Acum la Digi FM Marius Dobre NELLY FURTADO - I-m like a bird

Exclusiv Gheorghe Peltecu despre interzicerea avortului: Nu cred că în România s-ar mai putea da o lege care să interzică avorturile

gheorghe peltecu

După ce vineri Curtea Supremă a SUA anulează dreptul constituțional la avort, iar fiecare stat poate permite, limita sau interzice avorturile, reacțiile nu au întârziat să apară.
După şocul suferit, susţinătorii dreptului la avort s-au mobilizat în zilele imediat următoare și au ieșit în stradă, cum era de așteptat.

Mii de oameni și-au strigat furia chiar în fața sediului Curții Supreme de Justiție de la Washington, care a adoptat această decizie prin care anulează la nivel federal dreptul la avort și permite statelor să decidă singure ce vor face. Asta înseamnă că femeile din statele unde avortul este interzis vor trebui să meargă în alte state, unde procedura e permisă, însă nu toate americancele își vor permite să facă acest drum.


Despre ce implică această decizie și ce urmări va avea din punct de vedere medical asupra femeilor, am stat de vorbă cu Profesor Dr. Gheorghe Peltecu, medic primar în obstetrică-ginecologie, profesor universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" și doctor în științe medicale.

Digi FM: Cum poate scădea rata avorturilor fără ca acestea să fie interzise?

Gheorge Peltecu: Rata avorturilor poate fi redusă prin educație contraceptivă. Țările cu o populație mică și cu un grad ridicat de educație au o rată nesemnificativă a avorturilor pentru sarcini nedorite. Avorturile cu indicație medicală intră în altă categorie.
Finlanda sau Elveția au rate neglijabile ale avorturilor.
Scăderea ratei avorturilor prin interzicerea lor nu este o practică eficientă și nici morală. Decizia unei femei de a păstra sau nu o sarcină este un drept al ei. Atât organizațiile medicale cât și cele feministe consideră că interzicerea avortului este o discriminare.
OMS (Organizația Mondială a Saănătății) consideră că femeilor trebuie să li se acorde condiții decente și sigure de întrerupere a sarcinii atunci când solicită aceată procedură. Cele mai multe complicații apar în țările cu nivel socio-economic scăzut.
Chiar și în SUA, după anularea legii care garanta constituțional dreptul de întrerupere a sarcinii, se consideră că vor fi afectate de lege aprox 40 mil femei, în special femei African Americane  care au venituri scăzute. Ele vor fi nevoite să migreze în alte state unde avortul poate fi permis.
Interzicerea avortului în Romania în perioada 1966-1990 a facut 10 000 de victime, femei tinere care au decedat din cauza complicațiilor avorturilor empirice.

„M-a marcat cazul unei doctorițe, medic într-un mare spital bucureștean, care si-a provocat singură avortul și care a decedat în urma unui șoc septic deși s-au făcut eforturi supraomenești pentru a o salva.”

Digi FM: Ați avut cazuri de femei care au făcut avort în urma decretului dat în perioada comunistă? Dacă da, în ce măsură au fost afectate acestea? Este vreun caz care v-a marcat?

Gheorghe Peltecu: Nenumărate cazuri internate în spital, după avorturi provocate empiric la domiciliu. Absența metodelor contraceptive pe piață face ca această lege să fie și cinică.
În cazul în care nu făceau complicații fatale, femeile rămâneau cu sechele definitive în sfera genitală care le anula capacitatea de a mai face copii. Sterilitatea secundară.
M-a marcat cazul unei doctorițe, medic într-un mare spital bucureștean, care si-a provocat singură avortul și care a decedat în urma unui șoc septic deși s-au făcut eforturi supraomenești pentru a o salva.

Digi FM: În ce măsură pot decide / judeca bărbații cu privire la ce se întâmplă cu corpul unei femei?

Gheorghe Peltecu: Bărbații pot judeca ce se întâmplă cu corpul unei femei în cazul în care se supune riscului unui avort efectuat empiric. Există riscul unor complicații care îi pot afecta sănătatea și chiar viața.

Digi FM: În cazul în care avorturile vor fi interzise, credeți că vor recurge femeile la avortul neasistat? La ce riscuri se expun acestea?

Gheorghe Peltecu: În cazul în care avorturile sunt interzise, femeile vor recurge la metode abortive empirice. Chiar și în țările civilizate se întâlnesc avorturi empirice. 

Digi FM: În ce măsură ar fi afectată România în cazul interzicerii avorturilor?

Gheorghe Peltecu: Nu cred că în România s-ar mai putea da o lege care să interzică avorturile. După experiența trăită în comunism, cu cel mai mare tribut de vieți de femei tinere decedate ca urmare a avortului provocat empiric, NU cred ca vor fi politicieni care să îndrăznească să propună o astfel de lege. S-ar declanșa o revoltă socială.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Primăvara 2025
Dylan Paul, alături de mama sa, Nadia Comăneci și tatăl său Bart Conner/ Foto: Facebook
Unde s-a angajat fiul Nadiei Comăneci. Dylan și-a ales un drum...
printesa urbana 2025-2
Prințesa Urbană, la Digi FM: despre viața în Olanda, educația cu...
florin negrutiu 7701
Florin Negruțiu, după dezbaterea istorică de la Cotroceni: „Puterea...
Pe aceeași temă
gabriel diaconu
Gabriel Diaconu: Indiferent de cauze, avortul nu este de condamnat. Mai degrabă, este de...
Partenerii noștri
Digi24 Prima reacție a Elenei Lasconi după publicarea pozelor cu Nicușor Dan, Florian Coldea și Victor Ponta
Prima reacție a Elenei Lasconi după publicarea pozelor cu Nicușor Dan...
DigiSport Sancțiune nemaivăzută: un portar a fost suspendat 30 de ani din fotbal! Antrenorul a demisionat, echipa a fost retrasă
Sancțiune nemaivăzută: un portar a fost suspendat 30 de ani din fotbal...
PeRoz Prinţesa Charlotte a împlinit 10 ani. „E leită tatăl ei!”. William și Kate au publicat tradiționala fotografie aniversară pe Instagram
Prinţesa Charlotte a împlinit 10 ani. „E leită tatăl ei!”. William și Kate...
Film Now Jennifer Aniston, una dintre cele mai bogate actrițe de la Hollywood, într-o zi obișnuită din viața ei, departe de covorul roșu
Jennifer Aniston, una dintre cele mai bogate actrițe de la Hollywood...
Digi World De ce uităm unde am pus cheile sau ochelarii? Știința neatenției e ușor de explicat
De ce uităm unde am pus cheile sau ochelarii? Știința neatenției e ușor de...
ProFM Delia, apariție îndrăzneață într-o rochie scurtă. Fanii au fost impresionați: „Ești pur și simplu superbă”
Delia, apariție îndrăzneață într-o rochie scurtă. Fanii au fost...
Digi Life De ce mâncarea are gust diferit când suntem răciți. Ce simte, de fapt, limba
De ce mâncarea are gust diferit când suntem răciți. Ce simte, de fapt...
Day Fourteen: The Championships - Wimbledon 2023
Prinţesa Charlotte, zâmbitoare în timpul unei drumeții. A zecea ei...
Ultimele știri din matinal
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
mihai sturzu tabara aviatie
Mihai Sturzu despre Victor Ponta: „Mereu a fost fair-play cu mine”
nicole puya
Nicole Cherry și Puya, în matinalul Digi FM: „E vina mea” nu e doar o piesă, e un semnal de...
Ultimele știri
Prince Harry Court Case, Royal Courts of Justice, London, UK - 09 Apr 2025
Prinţul Harry pierde recursul împotriva deciziei guvernului britanic de a îi reduce protecţia...
VERSTAPPEN Max (ned), Red Bull Racing RB19, 3-Time F1 World Champion Celebration with Kelly Piquet during the 2023 Formu
Max Verstappen a devenit tată. Kelly Piquet a născut o fetiţă. „Eşti cel mai mare dar al...
Food distribution in Gaza amid Israeli attacks
Copiii înfometați din Gaza caută hrană în grămezile de gunoi, semnalează ONU
mihai leu1
Mihai Leu, mesaj din spital: Vă mulţumesc din inimă! Vă simt aproape, iar fiecare mesaj de...