Acum la Digi FM Ramon Cotizo MARK RONSON FEAT MILEY CYRUS - Nothing Breaks Like A Heart (Beatmix Nou)

Exclusiv Gheorghe Peltecu despre interzicerea avortului: Nu cred că în România s-ar mai putea da o lege care să interzică avorturile

gheorghe peltecu

După ce vineri Curtea Supremă a SUA anulează dreptul constituțional la avort, iar fiecare stat poate permite, limita sau interzice avorturile, reacțiile nu au întârziat să apară.
După şocul suferit, susţinătorii dreptului la avort s-au mobilizat în zilele imediat următoare și au ieșit în stradă, cum era de așteptat.

Mii de oameni și-au strigat furia chiar în fața sediului Curții Supreme de Justiție de la Washington, care a adoptat această decizie prin care anulează la nivel federal dreptul la avort și permite statelor să decidă singure ce vor face. Asta înseamnă că femeile din statele unde avortul este interzis vor trebui să meargă în alte state, unde procedura e permisă, însă nu toate americancele își vor permite să facă acest drum.


Despre ce implică această decizie și ce urmări va avea din punct de vedere medical asupra femeilor, am stat de vorbă cu Profesor Dr. Gheorghe Peltecu, medic primar în obstetrică-ginecologie, profesor universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" și doctor în științe medicale.

Digi FM: Cum poate scădea rata avorturilor fără ca acestea să fie interzise?

Gheorge Peltecu: Rata avorturilor poate fi redusă prin educație contraceptivă. Țările cu o populație mică și cu un grad ridicat de educație au o rată nesemnificativă a avorturilor pentru sarcini nedorite. Avorturile cu indicație medicală intră în altă categorie.
Finlanda sau Elveția au rate neglijabile ale avorturilor.
Scăderea ratei avorturilor prin interzicerea lor nu este o practică eficientă și nici morală. Decizia unei femei de a păstra sau nu o sarcină este un drept al ei. Atât organizațiile medicale cât și cele feministe consideră că interzicerea avortului este o discriminare.
OMS (Organizația Mondială a Saănătății) consideră că femeilor trebuie să li se acorde condiții decente și sigure de întrerupere a sarcinii atunci când solicită aceată procedură. Cele mai multe complicații apar în țările cu nivel socio-economic scăzut.
Chiar și în SUA, după anularea legii care garanta constituțional dreptul de întrerupere a sarcinii, se consideră că vor fi afectate de lege aprox 40 mil femei, în special femei African Americane  care au venituri scăzute. Ele vor fi nevoite să migreze în alte state unde avortul poate fi permis.
Interzicerea avortului în Romania în perioada 1966-1990 a facut 10 000 de victime, femei tinere care au decedat din cauza complicațiilor avorturilor empirice.

„M-a marcat cazul unei doctorițe, medic într-un mare spital bucureștean, care si-a provocat singură avortul și care a decedat în urma unui șoc septic deși s-au făcut eforturi supraomenești pentru a o salva.”

Digi FM: Ați avut cazuri de femei care au făcut avort în urma decretului dat în perioada comunistă? Dacă da, în ce măsură au fost afectate acestea? Este vreun caz care v-a marcat?

Gheorghe Peltecu: Nenumărate cazuri internate în spital, după avorturi provocate empiric la domiciliu. Absența metodelor contraceptive pe piață face ca această lege să fie și cinică.
În cazul în care nu făceau complicații fatale, femeile rămâneau cu sechele definitive în sfera genitală care le anula capacitatea de a mai face copii. Sterilitatea secundară.
M-a marcat cazul unei doctorițe, medic într-un mare spital bucureștean, care si-a provocat singură avortul și care a decedat în urma unui șoc septic deși s-au făcut eforturi supraomenești pentru a o salva.

Digi FM: În ce măsură pot decide / judeca bărbații cu privire la ce se întâmplă cu corpul unei femei?

Gheorghe Peltecu: Bărbații pot judeca ce se întâmplă cu corpul unei femei în cazul în care se supune riscului unui avort efectuat empiric. Există riscul unor complicații care îi pot afecta sănătatea și chiar viața.

Digi FM: În cazul în care avorturile vor fi interzise, credeți că vor recurge femeile la avortul neasistat? La ce riscuri se expun acestea?

Gheorghe Peltecu: În cazul în care avorturile sunt interzise, femeile vor recurge la metode abortive empirice. Chiar și în țările civilizate se întâlnesc avorturi empirice. 

Digi FM: În ce măsură ar fi afectată România în cazul interzicerii avorturilor?

Gheorghe Peltecu: Nu cred că în România s-ar mai putea da o lege care să interzică avorturile. După experiența trăită în comunism, cu cel mai mare tribut de vieți de femei tinere decedate ca urmare a avortului provocat empiric, NU cred ca vor fi politicieni care să îndrăznească să propună o astfel de lege. S-ar declanșa o revoltă socială.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
darueste viata
Carmen Uscatu & Oana Gheorghiu: Statul încă nu și-a făcut treaba...
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
Rainy,Day
Vremea în România: ploi în est și sud, temperaturi mai ridicate în...
rovinieta 2024
CNAIR va monta noi camere de supraveghere pentru verificarea...
Pe aceeași temă
gabriel diaconu
Gabriel Diaconu: Indiferent de cauze, avortul nu este de condamnat. Mai degrabă, este de...
Partenerii noștri
Digi24 Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă, în cei 26 de ani de căsnicie
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată...
DigiSport Mihai Iosif a folosit două cuvinte și spus de ce are nevoie Rapid pentru a depăși criza
Mihai Iosif a folosit două cuvinte și spus de ce are nevoie Rapid pentru a...
PeRoz "Asta nu e Kate!" VIDEO Val de reacții controversate, după ce prințesa de Wales a fost filmată la piață cu soțul ei
"Asta nu e Kate!" VIDEO Val de reacții controversate, după ce prințesa de...
Film Now Diferite ca de la cer la pământ! Sami, fata cea mare a lui Charlie Sheen, pozează pe site-uri deocheate, sora ei, Lola, postează citate din Biblie
Diferite ca de la cer la pământ! Sami, fata cea mare a lui Charlie Sheen...
Digi World VIDEO Momentul în care un polițist furios le ține o lecție unor turiste care râdeau de un străjer din Garda Regală: "Își servește țara, nu e aici pentru a fi ridiculizat"
VIDEO Momentul în care un polițist furios le ține o lecție unor turiste...
Stirile Kanal D Valoarea celei mai mari pensii din țara noastră. Unde a lucrat persoana care încasează venitul lunar
Valoarea celei mai mari pensii din țara noastră. Unde a lucrat persoana...
ProFM Gina Matache a rupt tăcerea. Cum se înțelege Radu Siffredi cu fostul soț al Oanei Matache: „Copiii sunt la ei”
Gina Matache a rupt tăcerea. Cum se înțelege Radu Siffredi cu fostul soț...
Digi Life Topul celor mai poluate oraşe din lume. Pe ce loc se află București
Topul celor mai poluate oraşe din lume. Pe ce loc se află București
Ultimele știri din matinal
andreea balan, de partea buna a diminetii
Andreea Bălan: Din păcate pentru mine, perioada Andre nu e o perioadă frumoasă din viața mea...
mirela oprisor 3dedc734-2ceb-41f6-b424-21ceaca2c736
Mirela Oprisor povestește cu umor despre drama din studenție: "Mi-au furat cârnații din...
andreea balan si iubitul
Andreea Bălan, ajutată de iubitul ei să își îndeplinească visul. Cum gestionează artista...
simona taranu digi fm2
Simona Țăranu, dezvăluiri inedite la Matinalul Digi FM: „Poate de aici vine și umorul, poate...
Ultimele știri
elon profimedia-0857886867
Elon Musk recunoaște că a luat ketamină și îi laudă beneficiile: Este utilă pentru a scăpa de...
Australian Open 2024, Day Fourteen
Iubitul Arynei Sabalenka a fost găsit mort. Tenismena urma să joace cu învingătoarea partidei...
day and night time change concept. Alpine meadow with tall grass on a background of mountains with sun and moon at twilight
Când are loc echinocțiul de primăvară în 2024
Miami Open Tennis, Hard Rock Stadium, Miami Gardens, Florida, USA - 15 Mar 2024
Cine transmite la TV revenirea Simonei Halep în circuitul WTA