Sunt semne încurajatoare că formele de boală provocate de infectarea cu Omicron sunt mai ușoare, dar și că vaccinurile sunt eficiente pentru a evita formele grave ale COVID-19. Primele studii despre efectele tulpinii sud-africane a SARS-CoV-2 confirmă, însă, că mutațiile o fac mult mai contagioasă. Concluziile le aparțin specialiștilor din Africa de Sud care au studiat cazurile înregistrate în a doua jumătate a lunii noiembrie, când infectările au explodat în regiunea capitalei administrative Pretoria. Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, a comentat la Digi24 semnificația acestor date preliminare.
„Realitatea este că niciun virus nu are „interesul” să-i omoare pe cei pe care supraviețuiește, are interesul de a infecta cât mai mulți, pentru a se replica cât mai mult, și de a omorî cât mai puțin”, spune epidemiologul Emilian Popovici.
Studiul a fost publicat pe site-ul Consiliului Științific Medical din Africa de Sud de directorul Departamentului SIDA-Tuberculoză.
Această primă analiză a vizat pacienții internați într-un spital, confirmați cu SARS-COV2, în perioada 14-29 noiembrie. Au fost 166 de pacienți în total, din care doar 20 la sută aveau peste 50 de ani.
Profilul pacientului infectat cu Omicron
Vârsta:
- 20% - vârsta peste 50 de ani
- 19% - copii 0-9 ani
- 28% - vârsta 30-39 ani
- 33% - celelalte grupe de vârstă
Simptome
- 66% - asimptomatici/simptome ușoare
- 34% - forme medii/grave
Gravitate
Din 42 pacienți aflați la 2 decembrie într-o unitate de primiri urgențe din Africa de Sud:
- 70% - fără suport oxigen
- 21% - suport oxigen (pneumonie diagonisticată)
- 9% - ATI
Motive de optimism prudent
Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, spune că sunt patru aspecte care au fost menționate și anterior și care converg spre niște concluzii deocamdată optimiste, dar pentru că este vorba despre studii preliminare, trebuie privite sub semnul „posibil” și „probabil”.
Astfel, în ceea ce privește transmisibilitatea, categoric este mai mare decât a ceea ce s-a văzut până acum la celelalte variante. „Există acea creștere exponențială, caracteristică creșterii transmisibilității. Dacă ar fi fost vorba despre o creștere liniară, atunci ne gândeam la o creștere de gravitate, iar dacă era o creștere dramatică, atunci puteam să ne gândim la o creștere și de transmisibilitate, și de gravitate. Este clar că avem o creștere de transmisibilitate semnificativă și asta se vede și din faptul că practic, avem un procent semnificativ de copii infectați, ceea ce arată, de asemenea, că avem o creștere comunitară foarte mare datorată acestei transmisibilități foarte crescute”, a explicat luni, la Digi24, epidemiologul Emilian Popovici.
În ceea ce privește gravitatea, aici este urmărit un indicator foarte important - rata de mortalitate intraspitalicească. În ultimele două săptămâni a fost de 6,6 la sută față de 17 la sută în ultimele 18 luni.
Pe de altă parte, alunecarea infecției către vârste mai mici poate fi explicată prin rata de vaccinare. În Africa de Sud, la vârsta de peste 50 de ani sunt 57 la sută vaccinați, iar la segmentul de vârstă 18-49 sunt doar 34 la sută. Asta ne poate duce cu gândul la faptul că vaccinurile actuale își păstrează un anumit nivel de protecție și în fața variantei Omicron, ceea ce ar fi un lucru foarte bun, spune Emilian Popovici.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!