ridică la 61% la nivel global

Risipa alimentară este și una dintre provocările cu care se confruntă restaurantele din România

Jumătate dintre proprietarii de restaurante au implementat măsuri pentru a combate acest fenomen: adaptarea meniului sau a reţetelor (37%), managementul stocurilor, oferirea la pachet a porţiilor rămase (12%) sau donarea preparatelor rămase către personalul propriu. La nivel global, ţările unde proprietarii de restaurante au implementat cele mai multe măsuri pentru reducerea risipei alimentare sunt Turcia (93%) şi Slovacia (90%).

Corina Zugravu, medic primar la Institutul Naţional de Sănătate Publică, a arătat că în România se poate observa, mai ales în oraşele mari şi la grupurile de adulţi tineri, o tendinţă crescândă de a consuma alimente pregătite în afara casei, direct în restaurant sau comandate.

„În România se poate observa, mai ales în oraşele mari şi la grupurile de adulţi tineri, o tendinţă crescândă de a consuma alimente pregătite în afara casei, direct în restaurant sau comandate. Această tendinţă se suprapune cu preocuparea oamenilor pentru a se alimenta mai sănătos, mai echilibrat şi, dacă e posibil, mai sustenabil. În acest cadru, INSP consideră iniţiativa FOOD ca fiind una pozitivă şi sperăm că ea va favoriza alegerile sănătoase în rândul celor care hotărăsc să îşi utilizeze tichetele de masă în restaurant”, a precizat Corina Zugravu.

În România, sondajul a fost realizat pe un eşantion de 2.436 de angajaţi şi 60 proprietari de restaurante, în decursul lunii septembrie 2022.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
digifm_untold_780x440
Digi FM la UNTOLD X: 10 ani de magie, 10 ani vrăjiți de muzică!
UNTOLD Universe
Untold 2025: Line-up-ul complet și artiștii care vor electriza cele 7...
510527075_18011357156757690_4766898171676840438_n
We Love Music Festival revine în forță la Râmnicu Vâlcea, în 15 – 16...
Pe aceeași temă
post sau dieta?
Postul sau Dieta: Care este mai sănătos?
Legume și fructe aruncate la gunoi, risipă alimentară
Sute de milioane de oameni suferă de foame. Românii aruncă mii de tone de mâncare
Legume și fructe aruncate la gunoi, risipă alimentară
„Ora fericită”, cea mai bună soluție pentru a nu irosi mâncarea nevândută în magazine
Legume și fructe aruncate la gunoi, risipă alimentară
Zeci de mil. de tone de fructe și legume sunt aruncate din cauza aspectului
Partenerii noștri
Digi24 Impozitul pe casă, aproape dublu! Cu cât vrea Guvernul să crească taxele locale
Impozitul pe casă, aproape dublu! Cu cât vrea Guvernul să crească taxele...
DigiSport Ofertă pentru fotbalistul care ”și-a luat lumea în cap”! Patronul a anunțat decizia în direct
Ofertă pentru fotbalistul care ”și-a luat lumea în cap”! Patronul a...
PeRoz Povestea relației lui Ion Iliescu cu soția lui, Nina Iliescu. Cum au dus o căsnicie de peste 70 de ani și de ce n-au avut copii
Povestea relației lui Ion Iliescu cu soția lui, Nina Iliescu. Cum au dus o...
Film Now Fosta cumnată a lui Liam Neeson, reacție la relația cu Pamela Anderson. Sora ei a murit în 2009, iar actorul n-a mai iubit de atunci
Fosta cumnată a lui Liam Neeson, reacție la relația cu Pamela Anderson...
Digi World COVID-19 de lungă durată. Cât timp persistă virusul în creier. Pare „să aibă un impact asupra producţiei de dopamină”
COVID-19 de lungă durată. Cât timp persistă virusul în creier. Pare „să...
Stirile Kanal D El este Sebastian, tânărul fotbalist de 20 de ani care și-a pierdut viața într-un accident, în timpul unei vacanțe în Delta Dunării: „O parte din noi s-a rupt"
El este Sebastian, tânărul fotbalist de 20 de ani care și-a pierdut viața...
ProFM Andreea Bănică, mândră de corpul ei natural, neatins de bisturiu. S-a filmat în costum de baie, din toate unghiurile: Port ce-mi place
Andreea Bănică, mândră de corpul ei natural, neatins de bisturiu. S-a...
Digi Life În Irlanda, zmeie uriaşe sunt folosite pentru a produce electricitate
În Irlanda, zmeie uriaşe sunt folosite pentru a produce electricitate
Ultimele știri din matinal
bitza matinal
Bitză: „Am pierdut timp ca să fac bani, dar nu-mi pare rău. Muzica rămâne gratis în sufletul...
edsta 78aab15e-f0b1-44ca-8552-4dafea62b6ed
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
radu jude la matinal 2025
Radu Jude, despre cum un film făcut cu un iPhone poate câștiga un Urs de Argint
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
Ultimele știri
ion iliescu
A fost anunțat programul funeraliilor de stat pentru Ion Iliescu. Ce se va întâmpla pe 6 și pe...
daniel
Patriarhul Daniel: Ion Iliescu a avut o atitudine de respect faţă de Biserica Ortodoxă Română
Ion Iliescu
Ziua de 7 august a fost declarată zi de doliu naţional, în memoria fostului preşedinte Ion...
ion iliescu (4)
Agenţiile internaţionale de presă comentează moştenirea politică lăsată în urmă de fostul...