Deputatul AUR George Simion nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova, unde sâmbătă a avut loc ședința comună a parlamentelor de la București și Chișinău. Liderul AUR are interdicție de intrare în țara vecină până în octombrie 2023, dar nu a ținut seama de asta și s-a deplasat totuși la Chișinău cu avionul, vineri seara. Numai că pe aeroport nu i-a fost permis accesul în țară și i s-a pus în vedere să se întoarcă la București cu primul avion.
Liderul AUR a avut mai multe postări pe Facebook în care mai întâi și-a anunțat intenția de a ignora interdicția pe care știa că o are, a arătat într-un video că a ajuns pe aeroport la Chișinpu, apoi a anunțat că toți parlamentarii au fost lăsați să treacă, mai puțin el. Ulterior a postat un alt video, în care apar polițiștii de frontieră moldoveni, iar comentariul a fost: „Separatiștii mă trimit înapoi la București cu primul avion! Există doar un singur popor, ROMÂNESC. Moldovenismul e o invenție rusească”.
Simion a mai avut probleme cu accesul pe teritoriul Republicii Moldova şi anul trecut, când a fost blocat la vama Leuşeni, fiind informat de lucrătorii vamali că are interdicţie în Republica Moldova până în 2023. La acel moment el a solicitat intervenţia MAE, argumentând că nu i se permite accesul în calitate de demnitar al României.
Și atunci liderul AUR știa că are interdicție de intrare pe teritoriul R. Moldova, dar a sperat totuși că statutul de parlamentar îl va ajuta. La controlul actelor de identitate, vameșul moldovean i-a comunicat că are interdicție de intrare pe teritoriul R. Moldova până în 2023, iar Simion a replicat că are această interdicție ca activist civic, iar acum este parlamentar și are pașaport diplomatic. Argumentele sale nu au rezistat.
Înainte de a intra în politică și în parlament, George Simion a fost activist, una din principalele sale teme fiind unirea cu Republica Moldova. El a organizat mai multe marșuri peste Prut, acțiuni care i-au adus și interdicția de a mai intra în Republica Moldova.
George Simion a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova, având cinci interdicții de intrare pe teritoriul acestui stat. Ultima i-a fost aplicată în 2018, pentru o perioadă de cinci ani, până în 2023.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!