Premierul Ilie Bolojan a prezentat vineri, 18 iulie pachetul de măsuri privind reforma administraţie publice locale, el anunţând că vom avea un număr maxim de angajaţi ai primăriilor din România, în funcţie de mărimea localităţii şi un număr maxim de angajaţi ai Consiliilor Judeţene.
Scăderea numărului de angajații din primării
”Vom avea un număr maxim de angajaţi ai primăriilor din România, în funcţie de mărimea localităţii şi un număr maxim de angajaţi ai Consiliilor Judeţene”, a spus Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.
Şeful Executivului a declarat că o direcţie importantă este să avem mai multă eficienţă şi responsabilitate în administraţia locală.
”A doua direcţie este să întârim capacitatea administrativă pentru a gestiona probleme, pentru a genera dezvoltare, în aşa fel încât primăriile din localităţi să fie factori de dezvoltare ai comunităţilor. A treia direcţie ţine de descentralizare şi digitalizare”, a mai declarat Ilie Bolojan.
Premierul a arătat că, prin adoptarea acestor politici, îşi propune ca decizia să fie cât mai aproape de cetăţean.
”Astăzi avem situaţii în care avem primării cu un număr mic de angajaţi, care funcţionează foarte bine, şi avem aceleaşi primării, având o populaţie asemănătoare, cu un număr mult mai mare de angajaţi, unde nu se vede niciun plus de servicii, un plus de calitate, pe care cetăţenii respectivi să-l perceapă de la aceste primării. Avem consilii judeţene care au un număr de aproximativ 100 de angajaţi şi avem consilii judeţene mai mici care au un număr de peste 200 de angajaţi”, a explicat el.
Limitarea numărului de polițiști locali
A doua măsură pe care a propus-o în cadrul pachetului de măsuri privind reforma administraţie publice locale este limitarea numărului de polițiști locali.
Norma care este astăzi, stabilită de un poliţist local la 1000 de locuitori, ar urma să fie majorată.
”Şi aici avem situaţii în care suntem la extreme, avem oraşe care au un poliţist la 2000 de locuitori şi avem alte oraşe de dimensiune asemănătoare care au numărul de poliţişi care depăşeşte limita legală. De exemplu Buzău este în această situaţie, în care nu reuşeşte să-i aducă sub limita legală din cauza proceselor care trenează de ani de zile”, a spus Bolojan
Premierul a mai arătat că astăzi şi Poliţia Naţională şi cea locală au competenţe pe ordine publică şi pe circulaţie, prin organizarea de dispecerate comune.
”Prin direcţionarea exactă a echipajului care răspunde de anumită zonă la problema respective, se stabilesc clar responsabilitățile, se evită suprapunerile. Dacă toate camerele de luat vederi sunt duse într-un singur dispecerat, vă puteţi da seama că toate poliţiile îşi fac datoria mult mai bine, pentru că o bună parte din zona de intersecţii aglomerate, de pietonal, zonele infracţionale cu potenţial ridicat, sunt supravegheate. În felul acesta putem să evităm suprapunerile de forţe, putem să clarificăm responsabilităţile, în aşa fel încât primarii să aibă un rol mai important în coordonarea activităţilor de ordine publică şi circulaţie pe componenta Poliţiei Naţionale, iar per ansamblu întreg sistemul de ordine publică să fie mult mai bine organizat, evitând, aşa cum am spus, cheltuieli inutile şi suprapuneri de competenţe", a adăugat premierul.
Stabilirea unei grile de salarizare unice pentru localitățile care nu-și acoperă nici cheltuielile de personal din venituri proprii
”O altă măsură importantă este stabilirea unei grile de salarizare unică pentru localităţile care nu-şi acoperă din veniturile proprii nici măcar cheltuielile de personal. Astăzi, aşa cum ştiţi, fiecare consiliu local are competenţa să stabilească atât organigrama, deci numărul de angajaţi, dar şi grila de salarizare, nivelul de salarizare a fiecare angajat. La grilă trebuie să respecte o condiţie importantă: să nu depăşească salariul viceprimarului. În multe localităţi, grila de salarizare este integral, foarte apropiată de salariul viceprimarului, deci este dusă la maxim, în condiţiile în care avem 25% din localităţile din România, e vorba în principal de primării de comune, care nu îşi acoperă din veniturile proprii nici cheltuielile cu salariile angajaţilor respective”, a spus premierul Bolojan.
El a menţionat că ”stabilirea unei grile de salarizare pentru aceste localităţi la nivel naţional, pe care nu o vor putea depăşi, dar vor putea să coboare, dacă situaţia locală financiară impune acest lucru, este o decizie corectă, având în vedere faptul că Guvernul României asigură finanţarea acestor localităţi cu sume importante”.
”Dacă cea mai mare parte a sumelor vin de la Guvern, este normal să existe o standardizare de cheltuieli la nivel naţional. Celelalte unităţi administrative, ale căror venituri proprii le acoperă integral cheltuielile, îşi vor putea stabili, aşa cum este şi în prezent, grila de salarizare şi organigrama pentru a-şi optimiza funcţionarea şi pentru a oferi servicii cât mai bune”, a mai spus el.
Alocarea fondurilor guvernamentale, în funcție de colectarea impozitelor
Premierul Ilie Bolojan a anunțat și că alocarea fondurilor guvernamentale se va face în funcţie de eficienţă, el precizând că, dacă nu se vor realiza indicatorii de eficienţă şi sumele vor fi repartizate direct proporţional. Şeful Executivului a mai declarat că o altă propunere este ca un funcţionar public să aibă norma împărţită între două, trei primării.
Premierul Ilie Bolojan a declarat vineri că ”o altă măsură foarte importantă este alocarea fondurilor guvernamentale în funcţie de eficienţă. ”Mă gândesc, de exemplu, la gradul de colectare a impozitelor. Această prevedere a fost amânată, deşi este în Codul finanţelor publice locale, în fiecare an în legea bugetului. Această amânare a avut atât componente obiective, dar şi grija de a nu deranja aleşii locali. Componenta obiectivă era legată de capacitatea unui primar de a-şi încasa taxele şi impozitele, ceea ce acest pachet va rezolva, în aşa fel încât să existe capacitatea de a fi eficient, de a-ţi asuma responsabilităţile, în aşa fel încât să poţi într-adevăr să soliciţi pe bună dreptate sume de compensare, dacă ţi-ai făcut şi tu datoria”, a spus Bolojan.
”În condiţiile în care nu se vor realiza indicatorii de eficienţă şi sumele de la nivel guvernamental vor fi repartizate direct proporţional cu ceea ce s-a realizat la nivel local”, a mai afirmat premierul.
El a mai spus că o altă măsură importantă este posibilitatea ca un funcţionar public să aibă norma împărţită între două, trei primării. ”Gândiţi-vă că şi în sectorul privat, de exemplu, sunt contabili care servesc mai multe sisteme, mai multe companii. La o primărie mică, colaborarea între primării este foarte importantă şi mă gândesc, de exemplu, că un contabil poate să rezolve problemele de contabilitate. O jumătate de normă la o primărie, o jumătate de normă la alta. Un secretar al unei primării, practic, dacă nu are un volum mare de hotărâri de adoptat, şi nu sunt aceste volume, poate să acopere fără probleme două, trei. Mă gândesc, de exemplu, la zona de urbanism, unde nu ai autorizaţie de construire la un volum atâta de mare, sau certificate de urbanism, să acopere o primărie cu normă întreagă, şi aşa mai departe”, a precizat el.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!